Prognoze: Covid-19 pacientu skaits brīvdienās sasniegs tūkstoti

Strauji pieaugot Covid-19 inficēto skaitam, katru dienu arvien vairāk pacientu nonāk slimnīcā vidēji smagā vai smagā stāvoklī.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pēdējā diennaktī atklāts rekordliels Covid-19 inficēto skaits, un prognozes liecina, ka slimnīcās jau šajās brīvdienās Covid-19 pacientu skaits sasniegs tūkstoti.

Rekordaugsts rādītājs

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka pēdējā diennaktī Latvijā reģistrēti 2408 jauni Covid-19 gadījumi un saņemts ziņojums par 21 Covid-19 pacienta nāvi. Tas nozīmē, ka pārspēts iepriekšējās dienas jauno Covid-19 inficēto rekords. Palielinoties inficēto skaitam, katru dienu kāpj arī divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs, un pašlaik tas jau pārsniedz 1000 gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem. Iepriekš šīs pandēmijas laikā augstākais rādītājs bija 693,9, un tas reģistrēts šāgada 10. janvārī. Astoņdesmit procenti inficēto ir nevakcinēti (1928 personas).

Visi cilvēki, kuru nāve reģistrēta pēdējā diennaktī, bija seniori, sākot no 60 gadiem. Lielākais skaits - deviņi - bija vecumā no 80 līdz 89 gadiem. Pēdējoreiz tik augsts Covid-19 mirstības rādītājs bija šā gada martā. Kopumā Latvijā ar Covid-19 miruši 2857 cilvēki.

Slimnīcās pacientu arvien vairāk

Latvijas slimnīcās, kuras pašlaik uzņem Covid-19 pacientus, diennakts laikā ievietoti 144 Covid-19 pacienti, un kopējais Covid-19 pacientu skaits sasniedz 954, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Prognozes liecina, ka, pieaugot inficēto ar Covid-19 skaitam, pacientu skaits slimnīcās tikai augs un brīvdienās jau varētu sasniegt tūkstoš pacientu, kuriem būs nepieciešama stacionārā palīdzība, tostarp skābekļa terapija.

No pacientiem, kuri pašlaik ārstējas slimnīcās, 838 ir vidēji smaga slimības gaita, bet 116 - smaga slimības gaita. Veselības ministrijas ziņojumā valdībai teikts, ka galēja slimnīcu pārslodze tiktu sasniegta, ja stacionēto pacientu skaits sasniegtu 1500.

Visiem nevar paspēt piezvanīt

Slimību profilakses un kontroles centrs, kuram jāapzina Covid-19 inficētie un viņu kontaktpersonas, lielās slodzes dēļ katru individuāli vairs nevar sazvanīt, tāpēc no piektdienas sāks īsziņu izsūtīšanu Covid-19 inficētajiem iedzīvotājiem, par kuriem informāciju saņem no laboratorijām.

Īsziņas tiks sūtītas no tālruņa numura 29188770, un tās saņems tie cilvēki, kuru tālruņa numuri būs norādīti laboratorijas sniegtajā informācijā. Par Covid-19 pozitīvo rezultātu joprojām varēs pārliecināties e-veselības portālā, laboratorijas sniegtajā informācijā vai jautājot ģimenes ārstam. Kopš pandēmijas sākuma centrs nodrošina un turpina Covid-19 pacientu aptauju un informēšanu nepārtrauktā režīmā septiņas dienas nedēļā, tomēr pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā arī tas vairs nav pietiekami, lai laikus sazinātos ar pēdējās dienās jau vairāk nekā 2000 Covid-19 pacientiem dienā.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti aicina ikvienu personu, kurai diagnosticēta Covid-19 infekcija, stingri ievērot izolācijas režīma prasības, tostarp nepamest ārstniecības iestādi, uzturēšanās vietu vai dzīvesvietu un būt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām. Tāpat epidemiologi aicina ikvienu Covid-19 pacientu nekavējoties brīdināt par savu inficēšanos darba devēju, mācību iestādes administrāciju vai citu kolektīvu vadītājus, kā arī informēt visus kopā dzīvojošos ģimenes locekļus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā