Indriksone atbildību par "Latvenergo" darījumu noveļ uz valsts sekretāru

Kapitāla daļu turētāja lēmumus valsts akciju sabiedrībā pieņem akciju turētājs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs. Ministre kapitālsabiedrības jautājumos neiejaucoties – “Neatkarīgajai” atbild ekonomikas ministre Ilze Indriksone.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

No ministres atbildes izriet, ka šobrīd viskompetentākais par “Latvenergo” iespējamo Kaigu kūdras purva iegādi no SIA “Laflora” ir valsts sekretārs Edmunds Valantis. Valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” simt miljonu eiro vērtā Kaigu purva vēja parka projekta iegāde esot vien uzņēmuma “operatīvā darbība”, kurā akcionārs neiejaucas - šādu skaidrojumu par bez publiskā iepirkuma procedūras organizēto darījumu saņēmām no “Latvenergo” akciju turētāja.

Pirms dažām dienām E. Valantim vaicājām, vai viņa rīcībā ir pilna informācija par iespējamo VAS “Latvenergo” darījumu saistībā ar SIA “Laflora” piedāvāto Kaigu purva vēja parka projekta iegādi; kad varētu notikt darījums; ko valsts un “Latvenergo” klienti iegūs no šī darījuma?

Saņēmām atbildi: “Kā jau iepriekš esam norādījuši, šī ir AS “Latvenergo” operatīvā darbība, par kuru atbildīga “Latvenergo” valde. Akcionārs neiejaucas operacionālajā darbībā. Attiecīgi aicinām Jūs ar šiem jautājumiem vērsties AS “Latvenergo”. Vienlaikus atgādinām, ka AS “Latvenergo” ir izveidota padome. Atbilstoši AS “Latvenergo” statūtiem, valdei ir nepieciešama padomes iepriekšēja piekrišana darījuma noslēgšanai statūtos atrunātajos gadījumos, ja darījuma summa pārsniedz statūtos noteikto slieksni darījumiem, kuru rezultātā paredzēts izlietot AS “Latvenergo” naudas līdzekļus. Līdz ar to par AS “Latvenergo” darījumiem aicinām vērsties pie uzņēmuma valdes vai padomes.”

No atbildes izriet, ka simt miljonu vērts valstij piederoša uzņēmuma darījums ir operatīvā darbība, par kuru atbild uzņēmuma valde. Šo atbildi salīdzinot ar no ministres saņemto atbildi, redzam, ka atbildīgās amatpersonas cenšas atkratīties no atbildības par ieplānoto apjomīgo darījumu.

“Neatkarīgā” otrdien vērsās pie ekonomikas ministres I. Indriksones. Viņai skaidrojām, ka mūsu un arī labas korporatīvās pārvaldības izpratnē uzņēmuma saimniekam ir jābūt lietas kursā par apjomīgiem darījumiem, par vajadzību pēc tiem un darījuma rentabilitāti. Ja šāda informācija līdz saimniekam nenonāk, tad rodas jautājums par uzņēmuma pārvaldes atbildību, kā arī paša saimnieka atbildību pret uzņēmumu. Ministrei vaicājām: kādēļ netiek pirkti jau strādājoši vēja parki, bet tikai projekts; kādēļ tiek pirkts projekts no viena iepriekš jau izvēlēta pretendenta, bet netiek rīkots publiskais iepirkums; vai viņas rīcībā ir pilna informācija par iespējamo VAS “Latvenergo” darījumu saistībā ar SIA “Laflora” piedāvāto Kaigu purva vēja parka projekta iegādi; kad varētu notikt darījums un ko valsts un “Latvenergo” klienti iegūs no šī darījuma?

Ministre ar padomnieces sabiedrisko attiecību jautājumos Vinetas Vilisteres-Lāces starpniecību atbildēja: “AS “Latvenergo” valsts kapitāla daļu (akciju) turētājs ir Ekonomikas ministrija. Atbilstoši normatīvajiem aktiem kapitāla daļu turētāja (akcionāra) lēmumus AS “Latvenergo” var pieņemt Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs vai valsts sekretāra norīkota ministrijas amatpersona. Šāda kārtība spēkā esošajos normatīvajos aktos ir noteikta, lai mazinātu nepamatotu politisko ietekmi uz valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, nodrošinot, ka politiski netiek ietekmēta to saimnieciskā darbība. Ņemot vērā minēto, ekonomikas ministre neiejaucas AS “Latvenergo” lēmumu, kas tiek pieņemti saimnieciskās darbības ietvaros, pieņemšanas procesā.

Vienlaikus informējam, ka ministrija seko līdzi AS “Latvenergo” nosprausto mērķu sasniegšanai, kā arī komercsabiedrības sniegtajai informācijai.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā