Par būvniecību Stradiņa slimnīcā norūpējies arī Valsts prezidents

Augošo būvniecības izmaksu dēļ Paula Stradiņa slimnīcas jauno ēku – A korpusa otrās kārtas un B korpusa – celtniecība sagādā satraukumu visiem – vai pietiks finansējuma visu darbu pabeigšanai un vai tas notiks laikus, saskaņā ar plānoto grafiku?
DOMĪGS. “Spraigā darba nedēļa noslēdzās, apmeklējot Stradiņu slimnīcu. Mums ir lieliski mediķi, paldies viņiem par darbu, bet risināmo problēmu gan ir daudz,” pēc viesošanās slimnīcā pauda Valsts prezidents ©www.stradini.lv

Valdība visai mierīgā gaisotnē uzklausīja Veselības ministrijas ziņojumus par A korpusa otrās kārtas un B korpusa būvniecību, faktiski piekrītot tam, ka viena korpusa celtniecības turpināšanai var paņemt naudu no nākamajam korpusam paredzētā. Savukārt pašā slimnīcā nupat viesojies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

A korpusu nākamgad varētu pabeigt?

Stradiņa slimnīcas jaunajam A korpusam ir divas daļas - pirmā ēka nu jau vairākus gadus kā pabeigta un darbojas, savukārt otrā kārta vēl ir būvniecības stadijā.

Saskaņā ar plānu slimnīcai svarīgi nākamā gada otrajā pusē pabeigt būvdarbus un uzsākt slimnīcas nodaļu pārcelšanu uz jauno A2 ēku. Kas pašlaik jau ir paveikts? A2 korpusam ir uzbūvēts ēkas karkass un tiek pabeigta ēkas fasāde, pēc tam turpināsies iekšējā apdare, tomēr pašlaik ir realizēti tikai 34 procenti no līguma kopējās summas. Celtniecības izmaksas sadārdzinās, un visas iesaistītās puses ziņo par nepieciešamu papildu finansējumu, vienlaikus Veselības ministrija valdībai ziņojumā norāda, ka “aktuālāka informācija par būvdarbu finanšu apguvi šobrīd nav pieejama, jo uzņēmējs (SIA “Velve”) nav korekti iesniedzis izmaksas pamatojošo dokumentāciju”. Ziņojumā pieminēta arī cita uzņēmuma - SIA “Igate” - prasība piešķirt papildu naudu (uzņēmums atbildīgs par stāvvietu izbūvi), taču slimnīcas pieaicinātais eksperts atzinis, ka firmas prasība neatbilstot tirgus situācijai.

Slimnīcā norāda, ka A korpusa otro kārtu ir būtiski laikus pabeigt, jo ar to saistīti daudzi citi slimnīcas attīstības projekti. Ar nepacietību šīs ēkas pabeigšanu gaida virkne nodaļu, kas pašlaik atrodas vēl padomju laikos celtās ēkās.

Slimnīcas A ēkas otrās kārtas būvdarbu progresa ilustrācija

Aizņemas no B korpusa

Nākamais lielais objekts Stradiņu attīstībā ir B korpusa celtniecība. Šī korpusa attīstības projektu arī plānots īstenot no Eiropas Savienības struktūrfondu naudas. Sākotnēji paredzētais finansējums tam bija 151 miljons eiro, kur 85 procenti līdzekļu ir Eiropas nauda, bet 15 - valsts finansējums. Tomēr būvēt vēl nesāktais B korpuss jau finansē nepabeigto korpusu, proti, 16,3 miljoni eiro jau ir novirzīti A korpusa otrās kārtas attīstības projekta sadārdzinājuma jeb izmaksu pieaugumam būvniecības nozarē. Šāda sadārdzinājuma pamatā ir Krievijas karš Ukrainā un tā sekas uz būvniecības nozari. Līdz ar to slimnīcas B korpusa ēkas attīstībai pieejamais finansējums sarucis un ir ap 135 miljoniem eiro.

Slimnīcas B ēkā plānots izvietot Ambulatoro centru, Diagnostikas nodaļu, Neatliekamās medicīnas centru, Kardioloģijas bloku, Sirds ķirurģijas centru, Torakālo ķirurģiju, Asinsvadu ķirurģiju, Operāciju bloku, Hibrīda operāciju telpu un citas nodaļas. Projekta sagatavošanas gaitā tiek aplēstas izbūves un uzturēšanas izmaksas arī helikoptera nosēšanās laukumam, autonovietņu izveidei. Ir skaidrs, ka B korpusa izmaksas nebūs zemākas par sākotnēji plānoto, tāpēc nākotnē jāgatavo papildu maks ar finansējumu celtniecības turpināšanai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā