Cik pelnīja, kā tērēja un cik lielos parādos ir mūsu ministri?

Covid-19 krīze premjera Krišjāņa Kariņa un 13 valdības ministru ienākumus nav mazinājusi. Gluži otrādi – visu ministru atalgojums pērn, salīdzinot ar 2020. gadu, ir pieaudzis. Lielākajai daļai ministru tas ļāvis palielināt uzkrājumus bankas kontos, bet trīs ministri iegādājušies pat jaunu nekustamo īpašumu, liecina Ministru prezidenta un 13 ministru Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtās valsts amatpersonu deklarācijas.
©Neatkarīgā

Ienākumi un iekrājumi

Visi 13 ministri un premjers atalgojumā ir saņēmuši vairāk nekā 2020. gadā. Lielākie ienākumi pērn bijuši kultūras ministram Naurim Puntulim - 83 340 eiro. Līdztekus ministra algai (72 917 eiro) pērn N. Puntulis saņēmis arī pensiju 8312 eiro apmērā. Honorārā no Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) kultūras ministram ieskaitīti 148 eiro. No Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) N. Puntulis algā saņēma 213 eiro. Tāpat ministrs ir deklarējis ienākumus 924 eiro apmērā no VKKF, kā arī ienākumus no saimnieciskās darbības un komercdarbības - 823 eiro.

K. Kariņa ienākumi, salīdzinot ar N. Puntuli, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kas pērn saņēmis 79 543 eiro, un veselības ministru Danielu Pavļutu (78 628 eiro), ir nedaudz pieticīgāki - 77 870 eiro, bet viņam nav bijuši nekādi blakus ienākumi kā viņa valdības ministriem. Tomēr, neskatoties uz to, salīdzinot ar 2020. gadu, arī premjera alga 2021. gadā pieaugusi par aptuveni 6,4%. Atalgojuma pieaugums ir bijis visiem ministriem - dažiem pat ļoti īpašs. Labklājības ministra Gata Eglīša ienākumi pieauguši par 43%. Jāatgādina, ka G. Eglītis par labklājības ministru kļuva gada vidū. Izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces kopējie ienākumi 2021. gadā bija 64 102 eiro, kas ir par teju 58% vairāk nekā gadu iepriekš, kad viņa bija Saeimas deputāte.

Neskatoties uz pieklājīgajiem ienākumiem, trīs ministri - zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, iekšlietu ministre Marija Golubeva un A. Muižniece - deklarācijā nebija norādījuši nekādus iekrājumus (deklarācijā ir jānorāda uzkrājumi, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas). Tas nozīmē, ka šiem ministriem nav pat finansistu rekomendētā trīs līdz sešu mēnešu drošības spilvena, kas krīzes situācijā ļautu iztikt pirmos mēnešus. Visiem pārējiem ministriem un premjeram bankās ir uzkrājumi. Kopā tie ir 1,4 miljoni eiro. Vislielāko naudas summu bankā tur ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - viņa noguldījumi sasnieguši teju pusmiljonu eiro. Gada laikā uzkrājumi pieauguši par 32 748 eiro. K. Kariņš bankās ir noguldījis aptuveni 0,4 miljonus eiro. Viņš gada laikā savus uzkrājumus spējis palielināt par aptuveni 23 tūkstošiem eiro. Kultūras ministra Naura Puntuļa uzkrājumi pieauguši par 14 tūkstošiem eiro, nodrošinot 141 tūkstoša eiro lielu drošības spilvenu. Bezskaidras naudas uzkrājumus gada laikā izdevies palielināt astoņiem ministriem - bez jau nosauktajiem, arī finanšu ministram Jānim Reiram, satiksmes ministram Tālim Linkaitam, tieslietu ministram Jānim Bordānam, E. Eglītim un vides un reģionālās attīstības ministram Arturam Tomam Plešam. Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs un veselības ministrs Daniels Pavļuts gada laikā patukšojuši savus bankas kontus. J. Vitenbergam un D. Pavļutam, iespējams, tas saistīts ar īpašuma iegādi pērn.

Neatkarīgā

Parādi un aizdevumi

Ministri deklarācijās parādsaistības ir norādījuši biežāk nekā aizdevumus. Parādsaistības, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, iesniedzot amatpersonu deklarāciju par 2021. gadu, bija septiņiem ministriem, bet tikai divi ministri - D. Pavļuts un J. Reirs - bija aizdevuši kādam savu naudu (attiecīgi 1010 eiro un 20 000 eiro). Lielākās parādsaistības ir D. Pavļutam - aptuveni 204 tūkstoši eiro. J. Vitenberga un M. Golubevas parādsaistības pārsniedz 100 tūkstošus eiro.

Trīs ministri nopirkuši jaunus nekustamos īpašumus

Kāds nekustamais īpašums pieder, ir kopīpašumā vai lietojumā ir katram ministram. K. Kariņam ir īpašums Rīgā un Ainažos, J. Bordānam - Rīgā, J. Reiram - Rīgā un Rojā, T. Linkaitam - Rīgā, D. Pavļutam - Rīgā un Ogrē, N. Puntulim - Rīgā, Rojā, Carnikavā, Jumpravas pagastā, Ģibuļu pagastā, A. T. Plešam - Rīgā un Bauskā, M. Golubevai - Rīgā, Sabilē, A. Pabrikam - Iršu pagastā, Lapmežciema pagastā, Engures pagastā, E. Rinkēvičam - Rīgā, G. Eglītim - Engures pagastā, A. Muižniecei - Daugmales pagastā, J. Vitenbergam - Mārupes pagastā, K. Gerhardam - Rīgā un Jaunsvirlaukas pagastā. Daļa ministru pērn tikuši pie jauniem īpašumiem. D. Pavļuts nopircis īpašumu, samaksājot par to 10 000 eiro un kļūstot par līdzaizņēmēju dzīvesbiedres ņemtajam 175 000 eiro lielam hipotekārajam kredītam. Arī J. Vitenbergs ņēmis 176 000 eiro kredītu nekustamā īpašuma iegādei. Papildus tam viņš veicis 14 000 eiro pārskaitījumu pirmajai iemaksai nekustamā īpašuma iegādei un 65 000 eiro pirkuma maksas daļu par nekustamo īpašumu Mārupē. Savukārt M. Golubeva iegādājusies vasarnīcu (moduļu māju) par 18 016 eiro.

G. Eglītis par 4000 eiro pārdevis savu zemes gabalu Ventspilī. J. Bordāns pērn par 3500 eiro pārdevis Ikšķilē reģistrēto SIA "LOTOSA ZIEDS 99".

Pērn presē parādījās ziņas, ka A. Pabriks pēc šķiršanās no sievas Undines pārdod savu māju Lapmežciemā. Spriežot pēc viņa iesniegtās amatpersonas deklarācijas, 2021. gadā īpašums netika pārdots.

Valdības locekļu iecienītākie auto

13 valdības locekļiem īpašumā vai valdījumā ir automašīna, dažiem arī mopēds, motocikls, airu laiva, motorlaiva un arī divritenis. Vienīgais ministrs, kuram nav nekāda transportlīdzekļa, ir E. Rinkēvičs.

Saskaņā ar iesniegto valsts amatpersonu deklarāciju, K. Kariņam pieder “TOYOTA YARIS HYBRID”. Arī A. Pabriks un J. Bordāns priekšroku dod “TOYOTA” zīmolam, jo aizsardzības ministram pieder “TOYOTA LAND CRUISER”, bet tieslietu ministra valdījumā ir “TOYOTA RAV4”. Četriem ministriem savukārt patīk “NISSAN” automašīnas: N. Puntulim ir “NISSAN QASHQAI”, J. Gerhardam - “NISSAN PATHFINDER”, M. Golubevai - “NISSAN JUKE” (valdījumā ), A. Muižniecei - “NISSAN X TRAIL” (valdījumā).

J. Reiram valdījumā ir “JAGUAR F-PACE”, G. Eglītim - “LEXUS RX450H”, D. Pavļutam - “HYUNDAI IONIQ” , J. Vitenbergam - “FORD S-MAX”. T. Linkaitam pieder “MAZDA 6“, A. T. Plešam - “AUDI A6”.

Izglītības un zinātnes ministrei pieder motocikls “YAMAHA MT 07”, premjeram - mopēds, bet kultūras ministram - divritenis. Ar dažāda kalibra laivām var lepoties K. Kariņš, D. Pavļuts un N. Puntulis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā