Brīdinājums! Migranti ir bīstami, iespējams, bruņoti

Polijas robežsardze, armija un specdienesti strādā saskaņoti un pārliecinoši. Lielākā daļa migrantu mēģinājumu ielauzties Eiropas Savienībā tiek efektīvi bloķēti. Tas nozīmē, ka spiediens pieaugs uz vājāk sargātajām Lietuvas un arī Latvijas robežām. Saskaņā ar izlūkdienestu ziņām, migranti jau tiek pievesti kravas mašīnās arī tuvāk Lietuvas robežai. Viņi ir bīstami un, iespējams, bruņoti.
©Polijas premjera birojs

To, ka lietuviešiem jāgatavojas migrantu spiediena pieaugumam, vakar paziņoja viņu robežsardzes priekšnieks - otrpus robežai Baltkrievijas pusē migrantu grupas tiekot pārvietotas smagajās mašīnās. Un krīzes saasinājumam gatavojas arī Latvijas dienesti.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks parakstījis pavēli par papildu gatavību Nacionālajos bruņotajos spēkos, lai nepieciešamības gadījumā uz robežu nosūtītu papildspēkus. Pēdējās dienās tieši Latvijas teritorijā situācija uz Eiropas Savienības robežas būtiski nav mainījusies. Ik dienu tiek atvairīti vidēji 20-30 migranti. Taču kravas mašīnu rūkoņa Baltkrievijas teritorijā nav laba zīme arī tad, ja pagaidām dzirdama tikai Lietuvā.

Brisele nodarbojas ar kaitniecību

Valsts robežsardzes mājaslapā publicētajā intervijā iestādes priekšnieks Guntis Pujāts atzīst, ka pašlaik ir grūti paredzēt, kā tālāk attīstīsies Baltkrievijas organizētais hibrīdapdraudējums, tāpēc visiem Latvijas un Baltkrievijas robežas apsardzībā iesaistītajiem dienestiem jābūt pastiprinātā gatavībā: “Redzot notikumus uz Polijas robežas, saskatām risku, ka situācija varētu pasliktināties arī uz mūsu robežas, tāpēc tiek koordinētas tālākās darbības gan ar policiju, gan bruņotajiem spēkiem, lai būtu pietiekami resursu un uz šādu apdraudējumu varētu reaģēt.” Latvijai par labu šobrīd spēlējot vienīgi tās ģeogrāfiskais novietojums, jo nokļūšanai Vācijā, kas saskaņā ar fabulu ir noziedznieku un Baltkrievijas apsolītā zeme migrantiem, izdevīgāk startēt ir no Polijas vai vismaz Lietuvas.

Savukārt visām migrantu uzbrukuma skartajām valstīm kopā par sliktu spēlē Eiropas Savienības un jo īpaši Eiropas Komisijas kopējā pasivitāte, kas šobrīd jau robežojas ar kaitniecību. Par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju turpinās pārrunas, nauda Eiropas sienai dota netiek, nozīmīgi papildspēki arī ne, vienīgi 13 trešās valstis painformētas, ka tās tiek vai var tikt izmantotas Baltkrievijas hibrīdoperācijā - Kamerūna, Kongo Demokrātiskā Republika, Kongo Republika, Ēģipte, Gruzija, Gvineja, Irāka, Jordānija, Kazahstāna, Libāna, Pakistāna, Tadžikistāna un Turcija. Vēl 20 valstis, Krieviju ieskaitot, tiekot monitorētas, lai ko tas arī nozīmētu.

Komisijai rūp telefonu lādētāji

Neatkarīgā jau vēstīja, ka “Eiropas Komisijai rūp vienīgi migrantu drošība”. Taču nerūp migrantu radītais apdraudējums Eiropas Savienības pilsoņiem.

Tā vietā, lai mobilizētu visu Eiropas dalībvalstu dienestus robežu aizsardzībai, Eiropas Komisija ir aizņemta, piemēram, “ar vienotu tehnisko specifikāciju ieviešanu dažādu ražotāju mobilo telefonu lādētājiem un uzlādes ligzdām”.

Bet kopš vakardienas vārds “apdraudējums” migrācijas krīzes kontekstā ir saturiski mainījies, jo runa ne tuvu vairs nav par to, ka “no kara plosītām zemēm bēgošie inženieri un arhitekti sapņo par labāku nākotni saviem bērniem”. Kā to joprojām sludina Eiropas Komisija, piesaucot humānismu, Eiropas vērtības un cilvēktiesības. Aģentūra LETA vēsta, ka vakar dalībvalstu augstākajā līmenī tika apspriesta bijušā Baltkrievijas diplomāta Pāvela Latuškas atnestā ziņa: “Baltkrievija gatavo irākiešu un afgāņu veterānus bruņotiem uzbrukumiem uz ES robežas.” Un Neatkarīgā par šādu scenāriju jau brīdināja. Migrantu vidū pārsvarā ir musulmaņu vīrieši spēka gados. Bērni, grūtnieces un slimnieki kalpo kā viņu vairogs. Tā kā viņi ieradušies no Irākas, tas nozīmē, ka, visticamāk, Irākas kara laikā piedalījušies aktīvajā karadarbībā, vienā vai otrā pusē. Tātad ir ar militāru pieredzi. Vai nu citiem klaniem, vai kristiešiem galvas griezuši. Un Baltkrievu pārbēdzēja Latuškas teiktais apstiprina, ka šo kaujinieku ierašanās uz Eiropas zemes nav nejaušība. “Inženieri” ir gatavi nogalināt.

Viņi ir apmācīti kaujinieki

Lūk, svarīgākais vēstījums no bijušā diplomāta stāstītā izdevumam “Euobserver”un Eiropas Savienības politiķiem, kas gan pašlaik nevis gatavojas karam, bet domā par lādētājiem un kontaktligzdām. Migrācijas krīzi Lukašenko izmanto, lai ES teritorijā nogādātu cilvēkus, kam ir militārā pieredze un kas papildus apmācīti Baltkrievijas teritorijā teroraktu veikšanai. Nākamais, ko Lukašenko mēģinās panākt, ir lokāls militārais konflikts uz ES robežas, bet līdz tam viņš pasaulei tirgos humānās katastrofas bildīti, kurā tiks vainoti eiropieši. No jūlija līdz septembrim transportēšanai uz Baltkrieviju starp afgāņiem un irākiešiem tikuši atlasīti kara veterāni. Viņi apmācīti Baltkrievijas karabāzē, kas atrodas netālu no Opsas pilsētiņas valsts ziemeļrietumos. Apmācību veikuši Krievijas speciālisti. Vispirms apmācīti Irākas pilsoņi, bet tagad viņi apmāca afgāņus no Tadžikistānas teritorijas, kam arī ir kaujas pieredze. Viņi tiek gatavoti sadursmēm ar ieroču lietošanu uz Baltkrievijas-ES robežas.

Golubeva: They are welcome!

Uzsverot situācijas nopietnību, jāatgādina, ka vēl pavisam nesen Latvijas liberāļi un velkamisti, iekšlietu ministri Mariju Golubevu ieskaitot, raizējās par to, ka migranti tiek saukti par noziedzniekiem, lai gan, nelegāli šķērsojot robežu, viņi izdara neapstrīdami Krimināllikumā paredzētu smagu noziegumu. Vēl aizvakar ministre, sniedzot interviju telekompānijai CNN, fragmenta1.34 minūtē, atbildot uz jautājumu, vai labāku dzīvi meklējošie migranti ir aicināti Eiropas Savienībā, pateica frāzi “I think they are welcome in EU” - viņi ir aicināti Eiropas Savienībā.

Sekoja arī - bet: robežas nevar būt atvērtas naidīgu valstu organizētai masu migrācijai un tā tālāk, taču ministre TO pateica, un Eiropas institūcijas TO sadzirdēja. Tas pats “EUobserver” vēsta, ka Eiropas Komisijā briest neapmierinātība ar Polijas, Lietuvas un Latvijas izmantoto migrantu atspiešanas metodi, viņus ietekmējot psiholoģiski un ar proporcionālu vardarbību. Jo saskaņā ar ES tiesību aktiem dalībvalstīm ir jānodrošina migrantu uzņemšana, lai izvērtētu individuālus patvēruma pieteikumus. Ja liberāļu un velkamistu pārvaldītā Eiropas Komisija savu panāks, Latvijai līdztekus pārējām Lukašenko un Putina īstenotā hibrīdkara skartajām valstīm būs pienākums ielaist savā teritorijā šos neaicinātos naidīgos ciemiņus.

Iespējams, šaus jau šonakt

Daži liberāļu kantori, kas atbalsta migrantu ielaišanu Eiropas Savienībā - organizācijas “Providus” un “Gribu palīdzēt bēgļiem” - vēl vasarā pamācīja konservatīvo nacionālistu sabiedrību, ka migrantus nedrīkst dēvēt par nelegālajiem migrantiem. Jāsaka - neatbilstīgie migranti. Tad nu tagad izriet, ka šie “neatbilstīgie migranti” ir pie Eiropas robežām, lai šautu uz kristiešiem, un gan jau šaus nešķirojot - vienalga, tēmēklī patrāpījies liberālis vai nacionālists, polis, lietuvietis, latvietis vai krievs. Droši vien šaus ne visi, bet tie, kam apvienotais Lukašenko/Putina režīms piešķīris ieročus, noteikti. Iespējams, šaus jau šonakt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā