Daļa vecāku līdz šim tā arī nav saņēmusi 500 eiro pabalstu par bērnu

Piecu bērnu māmiņa no Rēzeknes joprojām gaida 500 eiro pabalstu par bērnu. Viņai tas solīts pēc Lieldienām un pa daļām – attiecīgi 300 eiro un 200 eiro. Latvijā ir vairākas ģimenes, kas dažādu iemeslu dēļ līdz šim tā arī nav saņēmušas šo pabalstu.
©Reinis Hofmanis/F64

Ivetas Bušas divas atvases jau ir pilngadīgas. Ģimenē šobrīd aug trīs bērni, kuru vajadzībām tiktu izlietots šis valsts atvēlētais pabalsts. Taču atšķirībā no citām mammām (vai tēviem), kuri martā saņēma 500 eiro pabalstu par bērnu, Iveta šo atbalstu joprojām nav saņēmusi, lai gan šai ģimenei tas ir ļoti svarīgs. Īpaši tāpēc, ka Iveta zaudējusi dzīvesbiedru, bet bērni - tēti.

Martā, kad bērnu vienaudžu vecāki jau bija saņēmuši pabalstu, bet Ivetas kontā no šī atbalsta joprojām nebija ne miņas, viņa zvanīja uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA).

“Knibinājās meitene kādu laiku un tad teica: “Atvainojiet, jūs neesat sarakstos. Sistēma jūs neatpazina kā Ģimenes valsts pabalsta saņēmēju,”” atceras Iveta. Viņa bija nesaprašanā - kā tas ir iespējams, ka sistēma neatpazīst tos, kam ik mēnesi maksā šo pabalstu? Pēc nedēļas zvanījusi atkal.

“No sākuma atkal ilga knibināšanās, bet tad paziņojums priecīgā balsī: “Jums piešķirts pabalsts! Veseli 200 eiro!” Prasu, kāpēc 200 eiro, nevis 500 eiro kā visiem?! Man atbild, ka divi pabalsti, tas ir, 200 eiro un 500 eiro nepienākas. 200 eiro piešķirti kā apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēja pabalsts un to izmaksās aprīlī, tāpēc 500 eiro vairs nepienākas. Taču es nemaz netaisījos pretendēt uz tiem 200 eiro. Saku, lai nepārskaita man tos 200 eiro. Izrādās, vairs neko nevarot darīt. Sistēma...” savu rūgto pieredzi stāsta Iveta.

Likums tiešām paredz, ka vienreizējo 200 eiro pabalstu nepiešķir, ja par bērnu, kuram piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija, atlīdzība par apgādnieka zaudējumu vai nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā, jau ir izmaksāts 500 eiro vienreizējais atbalsts. Taču šajā gadījumā ir noticis otrādi.

Vēlāk VSAA gan atzina kļūdu un starpību (300 eiro) solīja samaksāt uzreiz pēc Lieldienām. Jācer, ka tā arī notiks, taču vilšanās sajūta Bušu ģimeni nepamet. Mamma ar bērniem jau martā bija izplānojusi, kā saņemto pabalstu vislietderīgāk izmantot, un vairākas vajadzības bija neatliekamas. “Galdi, krēsli, planšete, briketes nākamai ziemai. Saraksts jau bija izveidots,” atzīstas Iveta.

Turklāt, kamēr Iveta naudu nav saņēmusi, viņa nav pārliecināta par solījuma izpildi. Tāpat viņa ir nesaprašanā, kā VSAA šo pārskaitījumu iegrāmatos - kā piemaksu pie pabalsta? Un ko par šādu novitāti teiks Valsts kontrole? Ja nu liek atmaksāt?

Sistēma nostrādāja pret cilvēku

VSAA preses sekretāre Iveta Daine Neatkarīgajai skaidro, ka šāda situācija izveidojusies, jo 2020. gadā viens no I. Bušas bērniem mācījās izlaiduma klasē un par šo bērnu sakarā ar pagarināto mācību gadu notika manuāla ģimenes valsts pabalsta apstrāde, lai ikmēneša pabalstu samaksātu par papildu dienām. “ Šo darbību un sistēmā iebūvēto kontroļu dēļ klientes jaunākais bērns datu bāzē nebija identificējams kā bērns, par kuru tiek saņemts ģimenes valsts pabalsts, “ uzsvēra I. Daine.

Paralēli 500 eiro maksājumiem VSAA sāka gatavot izmaksas sarakstus arī 200 eiro pabalstu izmaksāšanai aprīlī. Un tā kā ģimenei ir tiesības arī uz 200 eiro pabalstu piešķiršanu kā apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējiem, tad šai ģimenei automātiski tika piešķirts šis pabalsts. “Fakts, ka ģimene nav saņēmusi 500 eiro pabalstu atklājās tikai pēc tam,” bilda I. Daine.

I. Buša, pateicoties savai neatlaidībai, 500 eiro pabalstu par katru bērnu, visticamāk, saņems. Tāpēc viņas piemērs var kalpot tiem vecākiem, kuriem šis pabalsts pienākas, bet kuri to nav saņēmuši. I. Buša arī šaubās, vai VSAA bez viņas uzstājības būtu atklājis, ka valsts 500 eiro vietā samaksājusi 200 eiro.

“Dažādu nestandarta situāciju dēļ aizkavētu maksājumu skaits par bērnu nepārsniedz simtu. Visos gadījumos, kad vecāki ziņo par nesaņemtiem 500 eiro, VSAA nekavējoties pārbauda vecāku tiesības un operatīvi veic maksājumus. Šāda veida “helikoptera” maksājumus VSAA veica pirmo reizi. Laiks to ieviešanai bija ļoti īss, tāpēc nebija iespējams pietiekami izanalizēt visas iespējamās nestandarta situācijas, kas varētu veidoties,” teic I. Daine.

500 eiro pabalsta izmaksa vēl turpinās

VSAA skaidro, ka VSAA līdz 31. martam ir izmaksājusi 500 eiro atbalstu par 368 746 bērniem un izmaksa turpināsies arī aprīlī.

Aprīlī un turpmāk 500 eiro atbalstu vēl individuāli piešķirs gadījumos, ja sieviete saņem maternitātes pabalstu, bērns piedzimis līdz 6. aprīlim, un par šo bērnu pēc 31. marta pieprasīs bērna kopšanas pabalstu.

Šis atbalsts tiks piešķirts arī gadījumos, ja ir tiesības saņemt ģimenes valsts pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu, bet cilvēks nav to pieprasījis. I. Daine skaidro, ka piemēram, 31. martā VSAA saņēma 618 jaunus iesniegumus ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai, parasti dienā nav vairāk par 100 šādiem iesniegumiem.

Tāpat pabalsta izmaksa ir atlikta uz vēlāku laiku, ja vecāki risina strīdu par tiesībām saņemt pabalstu, iesaistīta bāriņtiesa un vienam no vecākiem no 1. marta apturēta pabalsta izmaksa. VSAA atbalsta maksājumu veiks pēc tam, kad bāriņtiesa būs pieņēmusi lēmumu par pabalsta saņēmēju.

Ir arī gadījumi, kad VSAA rīcībā nav derīgs kredītiestādes konts, jo pabalsta saņēmējs mainījis kredītiestādes kontu. Kad pabalsta saņēmējs iesniegs VSAA jauno kredītiestādes konta numuru, uz to tiks pārskaitāmi pabalsti un arī 500 eiro atbalsts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā