Vakcinācijas centru dārgā dīkstāve

Lielajos masu vakcinācijas centros Lieldienās vakcinēts par aptuveni 30% mazāk, nekā tas bija plānots, un piecas mazāk nekā atvērto vakcinācijas centru jauda. To nepilnīga izmantošana ir neizdevīga gan valstij, jo par telpām ir jāmaksā īre un jāapmaksā apkalpojošā personāla darbs, gan arī vakcinētājiem, jo viņu apmaksa ir tieši atkarīga no vakcinēto skaita. Nemaz nerunājot par to, ka vakcinācijas lēnais temps attālina to brīdi, kad Latvijā varētu sasniegt kolektīvo imunitāti un dzīve beidzot varētu atgriezties normālās sliedēs.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Lieldienās bija gatavi 12 vakcinācijas centri, kuru iespējas kopumā ir vakcinēt aptuveni 76 tūkstošus nedēļā, protams ar nosacījumu, ka pietiek vakcīnu un vakcinējamo. Tas nozīmē, ka trīs dienās teorētiski varēja sapotēt aptuveni 32 tūkstošus iedzīvotāju. Taču šiem centriem kopumā uz Lieldienām tika atvēlētas vien 9883 vakcīnas. Taču arī tās netika pilnībā izmantotas - Lieldienās pie potes lielajos vakcinācijas centros tika 6800 cilvēki. Tiesa, atsevišķos centros vakcinācija turpinās arī šonedēļ.

Vakcinācijas tarifs - vidēji 10 eiro par vienu vakcinēto

Saskaņā ar Veselības ministrijas, Imunizācijas valsts padomes, Zāļu valsts aģentūras, Nacionālā veselības dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra sagatavoto vakcinācijas rokasgrāmatu, par vienu vakcinēto ārstniecības iestādei vai ģimenes ārsta praksei valsts maksā no 7,19 eiro līdz 12,60 eiro.

Nacionālais veselības dienests skaidro, ka vakcinācijas modeļi Latvijā ir vairāki. Lai nodrošinātu vakcinācijas procesa izpildi, tiek ņemti vērā vairāki faktori, piemēram, vai pirmsvakcinācijas konsultāciju nodrošina ārsts vai ārsta palīgs; vai vakcinācijas process notiek ārstniecības personu darba laikā vai pēc darba laika (virsstundas, brīvdienas, svētku dienas); vai vakcinācija notiek ārstniecības iestādē vai izbraukumā, piemēram, uz sociālajiem centriem, grupu dzīvokļiem vai personas dzīvesvietā; vai vakcināciju veic ārstniecības iestādē, kas saņem individuālos aizsardzības līdzekļus (respiratori, maskas u.c.) no centralizētiem iepirkumiem vai tos nodrošina ārstniecības iestāde pati - tātad tai jāparedz papildu izmaksas. Tāpat tiek ņemts vērā vakcinācijas procesa nodrošināšanai nepieciešamais papildu laiks - administrēšanai, personu uzrunāšanai vakcinēties, rindu veidošanai u.c.

Ekrānšāviņš

Ja pirmsvakcinācijas konsultāciju nodrošina ārsta palīgs, tad tarifs par vienu vakcinējamo ir 7,19 eiro. Tajā skaitā ārsta palīga vai vecmātes konsultācija pirms vakcinācijas - 1,88 eiro, vakcīnas ievadīšana - 1,04 eiro, piemaksa par ārstniecības personu darbu Covid-19 vakcinācijas kabinetā -1,00 eiro, piemaksa māsai par reģistratora funkciju veikšanu, dokumentēšanu E-veselībā, komplicētāku vakcīnas sagatavošanas procesu, kā arī piemaksa jaunākajam personālam par pacientu rindu veidošanu - 1,85 eiro, individuālie aizsardzības līdzekļi Covid-19 vakcinēšanai - 1,42 eiro. Ja pirmsvakcinācijas konsultāciju nodrošina ārsts, tad tarifs ir 9,01 eiro par vienu vakcinēto cilvēku. 1,82 eiro atšķirību no iepriekš minētā tarifa veido labāk apmaksāta konsultācija pirms vakcinācijas un lielāka piemaksa par darbu Covid-19 vakcinācijas kabinetā.

Tas gan nenozīmē, ka, piemēram, konsultējot pirms vakcinācijas 10 cilvēkus dienā, ārstam par to noteikti samaksās 34 eiro dienā un ne centa vairāk vai mazāk. Kā vienā no valdības sēdēm skaidroja NVD speciālisti, tarifs ir paredzēts ārstniecības iestādei, un tā tālāk pati sadala finansējumu starp vakcinācijas procesā iesaistītajiem.

Ja vakcināciju nodrošina ģimenes ārstu prakse pacientiem ar hroniskām saslimšanām un senioriem no 60 gadu vecuma, tad tarifs ir 12,60 eiro par vienu vakcinēto. Par ārstniecības personu darbu brīvdienās un svētku dienās ir paredzēta piemaksa no 1,87 eiro līdz 3,14 eiro apmērā.

Sniedzot mobilās brigādes pakalpojumu, papildus tiek maksāts par ceļa izdevumiem (no 2,56 eiro līdz 4,04 eiro atkarībā no attāluma).

Savukārt, ja notiek individuāla vakcinācija personas dzīvesvietā, tad ārsta palīga mājas vizītes tarifs Covid-19 vakcinēšanas nodrošināšanai pacienta dzīvesvietā ir 22,82 eiro, individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas ārstniecības personai par veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu mājās - 8,45 eiro.

Vakcinācijas centru iekārtošanas izmaksas pārsniedz 5 miljonus eiro

Pēc Veselības ministrijas informācijas, Latvijā vakcinācijas nodrošināšanai būs pieejami trīs līmeņu centri. A līmeņa centri ir izvietoti Rīgā (SIA “RTU-BT 1” centrs Ķīpsalas hallē un SIA “Morient IG” centrā “ATTA centrs” ). B līmeņa centri atrodas vai atradīsies Rīgā ,Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī. Šo centru kopējā jauda ir 125 000 vakcināciju nedēļā. C līmeņa centri būs mazākajās pilsētās. To kopējā jauda varētu būt 15 000 vakcināciju nedēļā.

Informācija par to, cik valstij izmaksā A līmeņa centru īre, pašlaik nav pieejama. Savukārt B līmeņa centrus pašvaldības iekārtojušas lielākoties par saviem līdzekļiem, Piemēram, Cēsīs, vakcinācijas centrs ir iekārtots slēgta lielveikala telpās. Pašvaldība ar “Rimi” vienojusies par ļoti simbolisku īres maksu - 400 eiro mēnesī.

Iepriekšējā valdības sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts lūdza lemt par 5,5 miljonu eiro piešķiršanu pašvaldībām saistībā ar lielo vakcinācijas centru darbību. Valdība to neizskatīja, jo atsevišķi MK locekļi nevēlējās lemt par jautājumu, kas nav līdz galam izdiskutēts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā