Ārzemju tūristi izvēlas Liepāju un Jūrmalu, vietējie arī Kuldīgu, Ventspili un Roju

Ārvalstu tūristu skaits maijā Latvijā bija 8 reizes mazāks nekā 2020. gada janvārī, kad par Covid-19 lielākā daļa pasaules lasīja tikai ārvalstu ziņās. Tomēr salīdzinot ar ienākošā tūrisma zemāko punktu – pagājušā gada aprīli, šogad maijā Latvijas tūrisma mītnēs nakšņojošo tūristu skaits ir bijis par 5,7 reizēm lielāks.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

2021. gada maijā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 72,4 tūkstoši ārvalstu un vietējo viesu, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā 2020. gada maijā un par 38,9% vairāk nekā šī gada aprīlī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Viesi tūristu mītnēs pavadīja 140,6 tūkstošus nakšu, kas ir par 81,4% vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, un par 35,9% vairāk nekā šogad aprīlī.

2021. gada maijā tūristu mītnēs tika apkalpoti 13,7 tūkstoši ārvalstu viesu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2020. gada maijā un par 60,5% vairāk nekā aprīlī. Visvairāk ārvalstu viesu uzņemts no Lietuvas, Vācijas, Krievijas, Igaunijas un Zviedrijas, Apvienotās Karalistes, Polijas un Francijas. No Lietuvas uz Latviju maijā atbrauca un tūristu mītnēs nakšņoja 1385 tūristi, no Vācijas - 1265, no Krievijas - 1180, no Igaunijas - 1024, no Zviedrijas - 1013. Mazāk nekā tūkstotis tūristu maijā atbrauca no Apvienotās Karalistes, Polijas un Francijas. Visvairāk ārvalstu viesu uzņemti Rīgā - 83%, Liepājā - 3,8% un Jūrmalā - 3%.

2021. gada maijā tūristu mītnēs tika apkalpoti 58,7 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā 2020. gada maijā un par 34,7% vairāk nekā šī gada aprīlī. Viņu pavadīto nakšu skaits tūrisma mītnēs palielinājās 2,1 reizi, salīdzinot ar pagājušā gada maiju.

Vispopulārākās Latvijas iedzīvotāju apmešanās vietas bija Rīgā, kur apmetās 23% viesu, Jūrmalā - 9,4%, Liepājā - 8,6%, Kuldīgas novadā - 4,8%, Daugavpilī - 3,4%, Siguldas novadā - 2,9%, Ventspilī - 2,7% un Rojas novadā - 2,6%.

Latvijas iedzīvotāji ceļo rosīgāk nekā ārvalstnieki

Arī SIA “Latvijas mobilais telefons” dati liecina, ka Latvijā pamazām atjaunojusies ārvalstu tūristu plūsma un aktīvāka ceļošana ārpus Latvijas. “Covid-19 ir atstājis savu nospiedumu uz telekomunikāciju patērētāju uzvedību gan Latvijā, gan ārpus tās. Attālinātais darba režīms veicinājis pieprasījumu pēc mobilajiem pakalpojumiem arī ārvalstīs, apliecinot, ka nav vairs tik svarīgi, vai cilvēks darbu veic no mājām vai no jebkuras citas vietas pasaulē. Tāpat pēdējā gada laikā esam piedzīvojuši vairāku industriju atveseļošanos, kas veicinājusi ceļošanu gan privātos, gan profesionālos nolūkos,” norāda LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš.

Aplūkojot LMT klientu aktivitāti ārzemēs, populārākie galamērķi, kur Latvijas iedzīvotāji šī gada jūnijā lietojuši mobilos datus, ir Vācija, Zviedrija, Lietuva, Nīderlande un Igaunija. Kopumā mobilo datu patēriņš ārzemēs, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, kāpis par 85% un salīdzinājumā ar 2019. gada jūniju pārsniedz pat tos rādītājus, kas fiksēti pirms pandēmijas laika.

Cita situācija vērojama LMT ārzemju klientu mobilo datu patēriņa paradumos Latvijā: salīdzinot 2021. gada jūniju ar 2019. gada jūniju, to apjoms samazinājies par 36%, lai gan pret pagājušo gadu piedzīvojis 6% kāpumu. Tas norāda, ka pagaidām ārvalstu tūrisma plūsma uz Latviju vēl nav sasniegusi pirmspandēmijas apjomus.

“Kopumā var secināt, ka LMT ārzemju klientu pieprasījums pēc mobilajiem datiem Latvijā pamazām pieaug, kamēr pieprasījums pēc sarunu pakalpojuma turpina samazināties. Analizējot LMT klientu aktivitāti ārzemēs, vērojama līdzīga tendence, taču pieprasījums pēc mobilajiem datiem ārzemēs ir būtiski pieaudzis. Tas ļauj secināt, ka aktīvu Latvijas iedzīvotāju - interneta lietotāju - vidū starptautiskais tūrisms ir atdzīvojies, tomēr pandēmija turpina ietekmēt ārvalstu viesu interesi par Latviju,” norāda Vīgants Radziņš.

Lidostā “Rīga” pamazām atgriežas rosība

Ilze Šteinfelde

Šā gada jūnijā lidostā “Rīga” apkalpoti 157,7 tūkstoši pasažieru, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā 2020. gada jūnijā un par 85,1% vairāk nekā šā gada maijā. Kopējais lidojumu skaits jūnijā bija 3116, kas ir divas reizes vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Jau trešo mēnesi pēc kārtas lidostā “Rīga” ir novērojams pasažieru skaita pieaugums, salīdzinot gan ar iepriekšējo mēnesi, gan to pašu mēnesi pirms gada. Aprīlī pasažieru apgrozījums pieauga par 18 reizēm, maijā - 8,3 reizes bet jūnijā - 2,8 reizes, salīdzinot ar 2020. gada attiecīgo periodu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā