Kādas prasības būs spēkā masku valkāšanā un Covid-19 sertifikātu lietošanā pēc 1. aprīļa?

Tā kā saskaņā ar Veselības ministrijas (VM) secināto Latvijā ir novērojama strauja Covid-19 saslimstības rādītāju samazināšanās, valdība nolēma ar 1. aprīli atcelt teju visus epidemioloģiskās drošības pasākumus.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

VM: kovids atkāpjas

VM dati liecina, ka šī gada 11. nedēļas sākumā reģistrēto jauno Covid-19 gadījumu skaits ir samazinājies par 29,6% un par 3% ir samazinājies arī pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars kopējā veikto testu apjomā, kas liecina, ka Covid-19 gadījumu samazinājums ir objektīvs, nevis saistīts ar testu skaita samazinājumu. Vēl straujāka ir Covid-19 saslimstības samazināšanās izglītības iestādēs. Straujš Covid-19 saslimstības samazinājums ir novērojams visās vecuma grupās, izņemot cilvēku vidū virs 70 gadu vecuma, kur joprojām ir novērojama nemainīga saslimstības rādītāja dinamika. Tāpat arī Covid-19 saslimstības samazināšanās ir novērojama pilnīgi visos Latvijas novados. Vienlaikus gan VM norāda, ka citās ES valstīs var novērot, ka kopš 1. marta Covid-19 saslimstība ES kopumā joprojām mazliet palielinās, tāpat pieaugums pēc straujas saslimstības samazināšanās joprojām ir novērojams Austrijā, Vācijā, Lietuvā. Tas nozīmē, ka arī Latvijā situācija ir jāvērtē piesardzīgi.

Masku valkāšanu sabiedriskajā transportā varētu atcelt maijā

MK lēmums paredz, ka tiek atcelti visi epidemioloģiskās drošības pasākumi. Maskas nebūs jāvalkā veikalos, pasākumos, skolās.

Vienlaikus noteikumi paredz tiesības pakalpojuma sniedzējam vai pasākuma organizatoram noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vietai vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu, tāpat arī var tikt noteikts, ka pakalpojums tiek sniegts vai pasākums tiek organizēts epidemioloģiski drošā vidē.

Kā obligāta prasība tiek saglabāts nosacījums sejas masku lietošanai sabiedriskajā transportā (izņemot taksometrus un citus komercpārvadājumus ar vieglo automašīnu, kur vienlaikus transporta līdzeklī atrodas neliels cilvēku skaits). Tāpat, ņemot vērā ļoti augstos Covid-19 izplatības riskus, masku lietošana tiek saglabāta ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, šo iestāžu apmeklētājiem, darbiniekiem, veicot pacientu vai klientu aprūpi, un darbiniekiem un klientiem, kontaktējoties ar apmeklētājiem.

Samazinoties Covid-19 izplatības riskam līdz zemam līmenim, kas varētu tikt sasniegts maijā, varētu tikt lemts par sejas masku lietošanas atcelšanu, piemēram, sabiedriskajā transportā.

Obligātā vakcinācija joprojām dažās nozarēs

Pēc 1. aprīļa tiek saglabāts nosacījums, ka ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem ir pienākums būt vakcinētiem, un no 1. septembra būs nepieciešama balstvakcinācija.

Noteikumi arī paredz iespēju darba devējam izvēlēties iespēju noteikt darbiniekam nosacījumus veikt darbu klātienē tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai sertifikātu, kas apliecina balstvakcināciju. Noteikumi paredz kritērijus, vadoties no kuriem darba devējs šādus nosacījumus darbiniekiem var paredzēt. Viens no kritērijiem ir darbs, kas saistīts ar risku citu cilvēku veselībai. Tie ir darbi, kurus nosaka 24.07.2018. MK noteikumu Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar risku citu cilvēku veselībai” 3. punkts. Tāpat arī pienākumu strādāt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu darba devējs var noteikt, ja darbinieks nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ja darbiniekiem (amatpersonām) ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms, vai arī ja darbinieku (amatpersonu) klātienes darba (amata, dienesta) pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. Papildus minētajam darba devējs var arī noteikt savā uzņēmumā citas epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram, mutes un deguna aizsegu lietošanu, darbinieku testēšanu, nosacījumus kontaktpersonām u.tml.

Atcels kovidsertifikāta prasību ieceļošanai no ES

Ņemot vērā to, ka ceļošanai šobrīd nav nozīmes Covid-19 izplatības veicināšanā, no 1. aprīļa tiek atcelta prasība, ieceļojot Latvijā no ES, EEZ valstīm, Šveices konfederācijas un Apvienotās Karalistes, uzrādīt vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu.

Tāpat tiks atcelti ceļošanas ierobežojumus personām, kas Latvijā ieceļo no trešajām valstīm. Vienlaikus noteikumos tiek saglabāti ierobežojumi ieceļošanai no valstīm, kas uzskatāmas par augsta riska un kurās ir konstatēta tāda epidemioloģiskā situācija, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu. Šādu valstu šobrīd nav, bet, ja atkal tiktu konstatēts īpaši augsts sabiedrības apdraudējums kādā no valstīm, noteikumos ir minēta sākotnējās rīcības procedūra, ar kuru visa sabiedrība var rēķināties. Sabiedrības informēšanai Slimību profilakses un kontroles centrs turpinās publicēt riska valstu sarakstus.

Izmaiņas karantīnas ievērošanā

Papildus minētajiem nosacījumiem ir veiktas izmaiņas nosacījumos kontaktpersonu noteikšanas, medicīniskās novērošanas un mājas karantīnas ievērošanai. Noteikumi saglabā iespēju kolektīva vadītājam, tajā skaitā darba devējam, noteikt kontaktpersonas, lai varētu organizēt epidemioloģiskās drošības prasības savā darbavietā kontaktpersonām, piemēram, testēšanu, masku vai FFP2 respiratoru lietošanu u.tml. Bet noteikumi neparedz pienākumu kolektīvu vadītājiem, tajā skaitā darba devējiem, sniegt informāciju SPKC par savā kolektīvā konstatētajām kontaktpersonām. Noteikumi paredz arī to, ka ģimenes ārstam nav aktīvi jāveic kontaktpersonu medicīniskā novērošana un jāorganizē šo personu testēšana, bet nepieciešamības gadījumā ārsts attālināti sniedz konsultācijas. Noteikumi arī paredz, ka mājas karantīna vairs nav jāievēro, apmeklējot sabiedriskas vietas, bet mājas karantīna ir jāievēro tiem, kas strādā augsta riska objektos - ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs. Šis pienākums attiecas uz personām, kas bijušas ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku, nelietojot individuālos aizsardzības līdzekļus. Minētajās iestādēs kontaktpersonai ir vai nu jāveic Covid-19 tests pirms darba pienākumu uzsākšanas 7 dienu laikā, vai 7 dienas jāievēro mājas karantīna. Pārējām personām, kas bijušas kontaktā ar SARS-CoV-2 inficētu cilvēku, ir jānovēro sava veselība un, apmeklējot sabiedriskas vietas, jālieto ne zemākas klases kā FFP2 respirators. Lai persona varētu veikt minētos pasākumus un apzināties inficēšanās riskus ar Covid-19, kolektīva vadītājam, tajā skaitā darba devējam un izglītības iestādes vadītājam, ir jāinformē kolektīva dalībnieki par Covid-19 saslimšanas gadījumu kolektīvā vai kontaktpersonu, un kolektīva dalībniekiem ir jāņem vērā paaugstināti Covid-19 inficēšanās apstākļi. Mājas karantīna nav jāievēro izglītības iestāžu darbiniekiem un izglītojamajiem. Pirmsskolas izglītības pakāpē izglītojamais, tajā skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kurš noteikts kā kontaktpersona, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, var piedalīties klātienes izglītības procesā vai klātienē saņemt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu ir pagājušas ne mazāk kā septiņas dienas un nav saslimšanas simptomu. Bērna likumiskajam pārstāvim par šo laika periodu ir tiesības saņemt darba nespējas lapu. Savukārt pamata un vidējās izglītības pakāpē, tajā skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās (izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas), izglītojamie un nodarbinātie, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātie, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, piedalās izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli.

Izglītības darbiniekiem neprasīs obligātu revakcināciju

Vienlaikus noteikumi paredz, ka izglītības procesā nodarbinātās personas, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji, pedagoga privātprakses pakalpojuma sniedzēji, tālmācības izglītības programmās nodarbinātie, kuriem uz 2022. gada 31. martu bijis spēkā esošs pārslimošanas sertifikāts, ir tiesīgi veikt darba pienākumus līdz 2022. gada 30. jūnijam arī pēc pārslimošanas sertifikāta derīguma termiņa beigām. Precizēts regulējums par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību augstskolās un koledžās studējošajiem, paredzot, ka augstskolās un koledžās studējošajiem ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, tikai lai piedalītos studiju programmas praksē vai praktiskās daļas apguvē tematiskajā grupā “Izglītība” un tematiskajā jomā “Veselības aprūpe”, ja augstskola vai koledža ir pieņēmusi pamatotu lēmumu par sertifikāta nepieciešamību. Minētais sasaucas ar noteikumu projektā noteiktajām augsta riska profesijām, kurās darba pienākuma pildīšanai ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Noteikumu projekts nosaka, ka augstskolas un koledžas studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju īslaicīgu norisi attālināti var noteikt tikai gadījumos, ja augstskolā vai koledžā pasliktinās epidemioloģiskā situācija. Nepieciešams nodrošināt, ka studiju kvalitātes līmenis nesamazinās, un par šo lēmumu ir jāinformē centrs. Attiecībā uz pieaugušo izglītības programmu (profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides, neformālās izglītības programmas, pieaugušo interešu izglītības programmas) īstenošanu noteikumu projekts paredz, ka no 2022. gada 1. aprīļa izglītības procesu klātienē īstenošanā joprojām izglītības procesā nodarbinātajiem jābūt ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Savukārt attiecībā uz izglītojamiem šāda prasība nav noteikta, kā arī tāda nav noteikta attiecībā uz izglītības pakalpojumu saņēmējiem. Vienlaicīgi uz pieaugušo izglītības programmu un citu pieaugušo izglītības pakalpojumu sniegšanu attiecināmas prasības, kas noteiktas pakalpojumu sniegšanai, tajā skaitā nosacījums, ka izglītības pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs izvēlēties organizēt pasākumu vai pakalpojumu klātienē (izņemot gadījumus, ja pakalpojumu nav iespējams sniegt attālināti un pakalpojuma nesniegšana rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai vai sabiedrības drošībai) sniegt epidemioloģiski drošā vidē, kā arī noteikt epidemioloģiskās drošības prasības pakalpojuma sniegšanas vai pasākuma norises vietā, kas ir jāievēro pakalpojuma saņēmējiem vai pasākuma apmeklētājiem, tajā skaitā pienākumu lietot sejas maskas vai ievērot distancēšanās nosacījumus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā