NDK priekšsēdētāja: Sankcionētu personu ietekme uz amatpersonām nav pieļaujama

Finanšu institūcijas “Altum” padome ir atbildīga par labas pārvaldības principu ievērošanu valsts pārvaldītajā struktūrā; starptautiski vai nacionāli sankcionētu personu ietekme uz valsts amatpersonām nav pieļaujama, atbildēs “Neatkarīgajai” norāda Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja biedre, kopš šā gada jūnija komisijas faktiskā priekšsēdētāja* Inese Lībiņa-Egnere
Saeimas Nacionālās drošības komisijas faktiskā priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere uzskata, ka atbildība par “Altum” valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu jāuzņemas “Altum” padomei ©Gints Ivuškāns/F64

Tā kā parlamentāro kontroli pār Valsts drošības dienestu un citām valsts drošības iestādēm realizē NDK, “Neatkarīgā” NDK faktiskajai priekšsēdētājai vaicāja, vai NDK ir interesējusies Latvijas drošības iestādēs par to, var vai Latvijas drošību nevar ietekmēt augstas amatpersonas ģimenes saites ar sankcionētu Krievijas uzņēmēju; cik varam būt droši, ka, neraugoties uz R. Bērziņa ģimenes saiknēm ar sankcionētu Krievijas uzņēmēju, “Altum” cirkulējošā finanšu un cita informācija atrodas drošās rokās; vai ir pareizi, ka pielaidi valsts noslēpumu saturošai informācijai saglabā amatpersonai, kuras ģimenei ir cieši biznesa sakari ar Krievijas sankcionētu uzņēmēju?

Labas pārvaldības principi

Uz minētajiem jautājumiem I. Lībiņa-Egnere atbildēja: “Situācija, kad valsts amatpersonu darbību ietekmē personas, pret kurām noteiktas nacionāla vai starptautiska līmeņa sankcijas, nav pieļaujama. Tiesību normas, kas to nosaka, kā arī labas pārvaldības principu ietvars ir jāievēro katrai amatpersonai, un tās vadībai tas ir attiecīgi jāuzrauga. Konkrētajā gadījumā tā ir “Altum” padomes atbildība.

Vienlaikus jānorāda, ka lēmumu par amatpersonas atbilstību speciālās atļaujas saņemšanai darbam ar valsts noslēpumu, atļauju izsniegšanu vai anulēšanu saskaņā ar likumu pieņem valsts drošības iestādes. Normatīvie akti neparedz pienākumu drošības iestādēm par lēmumiem, kas saistīti ar speciālo atļauju izsniegšanu vai anulēšanu, informēt Saeimas Nacionālās drošības komisiju.”

Bērziņa ģimene un Mazepins

Šā gada 30. septembrī “Neatkarīgā” cita starpā vēstīja ("Altum' Reinim Bērziņam ietekmīgi aizbildņi - Latvijas un Krievijas oligarhi-reinim-berzinam-ietekmigi-aizbildni-latvijas-un-krievijas-oligarhi), ka “valsts amatpersonas deklarācijā par 2020. gadu R. Bērziņš īpaši uzsver, ka nekustamo īpašumu ir iegādājies “kopā ar sievu”, proti, arī par sievas ienākumiem. Minētais ļauj apgalvot, ka R. Bērziņš pārtiek arī no tālāk izklāstītajiem sievas ienākumiem. Svarīgs aspekts ir R. Bērziņa sievas J. Bērziņas komercdarbība, tās tiešās saites ar sankcijām pakļautiem Krievijas oligarhiem un ienākumi no šo personu biznesa; finansiālā saistība ar Dmitriju Mazepinu SIA “Riga fertilizer terminal”. J. Bērziņai bija un ir joprojām tieša saistība ar un ienākumi no Eiropas Savienības sankciju sarakstā iekļautajam Baltkrievijas - Krievijas oligarham D. Mazepinam piederošā uzņēmuma SIA “Riga fertilizer terminal” (reģ. nr. 40103261378). D. Mazepinam šajā uzņēmumā pieder kontrolpakete - 51% daļu. J. Bērziņa bija šā uzņēmuma padomes locekle līdz 2022. gada 4. martam. Uzņēmuma padome, atbilstoši Komerclikuma noteikumiem, pārstāv un aizstāv akcionāru/dalībnieku intereses. Proti, līdz 2022. gada 4. martam (pat vēl Ukrainas kara laikā) J. Bērziņa pārstāvēja D. Mazepina intereses viņa uzņēmumā. Padomes locekļa amata atstāšana Jūlijas Bērziņas saistību ar Dmitriju Mazepinu neizbeidza. 49% SIA “Riga fertilizer terminal” daļu pieder SIA “Rīgas tirdzniecības osta”, kurā vēl šobrīd J. Bērziņa ir valdes locekle. Tas nozīmē, ka ir gan juridisks, gan arī faktisks pamats teikt, ka J. Bērziņa joprojām tieši sadarbojas ar D. Mazepinu. Arī pēc kara sākuma un pēc Mazepina iekļaušanas sankciju sarakstā”.

Bērziņš “Altum” padomes aizvējā

“Altum” padomes locekļi atbildēs “Neatkarīgajai” par iepriekš presē aprakstītajām nejēdzībām saistībā ar R. Bērziņu sniedza identiskas atbildes, paužot pilnīgu atbalstu līdzšinējam “Altum” valdes darba stilam.

Šā gada 29. septembrī “Neatkarīgā” publiskoja “Altum” padomes locekļu atbildes.

“Altum” padomes locekļi Līga Kļaviņa, Jānis Šnore un Ilze Baltābola sniedza praktiski identiskas atbildes. No tām izriet - par valstij piederošo uzņēmumu labu pārvaldību var uzskatīt, ja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja ģimene tiek turēta aizdomās par biznesa saitēm ar sankcijām pakļautiem Krievijas uzņēmējiem. Par labu uzņēmuma pārvaldību var arī uzskatīt, ja ieinteresēti uzņēmēji valdes vietā sastāda dokumentus, lai valsts uzņēmuma vārdā cīnītos ar saviem biznesa konkurentiem.

* Kopš šā gada 16. jūnija, kad NDK priekšsēdētāja amatu pameta Māris Kučinskis, komisijas priekšsēdētāja pienākumus pilda līdzšinējā NDK priekšsēdētāja biedre I. Lībiņa-Egnere. M. Kučinskis amatu pameta pēc aiziešanas no ZZS frakcijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā