Dažas stundas pirms uzbrukuma Izraēlai palestīniešu amatpersona viesojusies Ārlietu un Veselības ministrijā, arī Saeimā

Latvijas politiķu saites ar palestīniešiem ir daudz dziļākas par Saeimas deputātu grupas darbību palestīniešu atbalstam, liecina Veselības un Ārlietu ministrijas informatīvie ziņojumi. Līdz šim palestīniešu sarunām ar mūsu varas pārstāvjiem īpaša uzmanība netika pievērsta, bet tagad, pēc palestīniešu uzbrukuma Izraēlai, ciešās attiecības iegūst citu jēgu.
©Foto no Ārlietu ministrijas mājas lapas

Saeimas “Jaunās vienotības” (JV) frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics X kontā jau paziņojis, ka pamet Saeimas deputātu grupu palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam.

Burtiski dažas stundas pirms 7. oktobra rītausmā veiktā palestīniešu kaujinieku iebrukuma Izraēlā un tās apšaudes Latvijā viesojusies Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietniece Eiropas jautājumos Amala Džādū. Viņas vizīte notika 4. un 5. oktobrī. Publiski pieejamā informācija vēsta, ka 4. un 5. oktobrī augstā viešņa pabijusi gan JV ekspremjera Krišjāņa Kariņa vadītajā Ārlietu ministrijā, gan JV ministra Hosama Abu Meri vadītajā Veselības ministrijā. Viešņa tikusies ar Saeimas deputātiem no Ārlietu un Eiropas lietu komisijas, ar deputātiem no deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam, Latvijas Ārpolitikas institūta pētniekiem, kā arī ar nevalstiskās organizācijas “Riga TechGirls” pārstāvjiem.

Ārlietu ministrija sniegusi informāciju, ka “vizītes laikā A. Džādū piedalījās politiskajās konsultācijās ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumsonu, kā arī tikās ar valsts sekretāru Andri Pelšu. Tikšanās laikā Ārlietu ministrijā tika pārrunātas ne tikai Latvijas un Palestīnas divpusējo attiecību, bet arī starptautiskās darba kārtības aktualitātes, īpaši Krievijas agresija Ukrainā, kā arī situācija Tuvo Austrumu reģionā. Sarunu partneri pozitīvi novērtēja līdzšinējo divpusējo dialogu, uzsverot ciešākas ekonomiskās sadarbības potenciālu, īpaši digitalizācijā, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Palestīnas partneri bija arī ieinteresēti Latvijas augstākās izglītības un reformu pieredzē, pozitīvi atzīmējot palestīniešu pārstāvju regulāro dalību Rīgas Juridiskās augstskolas intensīvajā programmā Eiropas tiesībās un ekonomikā, kas tostarp notiek ar Ārlietu ministrijas atbalstu. Pārrunājot starptautiskās darba kārtības aktualitātes, tika apspriesta Krievijas agresija Ukrainā, skaidrojot Latvijas un ES nostāju par Krievijas atbildību par karu un tā globālajām sekām. Palestīnas ārlietu ministra vietniece arī informēja par aktuālo situāciju Tuvo Austrumu reģionā, tostarp Tuvo Austrumu miera procesā. Viņa novērtēja ES un Latvijas atbalstu konflikta miermīlīgam risinājumam atbilstoši starptautiskajiem parametriem, tostarp Latvijas iemaksas ANO Palīdzības un darba aģentūrai Palestīnas bēgļiem Tuvajos Austrumos (UNRWA).”

Veselības ministrijā augsto viešņu sagaidījis pats veselības ministrs H. Abu Meri. Tikšanās iemesls: “lai pārrunātu abu valstu sadarbības iespējas veselības aprūpes jomā”.

Ministrijas sniegtajā informācijā teikts, ka “tikšanās laikā pārrunāta divpusējā sadarbība, aktuālā situācija Tuvo Austrumu reģionā, kā arī sadarbība starptautiskajās organizācijās. A. Džādū pauda pārliecību, ka Latvijai un Palestīnai ir iespējas veidot sadarbību veselības aprūpes jomā, daloties savstarpējā pieredzē. Arī veselības ministrs uzskata, ka šajā jomā ir vērts veidot ciešāku sasaisti, piemēram, organizējot mediķu pieredzes apmaiņas programmas, rīkojot medicīnas konferences, lai dalītos zināšanās. H. Abu Meri arī uzsvēra augsto medicīnas izglītības kvalitāti Latvijā, aicinot Palestīnas iedzīvotājus studēt medicīnu Latvijā. Viņš arī apliecināja, ka pēc studiju pabeigšanas jaunie mediķi ir gaidīti darboties Latvijas veselības sektorā. Tāpat ir vērts apsvērt sadarbības iespējas starp valstu universitātēm un ārstniecības iestādēm, daloties praktiskā pieredzē.

H. Abu Meri līdz iecelšanai ministra amatā vadīja Saeimā deputātu grupu palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam. Vizītes laikā Dr. Džādū tiksies gan ar deputātu grupas, gan Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem. Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietniece pateicās ministram arī par līdz šim veidoto sadarbību”.

Foto no Veselības ministrijas mājas lapas

Cita starpā, attiecību uzturēšana ar palestīniešiem nav nekas jauns. Šis nav pirmais Saeimas sasaukums, kurā darbojas deputātu grupa palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam. Grupa izveidota pēc H. Abu Meri iniciatīvas. Tajā darbojas pieci JV, trīs “Progresīvo” un viens Nacionālās apvienības deputāts. Grupas loceklis Saeimas JV frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics X kontā jau paziņojis, ka pamet šo deputātu grupu. “No šīs grupas izstāšos nekavējoties. Brutālās “Hamas” teroristu darbības un arī to atbalstītāju nostāja ir pilnīgi nepieņemama un nosodāma. Izraēlai ir pilnas tiesības sevi aizstāvēt. (Sadarbības grupā ar Izraēlu esmu kopš 28.03.2023). #StandWithIsrae,” X kontā norādījis E. Jurēvics.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā