Juristu apvienības piedāvājums: II pasaules kara beigas atzīmējamas Japānas kapitulācijas akta parakstīšanas dienā

Pavelkot svītru šogad tik nemierīgā maija notikumiem, Latvijas Juristu apvienība aicina 8. un 9. maija svinētājus un sērotājus ielūkoties vēsturē. Patiesībā 2. pasaules karš noslēdzās tikai pēc Japānas kapitulācijas, un tas nozīmē, ka nākotnē tieši septembra pirmās dienas vajadzētu atzīmēt kā planetārā kara beigas. Savukārt cīniņiem par pareizāko datumu maijā ir jāmet miers. Nav tur ko atzīmēt.
1945. gada 2. septembris Japānas delegācija ierodas uz ASV karakuģa “Missouri”, lai parakstītu Japānas kapitulācijas aktu ©Photograph from the Army Signal Corps Collection in the U.S. National Archives. (C-2719).

Šī gada maijs bijis īpaši nemierīgs, jo Ukrainā karš. Un puķu festivāls pie okupācijas pieminekļa vairs nav tikai nekaitīga padomju sentimenta demonstrēšana. Tā ir ļoti kaitīga un bīstama. Jau 1. maijā Krievijas agresijas atbalstītāji pulcējās zem sarkanajiem karogiem Lucavsalā. Tā teikt - iesildījās. Lai novērstu Krievijas īstenotā genocīda slavināšanu, 9. maijā tika izsludinātas sēras - pieminot pašlaik notiekošajā karā kritušos un cietušos Ukrainas iedzīvotājus. Taču svinētāji nāca tāpat - tūkstošiem, spļāva uz Ukrainas karogiem un Latvijas karogiem. Spļāva arī 10. maijā un nāca jau ar Krievijas karogiem un Georga lentēm. 13. maijā bija nākamais nelikumīgais mītiņš. Līdz maija beigām sekoja vēl pāris mēģinājumu sapulcināt vienkopus lielāku skaitu Krievijas agresijas atbalstītāju. Un visas šīs pretlikumīgās akcijas no prokremliskās “Latvijas Krievu savienības” puses tika argumentētas ar cieņu pret 2. pasaules kara beigām, ar vēlmi godināt tos, kuri pielika punktu karam. Taču tie, kuri to punktu pielika, turpinājumā uz 50 gadiem okupēja Latviju un nokāva vēl tūkstošiem cilvēku. Uzmanības vērts ir vēl kāds būtisks fakts iz vēstures. Punkts karam netika pielikts ne 8. maijā, ne arī 9. maijā. (Kā kurā valstī to kalendāru lasa un laika zonas rēķina.) 2. pasaules karš beidzās ar Japānas kapitulāciju - kapitulācijas akts formāli tika parakstīts 2. septembrī, 6. septembrī dokuments tika nogādāts Baltajā namā. 2. pasaules karš beidzot bija beidzies.

Kodolsprādziens Nagasaki. 1945. gada 9. augustā atombumba tika nomesta uz Nagasaki / ASV Nacionālais arhīvs - 208-N-43888

Juristu apvienības viedoklis

Šos vēstures faktus sabiedrībai atgādina Latvijas Juristu apvienība, aicinot visus kara beigu piesaucējus koncentrēties uz īstajiem kara beigu datumiem. Lūk, zinātniski pamatots organizācijas viedoklis:

“2. pasaules karā karoja divas koalīcijas: Vācija, Itālija un Japāna pret Lielbritāniju, ASV un PSRS. Viena koalīcija pakāpeniski zaudēja otrai. Itālija kapitulēja 1943. gada 8. septembrī. Vācija 1945. gada 9. maijā. Japāna, pēc amerikāņu nomestām atombumbām, padevās 1945. gada 3. septembrī, kas arī ir 2. pasaules kara beigu datums. Domājams, ka vajadzētu nākotnē atbalstīt 3. septembri kā kopīgo planetārā kara atzīmēšanas beigu datumu. Tikmēr Itālijas un Vācijas padošanās dienas ir tikai starpdatumi kopējā hronoloģiskajā ritējumā. Ja kāds nākotnē sev personīgi uzskatītu, ka viņam ir svarīgi pieminēt tieši fašistiskās Itālijas kapitulāciju vai nacistiskās Vācijas kapitulāciju kā starpdatumus, tad var to darīt, nepārkāpjot valsts noteiktos ierobežojumus (simbolika, pulcēšanās). Kas attiecās par okupāciju, tad pēc kara uzvarējusī koalīcija to neuzskatīja ne par ko īpaši sliktu un bijušās Vācijas teritorijas tieši tā arī tika dēvētas - ASV okupācijas zona, Lielbritānijas okupācijas zona utt. Un to neviens nenosoda, jo uzvarētāji “dalīja pīrāgu”. Taču Latvija tika pakļauta okupācijai 1940. gada 17. jūnijā, un tas ir īstais pāridarījuma brīdis. Savukārt Vācijas padošanās 1945. gadā nav savstarpēji saistīta ar Latvijas okupāciju 1940. gadā. Pareizi būtu visiem skaidrot, lai nomierinātu situāciju, ka 2. pasaules kara beigas ir 1945. gada 3. septembrī. Un visā pasaulē aicināt koncentrēties uz šo datumu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā