Par kovida testiem tagad būs jāmaksā. Pārejas periods ir beidzies

Turpmāk tie Latvijas iedzīvotāji, kuri nav vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu. Valsts turpinās apmaksāt Covid-19 analīzes tikai tajos gadījumos, ja cilvēkam būs koronavīrusa izraisītas saslimšanas simptomi.
IEROBEŽOJUMS. No 1. augusta Covid-19 testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu ©Oksana Džadana/ F64

Pārejas periods beidzies, jāsāk maksāt

No šā gada 10. jūnija līdz šā gada 1. augustam Ministru kabinets bija noteicis pārejas periodu, kura laikā laboratoriskie testi pasākumu apmeklēšanai, pakalpojumu saņemšanai un citos gadījumos, lai izveidotu Covid-19 laboratoriskās testēšanas sertifikātu, tika apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem. “Pārejas periods tika noteikts ar mērķi nodrošināt iedzīvotājiem iespēju veikt pilnu vakcināciju pret Covid-19 un turpmāk izmantot savu vakcinācijas sertifikātu,” Neatkarīgajai skaidro Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga. Šim pārejas periodam beidzoties, no 2021. gada 1. augusta stājas spēkā izmaiņas pieaugušo Covid-19 laboratoriskajā testēšanā, paredzot, ka

turpmāk Covid-19 testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu.

Samaksa par laboratorisko testu būs jāveic atbilstoši laboratorijas maksas pakalpojumu cenrādim. Testa izmaksas ir dažādas, tomēr jārēķinās, ka laboratorijā veikts koronavīrusa SARS-CoV-2 noteikšanas tests, ko veic, paņemot iztriepi no deguna, izmaksās aptuveni 35 eiro.

Ja slimības pazīmes, apmaksās valsts

Gadījumā, ja cilvēkam būs Covid-19 simptomi, tad epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem. Evija Štālberga skaidro, ka no valsts budžeta līdzekļiem arī turpmāk tiks apmaksāta skrīninga testēšana bērnu pavadošajai personai, ja nepieciešams palikt pie bērna slimnīcā, ilgi aprūpējamajiem pacientiem, kuri nav Covid-19 inficēti un citos gadījumos atbilstoši valstī noteiktajam testēšanas algoritmam.

Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma, bet Nacionālais veselības dienests vērš uzmanību, ka turpmāk šādos gadījumos pēc testēšanas nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu un iedzīvotājs saņems tikai laboratorijas izrakstu par rezultātu, lai nepieciešamības gadījumā tiktu nodrošināta ģimenes ārsta uzraudzība vai ārstēšana.

Digitālo sertifikātu - ja veikts maksas tests

Digitālā Covid-19 sertifikāta izveide un izmantošana būs iespējama, ja iedzīvotājs - tāpat kā līdz šim - ir vakcinējies pret Covid-19, pārslimojis Covid-19 (sertifikāts derīgs 180 dienas pēc pārslimošanas un ja ir veikts Covid-19 infekciju apstiprinošs tests), kā arī no 1. augusta - ja būs veicis maksas laboratorisko testēšanu.

Digitālais Covid-19 sertifikāts būs izveidojams arī gadījumā, ja iedzīvotājs bez Covid-19 simptomiem ir veicis maksas laboratorisko testēšanu ar mērķi doties ceļojumā ārpus Latvijas Republikas robežām.

Bērniem apmaksās testus līdz 1. septembrim?

Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 laboratorisko testēšanu no valsts budžeta līdzekļiem pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai apmaksās līdz šā gada 1. septembrim. Ņemot vērā, ka šādu izmaiņu mērķis ir panākt, lai cilvēki vakcinējas un šādā veidā nodrošina sev aizsardzību pret Covid-19, ir aktuāls jautājums par bērniem, kuriem noteiktā vecumā, tas ir, līdz 12 gadiem nemaz nav pieejama vakcīna? No 12 līdz 18 gadus veci bērni var vakcinēties un tādā veidā iegūt vakcinācijas sertifikātu, bet vecākiem, kuru bērni ir jaunāki par 12 gadiem, ja viņi, piemēram, ar bērnu vēlēsies apmeklēt kādu pasākumu, būs jāveic maksas tests, lai iegūtu sertifikātu.

Nacionālais veselības dienests vienlaikus arī atgādina, ka Covid-19 tests nav alternatīva vakcinācijai, jo arī testēts cilvēks jebkurā brīdī var kļūt infekciozs un radīt inficēšanās risku apkārtējiem. “Ja satiekas vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki un nevakcinēti cilvēki, pastāv lielāka iespēja vīrusa pārnešanai un cirkulācijai nekā gadījumā, ja satiekas tikai vakcinēti un pārslimojuši cilvēki,” stāsta Evija Štālberga. “Turklāt testēts cilvēks var apliecināt savu statusu tikai konkrētajā brīdī.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā