Rinkēviča/Kariņa seksa rezolūcija Latvijai nav saistoša

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vēršanās pret ģimenei draudzīgo Ungārijas politiku nav uzskatāma par Latvijas valstij jebkādā veidā saistošu, taču tā rada iespaidu, ka visa valsts asistē LGBT ideoloģijas izplatīšanā. Valsts prezidents Egils Levits vakar paziņoja, ka premjera parakstītais dokuments nav juridiski saistošs.
©Twitter

Zīmīgi, ka Eiropadomes secinājumos, kas ir valstu vadītāju tikšanās praktiskais rezumējums, LGBT tematika vispār nav pieminēta, savukārt paziņojumiem, kam pievienojusies Latvija, publiskajos avotos atrodamas pat divas atšķirīgas versijas. Pirmā ir datēta ar 22. jūniju un tapusi Vispārējo lietu padomē. Dokumentu Latvijas vārdā parakstījis premjera partijas biedrs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. To publiskojusi deklarācijas iniciatore Beļģija. Iepazīties ar dokumentu var ŠEIT.

Diskriminācija esot kliedzoša

“Mēs paužam nopietnas bažas par to, ka Ungārijas parlaments ir pieņēmis grozījumus, kas diskriminē LGBTIQ personas un pārkāpj tiesības uz vārda brīvību, aizbildinoties ar bērnu aizsardzību.” Tā teikts dokumenta ievadā. Tālāk apskaidrots, ka grozījumi vairākos Ungārijas tiesību aktos ievieš aizliegumu “attēlot un veicināt dzimumidentitāti, kas atšķiras no dzimuma dzimšanas brīdī, kā arī mainīt dzimumu un homoseksualitāti” personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Un secināts, ka “Tas ir kliedzošs diskriminācijas veids seksuālās orientācijas, dzimuma identitātes un izteiksmes dēļ, un tādēļ ir pelnījis nosodījumu.” Tātad aizliegums sekmēt bērnu dzimuma maiņu ir tā kliedzošā diskriminācija, kas tagad rūp Latvijai.

Ir vēl arī otra deklarācija, ko divas dienas vēlāk parakstījuši vairāku valstu premjeri. Angļu valodā dokuments bija atrodams premjera Krišjāņa Kariņa tvitera kontā, bet vēlāk arī iztulkots un vakar ar četru dienu nokavēšanos ielikts Latvijas valdības mājaslapā. Un šajā dokumentā par Ungāriju un kliedzošu diskrimināciju vairs nekas nav teikts.

Valstis nav vienisprātis

Tieši uz šo otro dokumentu vakar intervijā televīzijai “Rīga TV 24” atsaucās Valsts prezidents Egils Levits, norādot, ka dokuments nav saistošs un Ungārija tajā nav minēta. Minēti vien abstrakti draudi, no kuriem ciešot LGBT kopiena. Lūk, Latvijas premjera patvaļīgi parakstītā paziņojuma teksts:

“Saistībā ar starptautisko lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu praida dienu, kas tiks atzīmēta 28. jūnijā, kā arī ņemot vērā, ka tiek apdraudētas viņu pamattiesības, un, jo īpaši, diskriminācijas aizliegums seksuālās orientācijas dēļ, mēs paužam atbalstu mūsu kopīgām pamatvērtībām, kas ietvertas Līguma par Eiropas Savienības darbību 2. pantā.

Šajā dienā mums ir jāatceras, ka esam daudzveidīgas un tolerantas sabiedrības, kas apņēmušās netraucēti attīstīt ikviena mūsu pilsoņa personību, tostarp seksuālo orientāciju un dzimumidentitāti. Šajā brīdī mēs svinēsim to, ka pēdējos gados esam veikuši garu ceļu, lai iegūtu atbalstu šiem principiem, kas, mūsuprāt, ir Eiropas Savienības pamatā.

Mums jāturpina cīnīties pret LGBT kopienas diskrimināciju, vēlreiz apliecinot nepieciešamību aizsargāt tās pamattiesības. Cieņa un tolerance ir Eiropas projekta pamatā. Mēs esam apņēmības pilni turpināt īstenot šos centienus, nodrošinot, ka nākamās Eiropas paaudzes izaug līdztiesības un cieņas gaisotnē.”

Dokumentu parakstīja 17 premjeri. To iepriekšējo - 13 ministri. Bet Eiropas Savienībā ir 27 valstis, pašlaik publiski pērto Ungāriju ieskaitot. Un tas, ka Latvija piedalās šai eksekūcijā, ir pilnīgā pretrunā mūsu valsts īstenotajai ģimenes politikai. Tā neparedz ne precēšanos viendzimuma pāriem, ne dzimuma maiņu bērnu vidū reklamēt.

Kariņš tagad sabārts

Kas attiecas uz pašu premjeru Krišjāni Kariņu, viņam nebija koalīcijas partneru mandāta, lai piedalītos LGBT lobistu organizētajā Ungārijas diskreditācijas kampaņā. Vakar premjers tika izsaukts uz skaidrošanos Nacionālās apvienības valdes un frakcijas sēdē. Pēc tās partija izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja vienpersoniski valsts vārdā pausto nostāju un norādīja, ka norobežojas no kritikas, kas vērsta pret Ungāriju.

“Šobrīd redzam, ka Ungārija tiek nosodīta par to, ka pieņem likumu, kas aizsargā bērnus un viņu izglītošanu. Mums nav tiesību iejaukties Ungārijas likumdevēja darbā un noteikt, kas citai demokrātiski ievēlētai, parlamentārai Eiropas Savienības valstij būtu jādara. Latvijas augstākās amatpersonas nedrīkst starptautiskajā vidē vienpersoniski paust politiski motivētus vēstījumus, kas ir pretrunā ar lielas Latvijas sabiedrības daļas viedokli,” paziņojumā citēts partijas līderis Raivis Dzintars.

Savukārt valdības un paša premjera padomnieku komanda uz vairākas dienas ilgstošo skandālu tā arī neko jēdzīgu nav atbildējusi, un vēl vakar pēcpusdienā premjera tvitera kontā stāvēja tas pats vecais paziņojums ar dokumentu angļu valodā un komentāru: “Hate, intolerance and discrimination have no place in our Union” utt. It kā Latvijā LGBT kopiena tiktu ienīsta, diskriminēta un ciestu no tolerances trūkuma.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā