Viltniece, kuras dēļ 2019. gadā "Ivisgeitas" laikā atkāpās Austrijas valdība, izrādījās Latvijas pilsone

Ir kļuvusi zināma krāpniece, kuru Austrijas Republikas tiesībsargājošās iestādes intensīvi meklēja kopš 2019. gada, pēc skaļa skandāla ar nosaukumu “Ibiza Gate”. Skandalozajā video redzamā skaistā dāma, kas izraisīja Austrijas valdības atkāpšanos un Austrijas Brīvības partijas (APS) sabrukumu 2019. gada vēlēšanās, izrādījās Latvijas pilsone. Viņu sauc Una Saukuma, 26. jūlijā viņai apritēja 40 gadu, vēsta Austrijas mediji.
19.09.2023. Ludmila Pribiļska Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Ekrānšāviņš

Atgādināsim, ka 2019. gada 17. maijā Austrijā tika publicēts video, kas tika slepeni ierakstīts Ivisas salā Spānijā 2017. gada jūlijā. Austrijas valdības vicepremjers Haincs Kristians Štrahe un viņa draugs, APS vadības biedrs Johans Gudenuss ierakstā pārrunā savas partijas darbības un ieceres aizkulises ar dāmu, kas uzdodas par “Krievu oligarha brāļameitu” ar vārdu Aļona Makarova. Apstākļos, kas netika pilnībā izpausti presei, šī kundze spēja iegūt Austrijas politiķu uzticību, piedāvājot viņiem izvietot 300 miljonus eiro no sava turīgā “tēvoča”, lielā Krievijas uzņēmēja, bijušā starptautiskās kompāniju grupas “Itera” īpašnieka Igora Makarova. Šo vārdu Latvijas avantūriste lietojusi pretlikumīgi un apzināti nepatiesi, jo zināms, ka Igoram Viktorovičam Makarovam nav ne māsu, ne brāļu un attiecīgi arī brāļameitas. Nepārbaudot šos publiski pieejamos datus, Austrijas politiķus pavedināja viltvārdes krāpnieciskie solījumi, solot viņai valdības kontraktus, pret kuriem "oligarha brāļameita" bija "gatava nopirkt" valsts populārāko tabloīdu “Kronen Zeitung”, lai to pārvērstu par Brīvības partijas ruporu. Štrahe un Gudenuss, viesojoties pie "Aļonas Makarovas" privātā villā Ivisā, atklāti runāja arī par korupciju, kas pārņēmusi Austrijas politiku, un citu turīgo Brīvības partijas ziedotāju iesaistīšanos netīkamās darīšanās un tirgošanās ar ietekmi Eiropā un ārpus tās.

Tikšanās ar “oligarha brāļameitu” iesaistītajiem politiķiem izrādījās slazds. Var pieņemt, ka no ieraksta brīža līdz publicēšanai uz viņiem tika izdarīts kaut kāds spiediens, lai saņemtu naudu par “klusēšanu”. Skandalozais video tika piedāvāts par pieciem miljoniem eiro. “Speciālās operācijas” paveikšanu eksperti vērtēja 600 tūkstošu eiro apmērā.

Pēc video publikācijas Štrahe un Gudenuss bija spiesti atstāt visus savus politiskos amatus, 2019. gada 18. maijā sabruka Austrijas valdošā koalīcija, un drīzumā tika izsludinātas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas. Austrijas prese ziņoja par daudzām policijas veiktajām kratīšanām šajā lietā, kā arī par “Aļonas Makarovas” izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā, kura pēc incidenta pazuda bez vēsts. Neskatoties uz to, ka izmeklēšanā jau tika iekļauta Latvijas Republikas pases kopija ar “Aļonas Makarovas” vārdu, “Kronen Zeitung” izplatīja versiju, ka “oligarha brāļameitu” video atveidoja Bosnijas studente. Kas un kā organizēja slazdu, nebija zināms un vēl nav noskaidrots. Tikai pēc deviņus mēnešus ilgām intensīvām izmeklēšanas darbībām, ko veica Austrijas biznesa un korupcijas prokuratūra (WKStA), kā arī Vīnes prokuratūra, pirmās avantūristes fotogrāfijas tika prezentētas sabiedrībai 2020. gada februārī.

Kā ziņo “EU-Infothek”, Austrijas ekspolitiķi Štrahe un Gudenuss ar advokātiem apspriež iespēju piedzīt zaudējumus par morālo kaitējumu no Latvijas pilsones Unas Saukumas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā