Jūrnieku organizācijas izsaka neuzticību akadēmijas rektorei

Pēc tam, kad Latvijas Jūras akadēmijas rektore Kristīne Carjova konceptuāli piekritusi viņas vadītās iestādes reorganizācijai, iekļaujot to Rīgas Tehniskās universitātes sastāvā, lielākās jūrnieku organizācijas izteikušas rektorei neuzticību un pieprasa viņas nomaiņu.
©Publicitātes foto

Rektorei tiek pārmesta slikta augstskolas vadīšana divu gadu garumā, kas nu kļuvusi par iemeslu vēl sliktākam reorganizācijas plānam Izglītības un zinātnes ministrijas izpildījumā. 24. februārī Latvijas Kuģu kapteiņu asociācijas padome un Latvijas Jūrniecības savienības valde vienbalsīgi pieņēma lēmumu izteikt Latvijas Jūras akadēmijas rektorei Kristīnei Carjovai neuzticību. Tās ir divas lielākās un ietekmīgākās jūrniecības nozares organizācijas Latvijā.

Rektore pievīlusi nozari

Organizāciju izplatītajā publiskajā paziņojumā teikts, ka rektore K. Carjova pretdarbojas nozares un izglītības iestāžu kopīgi izstrādātā un apstiprinātā reorganizācijas modeļa ieviešanai, kas paredz autonomas un konsolidētas jūrniecības izglītības iestāžu sistēmas izveidi, apvienojot tās vienotā jūrniecības ekosistēmā. “Tā tiek apdraudēta jūrniecības izglītība, kurā mācās apmēram 2200 studentu un audzēkņu, un tās ilgtspējība Latvijā. Ar savu rīcību K. Carjova klaji ignorē jūrniecības nozares intereses un jūrnieku darba devēju un nozares organizāciju vairākkārt pausto viedokli un bažas.” Organizācijas arī norāda, ka rektores neprofesionālā augstskolas pārvaldība atstāj negatīvu iespaidu uz mikroklimatu akadēmijā, izglītības procesu, absolventu sagatavotības līmeni, apdraud Latvijas jūrnieku profesionālās sagatavošanas sistēmas atbilstību starptautisko standartu prasībām un grauj nozares tēlu.

“LKKA un LJS nesaskata tālākas sadarbības iespējas starp jūrniecības nozari un LatJA rektori K. Carjovu, ņemot vērā viņas attieksmi pret visai jūrniecības nozarei nozīmīgiem jautājumiem un destruktīvo rīcību LatJA , Rīgas jūrskolas, un Liepājas Jūrniecības koledžas nepārdomātai integrācijai RTU ekosistēmā, kas nav piemērota jūras virsnieku sagatavošanai,” teikts organizāciju paziņojumā.

Augstskola no cīņas izstājusies

Jāatgādina, ka ideja par Latvijas Jūras akadēmijas reorganizāciju virzīta jau kopš 2012. gada, bet ikreiz, kad tuvojusies konkrēta lēmuma pieņemšana valdībā, racionālu apsvērumu dēļ tā atcelta. Jo jūrniecības nozarei ērtāk, labāk un izdevīgāk ir saglabāt savas izglītība sistēmas autonomiju. Taču šajā reizē reorganizācija notiks, un visticamāk Izglītības ministrijas iecerētajā formātā, jo pati augstskola no cīņas par savu pastāvēšanu jau labu laiku kā izstājusies. Arī Latvijas Jūras akadēmijas mājaslapa liecina par zināmu nolemtību un vienaldzību. Pie jaunākajām aktualitātēm ziņas no pagājušā gada, arī jūrskolā vēl pērnais gads, bet fotogalerija pēdējo reizi atjaunota 2018. gadā. Protams, nevīžīga izturēšanās pret publicitāti virtuālajā telpā vēl nenozīmē zemu izglītības kvalitāti. Taču arī šādas nianses runā par labu reformētājiem.

No akadēmijas par 10. fakultāti

Saskaņā ar sagatavošanā esošo Ministru kabineta rīkojumu Latvijas Jūras akadēmija tiks nodota Rīgas Tehniskajai universitātei un turpinās pastāvēt kā tās struktūrvienība. Attiecīgi universitāte būs visu akadēmijas tiesību un saistību pārņēmēja. Rīkojuma projekta saskaņošanas termiņš noslēdzies jau februārī. Tātad drīzumā dokuments tiks virzīts pieņemšanai valdībā. Un Latvijas Jūras akadēmija pašlaik jau gatavojas reorganizācijai. Vienīgais, ko augstskola prasa ministrijai, ir saglabāt tās nosaukumu, arī esot iekļautai Rīgas Tehniskajā universitātē. Tādā gadījumā pēc nosaukuma tā kļūtu par Rīgas Tehniskās universitātes Latvijas Jūras akadēmiju, bet faktiski - būtu desmitā fakultāte. Situācijā, kad augstskolu gaida tik lielas pārmaiņas, rektores maiņa, protams, nav politiskajā darba kārtībā. Turklāt, ja akadēmija pārtaps par Rīgas Tehniskās universitātes sastāvdaļu, tai būs savs dekāns, bet ne rektors. Nevar taču vienai augstskolai būt divi rektori. Bet pagaidām nozarei gribot negribot nāksies sēsties pie sarunu galda ar esošo rektori, ja vien abas puses vēlas ietekmēt turpmāko rosību ap jūrniecības izglītību.

Rektores viedoklis

“Neatkarīgā” lūdza komentāru pašai rektorei Kristīnei Carjovai - gan par viņai izteikto nozares organizāciju neuzticību, gan augstskolas reformas virzību. Un, lūk, viņas teiktais:

“Esam iepazinušies ar abu organizāciju viedokļiem un paustajām bažām. Organizācijām arī nosūtīta Latvijas Jūras akadēmijas atbilde.

Šobrīd visi ar jūrniecības izglītību LJA saistītie procesi ir pakārtoti Izglītības un zinātnes ministrijas virzītajai jūrniecības izglītības iestāžu reorganizācijai, integrējot LJA un LJK Rīgas Tehniskās universitātes sastāvā.

Mēs esam iesnieguši IZM kā atbildīgajai ministrijai viedokli un iebildumus par Ministru kabineta rīkojuma projektu “Par Latvijas Jūras akadēmijas reorganizāciju”, norādot, ka LJA jāturpina pastāvēt kā autonomai struktūrvienībai, saglabājot nosaukumu - “Latvijas Jūras akadēmija”, kuras sastāvā turpina pastāvēt jūrskola kā LJA struktūrvienība, un turpinot īstenot visas esošās gan studiju, gan mācību programmas, kā tas ir ticis solīts no IZM puses, uzrunājot LJA personālu.

LJA ir gatava turpmākām konstruktīvām sarunām ar nozares organizācijām, ieskaitot diskusijas par jūrniecības izglītības iestāžu konsolidācijas iespējamajiem risinājumiem, lai kopīgiem spēkiem virzītu jūrniecības izglītību uz izcilību visaugstākajā līmenī, to nemitīgi pilnveidotu, atbilstoši starptautisko standartu prasībām.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā