Kā izgāzās neliela krievu provokācija Rīgā

Operatīvi reaģējot uz tīmeklī saceltu trauksmi, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirms dažām dienām aizliedza iebraukšanu Latvijā vietēja mēroga Pēterburgas politiķim Savvam Fedosejevam, un grūti izšķirt, kurš kuru šajā stāstā vairāk iznesis cauri. Viltus lekcijas organizatori no reāli eksistējošas nelielas opozīcijas kustības Krievijā vai Latvijas Ārlietu ministrija.
©Ekrānšāviņš

Ziņa tviterī vēsta, ka uz Rīgu Fedosejevs tomēr it kā atbraucis un tas noticis jau pēc Rinkēviča paziņojuma par krieva iekļaušanu melnajā sarakstā. Taču izziņotā publiskā lekcija vismaz publiski nenotika. Ne Rīgā ir tāds restorāns, uz kuru tika aicināti tautieši, ne arī pieteikto grāmatu par latviešu pakļaušanu un asimilēšanu Krievijas impērijā Fedosejevs sarakstījis.

“Письма из Риги”

Tāda grāmata “Письма из Риги” (“Vēstules no Rīgas”) patiešām eksistē, taču izdota jau 1848. gadā un autors ir krievu slavofils, Krievijas impērijas iekšlietu resora ierēdnis Rīgā Jurijs Samarins. Viņa pētījuma objekts bija baltiešu nepatika pret krievu tautu, un darbā piedāvāta metodika, kā pārvērst Krievijas impēriju par nacionālu krievu valsti. Tātad visus rusificēt. Un šādā kontekstā Latvijā par “persona non grata” kļuvušais politiķis Savva Fedosejevs, tāpat kā politiskā kustība “Общество. Будущее” (Sabiedrība. Nākotne), arī pārstāv lielkrievu šovinisma idejas.

Krievijā pastāv opozīcija, tostarp tāda, kas vēlas nokļūt pie varas, lai faktiski darītu to pašu, ko esošais režīms. Politiskās kustības “Sabiedrība. Nākotne” mērķis - “Spēcīgas un brīvas Krievijas izveide”. Programmā

krievu un krievu kultūras aizsardzība definēta kā valsts svarīgākais uzdevums. Kā Krievijas svarīgākie sabiedrotie definēta armija un flote. Un vēl “Krima - tā ir Krievija. Bija, ir un būs”. Tātad vēl viens tikt pie varas kārojošs spēks, kas attaisno Krievijas Federācijas iebrukumu Ukrainā.

Joks kļuva nekontrolējams

Kāds tam sakars ar Latviju un Savvas Fedosejeva iekļaušanu melnajā sarakstā? Kustības līdzdibinātājs Danils Mahnickis raksta, ka viss sācies kā pranks - izjokošana. Taču jokotāji zaudēja kontroli pār joku. Viens no organizācijas valdes locekļiem tviterī esot izveidoja viltus profilu patiesībā neeksistējošai organizācijas filiālei Latvijā un ievietojis paziņojumu par 8. jūlijā Rīgā plānotu Krievijas opozicionāra Savvas Fedosejeva lekciju ar jau pieminētās grāmatas prezentāciju. Latviešu tvitera publika uzreiz tā satraucās - kas tā par tādu organizāciju no Krievijas un kas tie par šovinistiem, kas brauc skalot smadzenes Latvijas krieviem, ka nemaz nepamanīja aizdomīgu niansi - lekcija apsolīta jau pāris gadus vairs neeksistējošā vegāniskajā restorānā “AsparaGoose”. Varbūt Savva Fedosejevs uz savu politisko domubiedru joka uzķērās, varbūt uz Latviju taisījās privātās darīšanās, taču tālāko notikumu secību prankeri acīmredzot nebija paredzējuši.

Šis gan nav pranks

5. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iepazinās ar jaunāko vētru latviešu tviterī un paziņoja:

“Pamatojoties uz Imigrācijas likuma 61. panta 2. daļu, Krievijas Federācijas pilsonis Savva Fedosejevs tiek iekļauts Latvijas Republikai nevēlamo personu sarakstā, nosakot liegumu ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku.”

Ekrānšāviņš

Savukārt 6. jūlijā Savva Fedosejevs paziņoja: “Ne uz kādu Rīgu šo piektdien es nelidoju, jo... Jo mūsu domēns Sabiedrība. Nākotne piedalīsies municipālajās starpvēlēšanās Sanktpēterburgā.”

Ekrānšāviņš

Ekrānšāviņš

Un tad seko pats interesantākais - 8. jūlijā Savva Fedosejevs savā profilā ievieto bildi, kurā redzams kādas viesnīcas bufetē pie brokastu galda kopā ar kādu valšķīga paskata dāmu, un paraksts - brokastis Rīgā. Var jau būt, ka tas ir tikai vēl viens jociņš, jo Savvam Fedosejevam ir noteikts aizliegums ieceļot Latvijā. Un tas pilnīgi noteikti nav pranks. Bet varbūt Fedosejevam kaut kā tomēr izdevies iekļūt valstī un lekciju par nepaklausīgajiem baltiešiem viņš nolasīja tai valšķīgajai dāmai pie brokastu galda.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā