Nevakcinēto burbuļi valsts un pašvaldību institūcijās

Vakcinācijas, nevakcinācijas, savstarpējas vainošanas un apvainošanās politiskajā procesā līdz Neatkarīgajai nonākusi statistikas tabula, kurā Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar Valsts kanceleju apkopojis valsts un pašvaldības iestāžu, institūciju un uzņēmumu darbinieku nevakcinācijas statusu. Statistika uzrāda acīmredzamu kļūdu līdzšinējā vakcinācijas politikā – iestādēm ar ļoti lielu darbinieku skaitu savlaicīgi netika pievērsta pastiprināta uzmanība.
©Neatkarīgā

Tikai divas nedēļas atlikušas līdz 15. novembrim, kad saskaņā ar valdības lēmumu iestāžu vadītājiem no darba jāizmet visi nepotētie un/vai kovidu neizslimojušie valsts un pašvaldību institūciju darbinieki. To paredz 9. oktobrī pieņemtais Ministru kabineta rīkojums Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Rīkojuma 5.3. punkts noteic: “Valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.” Saeima savukārt attiecīgas sankcijas pret nevakcinētiem darba ņēmējiem pašlaik iestrādā Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Ja darbinieks nebūs ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu izpildei, pastāvēs pietiekams pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona neatbilst veicamajam darbam.

Pārvalde pati sevi nepieskatīja

Juridiskais noformējums, lai nevakcinētus cilvēkus varētu likumīgi sodīt ar atbrīvošanu no darba, vēl tikai top, bet skaidrs, ka bez vakcinācijas sertifikāta turpmāk nekāda labā darba dzīve vairs nesanāks. Un šajā kontekstā jāuzsver, ka valsts pārvalde, īstenojot vakcinācijas procesu drīz jau gada garumā, nav pievērsusi pietiekamu uzmanību nevakcinēto ļaužu burbuļiem pati savā iekšienē. Nacionālā veselības dienesta un Valsts kancelejas organizētā aptauja liecina, ka atsevišķās valsts un pašvaldību iestādēs, institūcijās un uzņēmumos nevakcinēto darbinieku īpatsvars ir kritiski augsts. Kūtri vakcinējas pastnieki un Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki, kūtri vakcinējas dzelzceļnieki, autoceļu apkalpotāji un “Rīgas satiksmē” strādājošie. Par robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju nevakcinēšanos jau daudzkārt runāts, bet teju neticami augsts nevakcinēto līmenis ir arī iestādēs, kam jārūpējas par cilvēku veselību. Piemēram, Daugavpils reģionālajā slimnīcā vēl pirms pāris nedēļām tie bija virs pussimt darbinieku. Arī te saskatāma nozīmīga sakarība - jo vairāk iestādē krievu, jo mazāks vakcinēto skaits. Tas arī izskaidro, kādēļ, piemēram, dzelzceļa sistēmā cilvēki nevakcinējas. Vēl kopš padomju laikiem šī ir krievu iecienīta nozare, un tajā uz datu iesniegšanas brīdi 14. oktobrī bija 1900 nevakcinēto. Vēlreiz jāuzsver, ka tas ir teju gadu pēc vakcinācijas procesa sākšanas valstī. Taču krievu gaidītais “Sputņiks” neatlidos. Lai saglabātu darbu, veselību un, iespējams, arī dzīvību, jāvakcinējas ar to, kas tiek piedāvāts eiropiešiem. Un, ja nu kāds nav informēts, par vakcināciju nav jāmaksā!

Jāreizina ar trīs

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā uzsver, ka aptaujā iegūtā statistika ir tikai aptuvena. Ne visās institūcijās un iestādēs darbinieki apzinīgi aizpildījuši anketas. Tāpēc dienests iegūtos skaitļus koriģē uz augšu, modelējot reālo situāciju - nepieciešamo vakcīnu skaitu un gaidāmo saslimstību. Šī korekcija ir visai iespaidīga - vidēji reiz trīs.

Protams, pēdējās divās nedēļās daudzās nozarēs un darbavietās vakcinācijas aptvere ir pieaugusi, skaitļi katru dienu mainās. Daļa darbinieku maina viedokli, jo tuvojas 15. novembris ar valdības apsolīto atlaišanu, daļu pārmāca tuvinieki, vēl kādu - briesmīgā mirstības statistika, jo nu jau ik dienu nomirušo skaits ir līdzvērtīgs vienas vidēji lielas iestādes kolektīvam. Šie pirms divām nedēļām iegūtie skaitļi, kas ir valsts pārvaldes rīcībā, parāda kopējās nevakcinācijas tendences un proporcijas nozarēs un iestādēs.

Krāpties būs grūtāk

“Rīgas satiksme”, visticamāk, nav vienīgais uzņēmums, kura nevakcinētie darbinieki pašlaik meklē rokā korumpētus ārstus, lai tiktu pie melīgām slimības lapām, kas būs spēkā 15. novembrī. Ja jau valsts principā metīs no darba nevakcinētos, tad principiāli nevakcinētie no valsts centīsies noslaukt katru centu. Te gan jāuzsver, ka ar krāpšanos izvairīties no vakcinācijas kļūs arvien grūtāk. Par melīgu darbnespējas lapu korumpētajam ārstam pienākas sods līdz 1400 eiro. Par vakcinācijas sertifikāta viltošanu draud kriminālprocess, un vairāki tādi jau ir ierosināti. Un pašlaik Saeima strādā pie steidzamiem grozījumiem Krimināllikumā, nosakot atbildību par viltota Covid-19 sertifikāta iegādāšanos un izmantošanu.

Izvairīties no vakcinēšanās kļūst tikpat kā neiespējami. Ja nu vienīgi jādodas dziļi mežā dzīvot zaru būdiņā. Principā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā