Jaunā depozīta sistēma: kādu iepakojumu varēs nodot un cik par to maksās?

1. februārī, sāks darboties jaunā depozīta sistēma, kas ļaus nodot noteikta veida dzērienu iepakojumu, pretī saņemot kuponu. Tā izmantošana būs atkarīga no katra veikala politikas – daļa tirgotāju kuponu pieņems kā maksāšanas līdzekli, norēķinoties par precēm, daļa ļaus arī kuponu apmainīt pret skaidru naudu. Turklāt jārēķinās, ka arī kuponiem ir derīguma termiņš.
©Publicitātes foto

Daļa preču kļūs par 10 centiem dārgāka

Lai sistēma sāktu strādāt, daļai dzērienu, kas ir iepakoti stikla, metāla vai plastmasas iepakojumā, cena tiks paaugstināta par 10 centiem. Tos varēs atgūt, šo iepakojumu nododot kādā no taromātiem. Nododot iepakojumu varēs vienalga kurā taromātā, tas ir, būs pilnīgi vienalga, vai prece iegādāta “Maxima” vai “Lidl” veikalā vai pat vispār pacelta no zemes. Galvenais, lai uz iepakojuma ir attiecīgais marķējums, kas liecina par tā piederību depozīta sistēmai, svītrkods un lai automāts spēj to noskenēt.

Ja taromāts pieņem iepakojumu un izsniedz kuponu, esat ieguvuši 10 centu depozītu. Līdz ar to tie, kuri nerūpēsies, lai nopirkto preču iepakojums tiek nodots, no jaunās sistēmas būs zaudētāji. Iegūs tie, kuri nodos ne tikai savu, bet arī citu nopirkto preču iepakojumu.

Publicitātes foto

Ko darīt ar kuponu?

“Nododot tukšo depozīta iepakojumu automātiskajā depozīta punktā, kur atrodas taromāts, iedzīvotājam izdos īpašu depozīta kuponu, ko varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli jebkādu preču iegādei tajā pašā veikalā. Taču tirgotājiem ir iespēja paplašināt kupona izmantošanas iespējas savu klientu ērtībai, piemēram, nodrošinot iespēju kuponu izmantot visā veikalu tīklā vai piedāvāt iespēju saņemt skaidru naudu. Par šīm iespējām tirgotāji savus pircējus informē atsevišķi,” skaidroja “Depozīta iepakojuma operatora” mediju koordinatore Dārta Katrīne Salna.

Līdz ar to jārēķinās, ka ar kuponu nevarēs tik brīvi rīkoties, kā varētu gribēt. To izmantošana būs atkarīga no katra veikala politikas. Piemēram, “Lidl” taromāta izprintētais kupons būs jāizmanto tajā pašā “Lidl” veikalā, savukārt “Rimi” un “Maxima” kuponu ļaus izmatot attiecīgi jebkurā “Maxima” un “Rimi” veikalā Latvijā. Respektīvi, ar “Maxima” izdotu kuponu varēs doties uz jebkuru “Maxima” veikalu, bet ar Ziepniekkalna “Lidl” taromāta izdrukātu kuponu - tikai uz to pašu “Lidl” veikalu Ziepniekkalnā.

Publicitātes foto

Arī kuponiem būs derīguma termiņš

“Maxima” veikalu tīklā kopumā plānots uzstādīt 136 modernus un automatizētus depozīta taromātus, no kuriem vairāk nekā 100 būs āra kioski, bet pārējie atradīsies veikalu iekštelpās.

“Depozīta sistēmas ieviešana ir nozīmīgs notikums ikvienam Latvijas iedzīvotājam, rūpējoties par tīrāku un zaļāku vidi sev apkārt,” “Neatkarīgajai” teic “Maxima Latvija” darbības atbilstības direktore Elīna Stībele.

Par nodoto iepakojumu “Maxima” veikalu taromātos, tāpat kā ikvienā citā taromātā, tiks izsniegts kupons, ko varēs izmantot vai nu preču iegādei jebkurā “Maxima” veikalā, vai arī pie kases samainīt pret skaidru naudu.

Depozīta sistēmas ieviešanai nepieciešamās infrastruktūras izveide “Maxima Latvija” izmaksāja aptuveni divus miljonus eiro. Uzņēmums uzskata, ka ieguldītie līdzekļi noteikti attaisnos rezultātu - ik gadu ap 100 miljoniem iepakojuma vienību vairs nenonāks dabā, bet gan tiks nodotas pārstrādei.

“Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers “Neatkarīgajai” stāstīja, ka “Rimi” kuponu varēs izmantot jebkurā “Rimi” veikalā, nevis tikai tajā, kur tas saņemts. “Desmit centu atlīdzību varēs saņemt arī skaidrā naudā kasē. Šobrīd strādājam, lai šo atlīdzību varētu ieskait “Rimi” kartē. Līdz ar to nākotnē būs pieejama arī šāda iespēja,” sacīja J. Šleiers.

“Lidl Latvija” sabiedrisko attiecību menedžeris Ingars Rudzītis savukārt “Neatkarīgajai” uzsver, ka depozīta kuponu izmantot varēs vienīgi tajā “Lidl” veikalā, kur tas izdrukāts. “Ja čeks izdrukāts, piemēram, “Lidl” veikalā Stirnu ielā 31, tad tas arī būs jāizmanto, iepērkoties Stirnu 31 veikalā. Depozīta kupona izmaksu skaidrā naudā varēs saņemt pie kases,” piebilda I. Rudzītis. Viņš atgādina, ka, dodoties nodot taru “Lidl” veikalā, jāņem vērā, ka taras nodošanai rindā pie veikala nav jāstāv, savukārt kupona izmantošanai gan veikalā būs jādodas rindas kārtībā. Tāpat jāatceras, ka pudeles un skārdenes taromātā jāievieto nesaspiestas, lai taromāts spētu nolasīt depozīta marķējumu un svītrkodu. Neatbilstoši marķētu vai bojātu taru varēs ērti izmest atkritumu šķirošanas konteineros. Depozīta kupona derīguma termiņš būs seši mēneši no izsniegšanas dienas.

Publicitātes foto

Galvenās lietas, kas jāzina par depozīta kupona darbību

  1. Pamatnosacījums pilnīgi visu kuponu darbībai ir šāds: saņemto kuponu var izmantot kā maksāšanas līdzekli tajā tirdzniecības vietā, kur tukšais depozīta iepakojums ir nodots. Taču katrai tirdzniecības vietai ir iespēja lemt par papildu iespējām kupona izmantošanai - par tām tirdzniecības vietas savus klientus informēs atsevišķi.
  2. Visos kuponos tiek norādīta šāda informācija: kopsumma par nodotajām iepakojuma vienībām, nodoto iepakojuma vienību skaits, svītrkods noskenēšanai pie veikala kases, kā arī tirdzniecības vietas nosaukums, kurā var izmantot konkrēto kuponu.
  3. Saņemtais depozīta kupons būs izmantojams kā maksāšanas līdzeklis jebkādu veikalā pieejamo preču iegādei. Veicot pirkumu, kupons būs jāuzrāda kasierim, kurš to noskenēs, lai piešķirtu atlaidi pirkumam, vai jānoskenē pašapkalpošanās kasē.
  4. Kupons nav obligāti jāizmanto veikalā tajā pašā dienā, kad kupons ir saņemts, taču ieteicams to izmantot sešu mēnešu laikā. Lai nodrošinātu, ka veikala kasieris var noskenēt kuponu, ieteicams to uzglabāt drošā vietā un nesabojāt. Gadījumā, ja kupona svītrkods ir saplēsts vai izbalējis, pastāv iespēja, ka šo kuponu nevarēs noskenēt un tādējādi tas netiks nepieņems.

Avots: “Depozīta iepakojuma operators”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā