Ieslodzījuma vietās ar revakcināciju nesteidzas

Tā kā vakcīnu, kas pasargā no saslimšanas ar Covid-19, valstī ir pietiekami, nedrīkstētu būt tā, ka kādai sabiedrības daļai nebūtu iespējas saņemt poti pret Covid-19 vai balstvakcīnu. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka ieslodzījuma vietās ar revakcināciju nesteidzas.
©Reuters/Scanpix/Leta

Covid-19 nešķiro ne pēc sabiedriskā stāvokļa, ne vecuma, ne reliģiskās pārliecības. Vīruss var noķert bērnudārzā, skolā, darbavietā, transportā, slimnīcā, pansionātā un arī cietumā. Jo lielāka cilvēku koncentrācija ierobežotā telpā, jo lielāka iespēja vīrusam izpausties.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju ieslodzījuma vietās, kā arī infrastruktūras īpatnības un epidemioloģisko situāciju valstī kopumā, inficēšanās gadījumu īpatsvaru un infekcijas izplatības riskus, lai nepieļautu Covid-19 nekontrolētu izplatību visās ieslodzījuma vietās, noteiktie ierobežojumi ir pagarināti līdz 31. decembrim, Neatkarīgo informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Šobrīd karantīna ir izsludināta divos cietumos - Rīgas Centrālcietumā un Jelgavas cietumā. Abās ieslodzījuma vietās karantīna ir noteikta līdz 9. decembrim.

29.11.2021. ieslodzījuma vietās bija 108 aktīvi Covid-19 inficēšanās gadījumi ieslodzīto vidū, no tiem pieci ieslodzītie atradās Latvijas Cietumu slimnīcas Covid-19 nodaļā un 103 ieslodzītie - ieslodzījuma vietu karantīnas zonās, jo ir bez simptomiem un inficēšanās konstatēta rutīnas skrīninga testēšanas ietvaros.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Aivars Lembergs Centrālcietumā inficējies ar koronavīrusu. Par to mikroblogošanas vietnē “Twitter” pavēstīja Latvijas Zaļās partijas un ZZS valdes līdzpriekšsēdētājs Edgars Tavars. Deputāts norādīja, ka A. Lembergs jau trīs mēnešus lūdzis balstvakcīnas saņemšanu, ko viņam regulāri atteikuši. Tā rezultātā bijušajam Ventspils mēram ceturtdien bijis pozitīvs Covid-19 tests.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ksenija Vītola stāsta, ka vakcinācijas aptvere nodarbināto vidū ir 97,9%. Savukārt ieslodzīto vidū vakcinācijas aptvere sasniegusi 66,3%. Viņa vērš uzmanību uz to, ka katru mēnesi vidēji 160 personu no ieslodzījuma vietām tiek atbrīvotas un arī tikpat uzņemtas, tāpēc vakcinācijas aptvere un arī revakcinācijas aptvere ieslodzīto vidū mainās ļoti lēni.

“Ieslodzītajiem vakcinācija un arī revakcinācija ir brīvprātīga. Ieslodzītie lielākoties ir vakcinējušies ar “Janssen” vakcīnām. Ieslodzītajiem tiek veikta vakcinācija un revakcinācija ar balstvakcīnu, par revakcinētajiem šobrīd precīzi dati nav apkopoti,” atzīst Ksenija Vītola.

Arī Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciāliste Zaiga Barvida Neatkarīgajai uzsvēra, ka ieslodzījuma vietās ir uzsākta revakcinācija personām, kuras ir saņēmušas pirmreizējo vakcināciju un kuras to vēlas. Neatkarīgās rīcībā gan ir informācija, ka ne visi ieslodzītie, kuri to vēlas, ir saņēmuši balstvakcīnu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā