Aizturētais Latvijas "blogeris" ir Kremļa atbalstīts militārs medijs

Valsts drošības dienesta aizturētais Kirills Fedorovs jeb Alconafter Latvijas blogeru indeksā nav atrodams, kaut gan viņa sekotāju un skatījumu skaits daudzkārt pārsniedz populārāko Latvijas ietekmētāju rādītājus. Toties viņš jau kopš 2018. gada atrodas kustības “МИРОТВОРЕЦЬ” veidotajā Ukrainas ienaidnieku katalogā, jo ikdienā izplata Ukrainai naidīgu un no militārā viedokļa kaitējošu informāciju. Tāpēc tagad par šo Latvijas pilsoni iestājas Krievijas Federācijas Ārlietu ministrija.
©Publicitātes foto

Trauksmes cēlējs par Kirillu Fedorovu “Neatkarīgajai” pavēstīja jau pirms pāris nedēļām. Čalis dzīvojot tepat Rīgā, Purvciemā. Brauc ar “Ferrari”, kas pat lietots maksā krietni virs 100 000 eiro. Un rūpnieciskā kvantumā ražo militāro aktualitāšu un ieroču apskatus Krievijas Federācijas interesēs. Ziņojums Valsts drošības dienestam bija rezultatīvs. Fedorovs paņemts ciet 17. marta vakarā īsi pirms iecerētās bēgšanas uz Krieviju.

Krievija pieprasa atbrīvot

“Blogera” Fedorova ietekme nav salīdzināma ar citu vietējo Latvijas mēroga blogeru ietekmi. Viņa pēdējam, aresta dienā publiskotajam sižetam tikai vienā no “Youtube” kanāliem ir 1,1 miljons skatījumu. “Mariupole gandrīz ieņemta! AZOVa aizsardzība irst pa vīlēm!” Nepārprotams uzmundrinājums agresoram. Un Fedorovs aktīvi publicējies daudzos sociālajos tīklos. Auditorija milzīga, “Youtube” kanālā vairāk par pusmiljonu sekotāju. Tāpēc pielīdzināt viņu pie Latvijas blogeriem - vienalga, vai tā būtu lielu krūšu, lūpu un veikala īpašniece Elīna Didrihsone, vai bokseris Mairis Briedis, kurš nekādi nespēj izdomāt, kuru kara pusi atbalsta - nevar. Un ne vienu, ne otru arī publiski neaizstāvētu Krievijas Federācijas Ārlietu ministrija. 22. martā, kad Krievijas internets jau bija pamanījis Fedorova sižetu iztrūkumu un pāris dienas vārījās par viņa aizturēšanu, Krievijas Ārlietu ministrija nāca klajā ar paziņojumu sava Latvijas “blogera” atbalstam. Īsumā - viņi ir sašutuši par kārtējo rupjo cilvēktiesību pārkāpšanas faktu Latvijā. Rīga demonstrējot, ka starptautiskās saistības un vārda brīvība tai neko nenozīmē. Un noslēgumā: “Pieprasām nekavējoties atbrīvot neatkarīgo ekspertu Kirillu Fedorovu un pārtraukt tiesisko visatļautību. Savs vārds jāsaka arī žurnālistu kopienai.”

Ekrānšāviņš

Tankā un “Ferrari”

Te vietā paskaidrot, ka Fedorovs nenodarbojās ar žurnālistiku. Viņš ražoja tādu saturu, kam žurnālisti netiek klāt - militārā taktika, ieroči, tehnoloģijas, ražošana, brauca uz vietām, kur Krievija īsteno karadarbību. Viens cilvēks šādā mērogā darboties nevar, tam nepieciešama nopietna komanda un institucionāls atbalsts. Daudzviet lasāms, ka 2019. gadā viņam bijis konflikts ar Krievijas Aizsardzības ministriju un tā dēļ viņš zaudējis savus vecos bloga kanālus, kuros sāka ar datorspēļu apskatiem. Taču pēc šī konflikta, jau ar Krievijas aizsardzības resora svētību, viņš sāka darboties ar pilnīgi citu vērienu. Faktiski “blogeris” no Latvijas izveidoja civilmilitāru alternatīvu Kremļa armijas telekanālam “Zvezda” un kļuva īpaši noderīgs propagandas rīks tieši kontekstā ar Krievijas īstenoto iebrukumu Ukrainā. Tāpēc Fedorova aizturēšana nav analizējama cilvēktiesību vai vārda brīvības, vai žurnālista tiesību ierobežošanas aspektā. Būtībā viņš aktīvi piedalījās informatīvajā karā, strādāja par Kremļa ietekmes aģentu, tāpēc savos sižetos brauca ar Krievijas armijas tankiem, bet privātajā dzīvē ar “Ferrari”.

Viens savervēja, otrs iesēdināja

Valsts drošības dienests ir izplatījis paziņojumu par aprakstam atbilstošās personas aizturēšanu: “Kā liecina VDD veiktā personas veidotā un publicētā satura analīze, persona savos videomateriālos regulāri komentējusi Krievijas bruņoto spēku izvērsto karadarbību Ukrainā, atspoguļojot notikumus Krievijas interesēm atbilstoši un slavējot Krievijas bruņoto spēku izvēlēto militāro taktiku un veiktos noziegumus Ukrainā. Tāpat VDD personas veidotajā saturā konstatējis izteikumus, kas vērsti pret latviešiem un Latvijas valsts iedzīvotājiem.” Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 74.1. panta par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī pēc 78. panta otrās daļas par nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētas datu apstrādes sistēmas.

Garākā komplimentārā intervijā portālam TVNET 2020. gadā Fedorovs palepojās, ka savervēt viņu mēģinājuši gan Krievijas, gan Latvijas specdienesti. Šobrīd jāsecina, ka Krievijas dienestam tas izdevās sekmīgāk, toties mūsējais Fedorovu ir ielicis aiz restēm. Tagad ar “Ferrari” “blogeris” vairs nebrauc, jo notiek pirmstiesas izmeklēšana. Bet tanki un viņa sižeti joprojām ir brīvi pieejami tīmeklī, un tas, protams, ir jautājums par demokrātisko valstu iespējām sargāt informatīvo telpu no Krievijas kara propagandas, ko sargā lielo korporāciju biznesa intereses.

Nākamie objekti - rindā

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Valsts drošības dienests kopumā sācis septiņus kriminālprocesus saistībā ar Krievijas bruņoto spēku veikto noziegumu slavināšanu un attaisnošanu, naida izraisīšanu pret Ukrainas iedzīvotājiem, kā arī Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem Ukrainā. Kirills Fedorovs ir visnotaļ nozīmīgs objekts kriminālprocesam, jo, kalpojot Kremlim šeit Latvijā, viņš spēja ietekmēt lielas sabiedrības masas Krievijā. Taču jāatgādina, ka rinda uz Valsts drošības dienesta apmeklējumu veidojas arvien garāka. Kā “Neatkarīgā” jau vēstīja, “Ukrainas ienaidnieki Latvijā tiek apkopoti katalogā”. Tas ir gana plašs izziņas avots, lai iepazītos ar Latvijā mītošiem neatkarīgas Ukrainas un neatkarīgas Latvijas nīdējiem. “МИРОТВОРЕЦЬ” veidotā Ukrainas ienaidnieku kataloga Latvijas vietnē, ieskaitot Fedorovu, iekļauts vairāk nekā pusotra simta fizisku un arī dažas juridiskas personas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā