Lemberga veselība lēnām uzlabojas, taču kovida tests joprojām pozitīvs

Aivaram Lembergam pašsajūta nedaudz uzlabojusies, taču Covid-19 tests joprojām pozitīvs. Turpina mocīt klepus un nespēks, liecina pēdējā no tuviniekiem saņemtā informācija.
Rīgas apgabaltiesa kārtējo reizi ignorējusi Aivara Lemberga aizstāvības lūgumu atcelt drošības līdzekli – apcietinājumu – smagā veselības stāvokļa dēļ ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Jau gandrīz divas nedēļas A. Lembergs atrodas Cietumu slimnīcā Olainē, Covid-19 slimnieku nodaļā. Viņš gaida galvenā ārsta vizīti, kas ieviestu lielāku skaidrību par ārstu konsīliju, kuram jālemj par ārstēšanas plānu saistībā ar bruku un muguras skriemeļu deformācijām.

Kā skaidroja tuvinieki, A. Lembergs kopā ar pārējiem ar Covid-19 sirgstošajiem atrodoties slēgtās telpās. To logi netiekot atvērti pat telpu vēdināšanai. Liegtas arī pastaigas svaigā gaisā, kas A. Lembergam ir īpaši svarīgas. Atrodoties Rīgas Centrālcietumā, A. Lembergs izmantojis katru iespēju doties pastaigā svaigā gaisā, neraugoties ne uz kādiem laika apstākļiem, ko daudzi citi ieslodzītie atturoties izmantot.

Kļuvis zināms, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnese Sandra Amola izskatījusi kārtējo A. Lemberga aizstāvības lūgumu saistībā ar veselības stāvokli atcelt drošības līdzekli - apcietinājumu. Aizstāvība norādījusi, ka A. Lembergs šā gada pavasarī cietumā vakcinēts pret Covid-19 ar “Johnson” vakcīnu, taču, neskatoties uz vairākkārtējiem lūgumiem, ar balstvakcīnu viņš tā arī nav nodrošināts, līdz inficējies kopā ar pārējiem ieslodzītajiem. Aizstāvība atgādinājusi, ka A. Lemberga vecums un hroniskās slimības rada risku smagai slimības gaitai un tai sekojošām komplikācijām. Atgādināts, ka A. Lembergs jau ilgstoši nesaņem nepieciešamo veselības aprūpi; viņa veselības stāvoklis ar katru dienu pasliktinās, viņš ir pakļauts nemitīgām ciešanām un sāpēm. Tādējādi, paturot A. Lembergu apcietinājumā, tiek grauta viņa veselība un radīti priekšnosacījumi viņa nespējai veselības problēmu dēļ piedalīties tiesas sēdēs, kuras plānots atsākt nākamā gada 24. janvārī.

Tiesnese S. Amola, izvērtējot pieteikumā norādītos argumentus, lēmusi, ka šis lūgums ir noraidāms.

Tiesnese cita starpā savu lēmumu pamatojusi šādi: “Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 281. panta piektās daļas 1., 2. punktu pieteikumu par apcietinājuma atcelšanu vai grozīšanu, vai turpmākas piemērošanas nepieciešamības izvērtēšanu pēc lietas nodošanas apelācijas instances tiesā līdz iztiesāšanas uzsākšanai var iesniegt tikai tad, ja ir radušies tādi veselības vai ģimenes apstākļi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai grozīšanai, un šos faktus apliecina dokumenti; un, ja lietas iztiesāšanas uzsākšana tiek noteikta uz laiku, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem pēc lietas saņemšanas tiesā.”

Tiesnese skaidrojusi, ka “tiesas rīcībā neatrodas informācija par to, ka apsūdzētā veselības stāvoklis būtu pasliktinājies tādā mērā, lai piemēroto drošības līdzekli atceltu vai grozītu”.

S. Amola uzskata, ka A. Lembergs šobrīd atrodas ārstniecības iestādē un tādēļ “nav pamata uzskatīt, ka apsūdzētais nesaņem nepieciešamo veselības aprūpi. Aizstāvja izteiktais pieņēmums, ka pēc Covid-19 izslimošanas Aivaram Lembergam ir prognozējams ilgstošs atveseļošanās un rehabilitācijas periods, nevar būt par pamatu piemērotā drošības līdzekļa atcelšanai. Tiesas kolēģijas tiesnese vērš uzmanību, ka Aivaram Lembergam Latvijas cietumu slimnīcā ir paredzēta ārstu konsultatīvā komisija, kuras laikā tiks izvērtēts apsūdzētā veselības stāvoklis atbilstoši Latvijas Sodu izpildes kodeksa 116. panta un Kriminālprocesa likuma 640. panta kritērijiem. Tiesas kolēģijas tiesnese uzskata, ka šobrīd nav iegūtas ziņas par to, ka Aivaram Lembergam būtu radušās tādas veselības problēmas, kas varētu būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai grozīšanai.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā