Miljoni slimnīcām, sadalījums slepens

Slimnīcu kapacitātes stiprināšanai valdība piešķīrusi vairāk nekā 66,6 miljonus eiro. Taču to, kā šis lielais finansējums tiks sadalīts, Veselības ministrija pagaidām neatklāj. Arī valdībā ziņojumam par slimnīcu jaudu stāties pretim Covid-19 bija ierobežotas pieejamības statuss.
STRADIŅI. Slimnīca uzsākusi jaunu projektu, Neatliekamās medicīnas centra un operāciju bloku izbūvējot modulārās būvēs, lai paplašinātu iespējas uzņemt pacientus ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Covid-19 pacientiem nepieciešamo veselības aprūpi pašlaik nodrošina 21 ārstniecības iestāde - gan trīs lielās universitāšu klīnikas, gan daudzprofilu reģionālās slimnīcas, gan lokālās un arī specializētās slimnīcas. No Veselības ministrijas publiskotās informācijas izriet, ka galvenokārt viss finansējums tiks izlietots gultu ierīkošanai un aprīkošanai, dažādu medicīnisko ierīču iegādei.

Līdz šim Veselības ministrijas gan uzsvērusi, ka Covid-19 pacientu aprūpei kritiski svarīgāk par jaunu gultasvietu izveidi ir mediķu piesaiste darbam slimnīcās, taču, skatoties finansējuma sadalījumu šai programmai - 67 miljoni eiro, un mediķu piesaistei - trīs miljoni eiro, jautājums paliek atklāts.

Iegādāsies gultas

Veselības ministrija izstrādājusi pasākumu plānu, kā stiprināt slimnīcu spēju aprūpēt pacientus, saglabājoties augstiem Covid-19 saslimstības riskiem un pieaugot stacionēto pacientu ar smagu slimības gaitu skaitam. Veselības aprūpes sistēmai ar pašlaik pieejamiem resursiem ir grūtības nodrošināt pacientiem nepieciešamo palīdzību, secina Veselības ministrija. Prognozes liecina, ka Covid-19 pacientu skaits slimnīcās varētu pieaugt.

Ko paredz valdības apstiprinātais plāns? Secinājumi jāizdara, balstoties uz Veselības ministrijas atlasīto informāciju, jo pats plāns nav publisks. Lai Covid-19 pacienti ar smagu slimības gaitu saņemtu atbilstošu veselības aprūpi, Veselības ministrija jeb slimnīcas, kuras saņems finansējumu, plāno iegādāties 82 jaunas intensīvās terapijas gultas un atbilstoši aprīkot jau esošās. Pārējo Covid-19 pacietu vajadzībām, kam būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, slimnīcās nodrošinās papildu gultu pārprofilēšanu un jaunu iegādi. Tāpat paredzēta plašāka observācijas (novērošanas) gultu pieejamības nodrošināšana pacientu izvietošanai, veselības stāvokļa novērošanai un palīdzības sniegšanai līdz Covid-19 testa rezultātu saņemšanai un tālākai pacienta virzīšanai stacionārā.

Lokālajām slimnīcām iekārtas nodos lietošanā

No piešķirtajiem līdzekļiem plānota medicīnisko ierīču un iekārtu nomaiņa un iegāde. Ārstēšanai nepieciešamas iekārtas diagnostisko izmeklējumu veikšanai (datortomogrāfijas iekārtas, rentgena aparatūra, elektrokardiogrāfs, tonometri), mākslīgai plaušu ventilācijai, skābekļa plūsmas nodrošināšanai un citas iekārtas. Otrā un trešā līmeņa slimnīcām paredzētās iekārtas tiks iegādātas valsts īpašumā un nodotas slimnīcām lietošanā. Veselības ministrija divu gadu periodā izvērtēs faktisko iekārtu noslodzi, atbilstību slimnīcas līmenim un lems par iekārtu nodošanu citām slimnīcām atbilstoši faktiskajai noslodzei.

JAUTĀJUMS. Līdz šim Veselības ministrija vienmēr uzsvēra, ka gultu skaits pats par sevi neatrisina problēmu ar medicīnisko aprūpi Covid-19 pacientiem, tomēr tagad lielākais finansējums tiek tieši gultām un aparatūrai / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vēl par papildu naudu plānots iepirkt individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļus, kā arī turpināt pacientu plūsmu nodalīšanu, paredzot telpu pielāgošanu un pārbūvi. Paredzot pacientu plūsmas palielināšanos, plānots atvieglot pacientu nogādāšanu un pārvietošanu slimnīcās, pielāgojot uzņemšanas nodaļu telpas un piebraucamos ceļus. Nacionālā Veselības dienesta statistika liecina, ka katru dienu slimnīcās nonāk ap 100 pacientu, un kopš janvāra sākuma pacientu skaits ar smagu slimības gaitu pieaudzis par vairāk nekā 50 procentiem. Slimnīcās ik dienu ārstējas ap simts pacientu, kuriem ir smaga slimības gaita.

Stradiņos gatavojas ar modulāro būvi

Vēl pirms šo miljonu piešķiršanas slimnīcām P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca sākusi jaunu projektu un ir noslēgusi līgumu ar uzņēmumu INOS par Neatliekamās medicīnas centra un operāciju bloku izbūvi modulārās būvēs. Modulāro būvju mērķis ir iespējami īsākā laikā nodrošināt epidemioloģiskajām prasībām atbilstošu medicīnisko aprūpi Neatliekamās medicīnas centra telpās, kā arī paplašināt operāciju zāļu skaitu, stāsta slimnīcas valdes locekle Agra Ločmele.

Projektā paredzēts papildus nodrošināt 40 gultasvietas neatliekamajiem pacientiem, tajā skaitā 20 izolāciju blokus, kā arī trīs jaunas operāciju zāles, kas ērti savienosies ar esošajām telpām.

Pašreizējās Neatliekamās medicīnas centra telpās un vēsturisko korpusu operāciju zālēs ir sarežģīti nodrošināt pilnvērtīgu epidemioloģisko drošības pasākumu realizāciju. Grūtības ir nodrošināt infekciozo pacientu nodalīšanu no kopējās stacionārās plūsmas, guļošo pacientu izvietojums daudzviet ir pārāk blīvs un ar ierobežotu piekļuvi ārstniecības personālam, kā arī nav iespējams strikti nodalīt ambulatoro un stacionāro pacientu plūsmas.

Kopējā līguma summa ir 3,3 miljoni eiro. Pašlaik uzsākti darbi pie moduļu būvju ražošanas, to uzstādīšanu slimnīcas teritorijā plānots uzsākt jau šā gada pavasarī un pabeigt līdz gada nogalei.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā