Latvija pošas uz olimpiskajām spēlēm, ne bez kaislībām un intrigām

XXIV ziemas olimpiskajās spēlēs, kas no šī gada 4. līdz 20. februārim norisināsies Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, Latviju pārstāvēs 57 sportisti 11 sporta veidos. Pavadošais personāls būs vēl lielāks – 60 cilvēku, to vidū treneri, ārsti un vadība. Tā kā iespējas, lai piedalītos olimpiādē, ir ierobežotas, cīņā par vietu olimpiskajā komandā vai konkrētās disciplīnas kvotu tiek izmantoti dažādi līdzekļi.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas komandas sastāvā Pekinas olimpiskajās spēlēs piedalīsies 32 individuālo sporta veidu sportisti un 25 hokeja komandas pārstāvji. Pekinā mūsu sportisti startēs 11 sporta veidos, pārstāvot sešas ziemas sporta veidu federācijas (biatlons, bobslejs, kamaniņu sports, skeletons, šorttreks, daiļslidošana, ātrslidošana, ziemeļu divcīņa, kalnu slēpošana, distanču slēpošana, hokejs). Komandas sporta veidu pārstāvniecībā pievienojusies ziemeļu divcīņa, informēja Latvijas Olimpiskā komiteja.

“Latvijas sportisti ar sasniegtajiem rezultātiem olimpiskajā sezonā dod iespēju būt pārliecinātam, ka uz Pekinu dodas spēcīga komanda ar savu sporta veidu līderiem, hokeja valstsvienība, kurai starti olimpiskajās spēlēs būs sesto reizi,” uzsvēra LOK prezidents Žoržs Tikmers.

Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Kārlis Lejnieks, raksturojot komandu, atzīmē: “Uz Pekinu dosies gados jauna Latvijas olimpiskā komanda - vidējais sportistu vecums ir samazinājies līdz 25,5 gadiem, kas ir mazāks nekā vairākās iepriekšējās olimpiskajās spēlēs. Turklāt 25 atlētiem starti olimpiskajās spēlēs būs olimpiskā debija. Tajā pašā laikā komandas sastāvs apliecina paaudžu maiņu ziemas sporta veidos - uz Pekinu ar piecu olimpisko spēļu pieredzi dodas brāļi - Tomass un Martins Dukuri, Andris un Juris Šici. Savukārt Elīzai Tīrumai un Oskaram Ķibermanim šīs būs trešās olimpiskās spēles. Pieredze un jaunība ir tas salikums, kas šajās spēlēs noteikti veidos komandas garu un spēku, turklāt to stimulēs ģimeņu un dzimtu spēks - Dukuri, Šici, Aparjodi, Eiduki, Bondari, Krūzbergi, Bukarti.”

Kašķi starp distanču slēpotājiem

Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika nedēļas sākumā šokēja sabiedrību ar ierakstu, ka olimpisko kvotu sadalē distanču slēpošanā “dota priekšroka aizvest jaunās sportistes ekskursijā”. Proti, B. Bendika bija cerējusi startēt arī 30 km garajā masu starta distancē distanču slēpošanā. Lai tur nokļūtu, sportiste izpildīju slēpošanas A kvalifikācijas kritērijus, kā arī Latvijas slēpošanas federācijas izstrādātos iekšējās atlases kritērijus. Saskaņā ar tiem viņa ieņēmusi stabilu otro vietu. Tomēr Pekinas olimpisko spēļu distanču slēpošanas trasēs tika nolemts sūtīt Patrīciju Eiduku, Kitiju Auziņu, Samantu Krampi un Esteri Volfu.

“Latvijas slēpošanas federācija izlēma man izcīnīto kvotu nepiešķirt. Laikam naivi cerēju, ka sporta federācija pieņems lēmumu pēc sportiskā principa un pašu izstrādātiem atlases kritērijiem!” ar rūgtumu sociālajā vietnē “Facebook” dalījās B. Bendika.

Savukārt trešdien distanču slēpotājus, kuri cīnījās par iespēju tikt uz olimpiādi, pāršalca priecīga ziņa: Latvijai atvēlēta vēl viena kvota 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu distanču slēpošanā un līdz ar to kā piektā dalībniece sievietēm komandā apstiprināta arī Baiba Bendika.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, 18. janvāra vakarā Latvijas slēpošanas federācijas (LSF) valde saņēma informāciju, ka pēc starptautisko kvotu pārdales Latvijai ir piešķirta piektā kvota sieviešu komandai. LSF valdes sanāksmē tika apsvērtas divas kandidātes - B. Bendika un Annija Keita Sabule. LSF devusi priekšroku B. Bendikai, līdz ar to dodot viņai iespēju startēt 30 kilometru distancē, skiatlonā un arī stafetes komandā, ja būs tāda nepieciešamība.

Nesaskaņas valda arī vīriešu konkurencē. Nedēļas sākumā Latvijas kvotas tika piešķirtas vadošajam slēpotājam vīru konkurencē Raimo Vīgantam un Indulim Bikšem, taču vēlāk tika pieņemts lēmums atlikt otrās kvotas piešķiršanu. Kā aģentūrai LETA skaidrojis LSF valdes loceklis Jānis Puida, Indulim Bikšem kvota nav piešķirta par nepatiesu ziņu sniegšanu presē un federācijas tēla graušanu. Slēpotāja komandai ar LSF neesot labas attiecības, un, kā šonedēļ ziņoja laikraksts “Latvijas Avīze”, par pēdējām domstarpībām finanšu jautājumos sportista tēvs un treneris Zintis Bikše konsultējies policijā. “Bažas, ka viņa rīcība olimpiskajās spēlēs radīs negatīvu ietekmi uz komandas mikroklimatu, varētu nest negodu ne tikai LSF, bet Latvijas komandai kopā, kas grautu Latvijas tēlu kā tādu,” norādījis LSF pārstāvis. Strīds esot par to, ka slēpotājs no federācijas nav saņēmis finansējumu, lai gan Madonas pašvaldība pārskaitījusi LSF četrus tūkstošus eiro par četriem tās sportistiem, no kuriem katram pienākas pa tūkstotim. Savukārt J. Puida laikrakstam norādījis, ka nauda esot pieejama un citiem mērķiem netiek tērēta, bet sportists pats neesot pieteicies, ne pieprasījis avansā, ne atskaitījies par izdevumiem.

I. Bikše aģentūrai LETA norādīja, ka tikai trešdien pats no medijiem uzzinājis, ka ir izņemts no olimpisko spēļu dalībnieku pulka. “Šorīt saņēmu elektroniskā pasta vēstuli, ka vakar viņi sasaukuši valdes ārkārtas sēdi, kurā nolemts atdot kvotu nākamajam sportistam rangā, jo es esot sniedzis medijiem nepatiesas ziņas un varētu radīt nelabvēlīgu mikroklimatu. Nekas tāds jau nepamatots tur nebija, viss bija taisnība. Pat ja nebūtu, vai tas ir īstais iemesls, lai atņemtu kvotu?” sacīja I. Bikše.

Ceturtdien LSF dalībai Pekinas olimpiskajās spēlēs Induļa Bikšes vietā apstiprinājusi Robertu Slotiņu. I. Bikše uzskata, ka kvalifikācijā bijis krietni priekšā R. Slotiņam.

Olimpiskajā delegācijā sportisti mazākumā

Līdz ar 57 sportistiem apstiprinātajā delegācijas sarakstā ir iekļauti arī 43 treneri, četri sporta ārsti un četri fizioterapeiti, savukārt komandas vadība un atbalsta personāls dodas uz Tokiju deviņu cilvēku sastāvā (sportisti tiek izvietoti trīs olimpiskajos ciematiņos). Hokeja valstsvienības sastāvs tiks precizēts 24. janvārī. Tāpat līdz 24. janvārim Latvijas slēpošanas federācija nosauks to sportistu, kam ir piešķirta pieejamā kvota distanču slēpošanā vīriešiem. Savukārt Baiba Bendika startēs divos sporta veidos - biatlonā un distanču slēpošanā.

Saistībā ar olimpisko spēļu organizētāju noteiktajiem ierobežojumiem Latvijas olimpiskajai delegācijai Pekinā jāievēro noteikts Covid-19 protokols. Tas paredz, ka katram Latvijas olimpiskās komandas dalībniekam 96 un 72 stundas pirms izlidošanas jāveic Covid-19 tests, kuru atkārto Pekinas lidostā pēc ielidošanas. Tāpat dalībniekiem, atrodoties Pekinā, katru dienu jāveic eksprestesti un īpašā aplikācijā katru dienu jāuzrāda atzīmes par savu pašsajūtu. Par protokola ievērošanu atbildīgais Latvijas komandā ir Covid-19 oficieris, LOV ārsts Jānis Kaupe.

Šobrīd Latvijas olimpiskā delegācija ir pilnībā vakcinēta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā