Kremlis gaidot atgriežamies mājas arī Pjotru Avenu

Lai gan latviešu strēlnieka mazdēls Pjotrs Avens šobrīd par savām mājām uzskata Latviju, Klauģu muižu Madonas novadā, Kremlim par to ir cits viedoklis, proti, oligarha vienīgās īstās mājas esot un paliekot Krievija.
©SCANPIX/AP

Šonedēļ zinu portāls “bloomberg.com” vēstīja, ka Rietumu sankcijām pakļautie oligarhi, “Alfa bank” dibinātājs Mihails Fridmans un viņa biznesa partneris P. Avens, kuri sankciju dēļ bija spiesti pamest Lielbritāniju, savus miljardu dolāru ieguldījumus Rietumos nodēvējuši par kļūdu. Portāls vēsta, ka M. Fridmans un P. Avens izmantojuši savu bagātību, lai integrētos globālajā ekonomikā un kliedētu apgalvojumus par abu ciešajām saitēm ar Putina režīmu. Izdevums piebilst, ka laimes rats viņiem vairs nav tik labvēlīgs. M. Fridmans no Londonas caur Izraēlu aizmucis uz Maskavu, jo bijis neapmierināts ar dzīvi Lielbritānijā noteikto Rietumu sankciju dēļ. Portāls vēsta, ka P. Avenam no Latvijas arī varot nākties atgriezties Krievijā, jo Latvijas varas iestādes draudot atņemt viņam pilsonību. “Krievijas iebrukums Ukrainā izmainīja dzīvi viņiem un citiem miljardieriem, kuri Putina laikā bija uzplaukuši, līdz ASV un Eiropa ieviesa plašas sankcijas, lai izolētu Putinu un nospiestu viņa ekonomiku uz ceļiem. Šīs sankcijas vēl nav sasniegušas savus mērķus, lai gan tās ir iznīcinājušas daudzu turīgo krievu pozīcijas ārzemēs, kuri kara dēļ klusēja vai izvairījās no tiešas Putina kritikas," teikts publikācijā “bloomberg.com”.

Savukārt “Telegram” kanālos vēstītais sniedz skaidrojumu, kādēļ M. Fridmans lēmis mukt nevis uz kādu citu Rietumu valsti, bet tieši uz Krieviju. Izrādās, Kremlis abiem saviem oligarhiem izsludinājis piedošanu par viņu uzdrīkstēšanos dzīvot ārpus Krievijas un baudīt Rietumu labumus. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka M. Fridmanu “nedrīkst saukt par oligarhu, bet braukāt pa pasauli ir viņa tiesības. Pirmkārt, viņš nav oligarhs. Tas ir pilnīgi nepareizs traktējums. Viņš ir uzņēmējs, biznesmenis, liels biznesmenis. Ir arī mazāki uzņēmēji, kuri te aizbrauc (uz Rietumiem), te atgriežas. Tas ir normāls process. Krievijas pilsoņi brauc pa visu pasauli, bet dzimtene viņiem ir viena”.

Kremļa paziņojums par indulgenci “Alfa bank” miljardieriem ir nopietns vēstījums ne tikai pašiem oligarhiem, bet arī Latvijas un citu valstu slepenajiem dienestiem.

Šāds vēstījums faktiski apstiprina, ka gan M. Fridmans, gan P. Avens ir bijuši un ir Krievijas varas ietekmes aģenti, kuri šobrīd Rietumos dažādu apstākļu dēļ vairs nevar pildīt viņiem uzticētās funkcijas un līdz ar to viņiem jāatgriežas savā mītnes zemē. Cits jautājums, kas notiks ar viņiem pēc atgriešanās. Izskatās, to lieliski apzinās P. Avens, kurš patlaban, kā vēsta “Telegram” kanālos rodamās ziņas, izmantojot Latvijas pasi, apbraukājot dažādas Rietumu valstis. Šādos apstākļos nav izslēgts, ka Rietumu valstu varas iestādes sāks padziļināti pētīt un intervēt personas, kuras kontaktējušās ar oligarhiem, un jo īpaši tās, kuras no viņiem saņēmušas finansējumu.

ES pagājušajā gadā, piemērojot sankcijas, paziņoja, ka P. Avens ir “viens no Vladimira Putina tuvākajiem oligarhiem”, bet M. Fridmans tika nodēvēts par Krievijas prezidenta tuvākā loka “līdzzinātāju”.

Kā vēsta izdevums “forbes.ru”, P. Avens “Latvijā dzīvo kopš 2022. gada un ir nodokļu rezidents. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 2023. gada vasarā sacīja, ka ASV sankcijas ir “vēl viens svarīgs signāls” atbildīgajām Latvijas institūcijām, vērtējot Avena pilsonības pamatotību”. P. Avenam tuvs “Forbes” avots stāstījis, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes nav sazinājušās ar miljardieri saistībā ar viņa Latvijas pilsonību un uzņēmējs nekādus riskus, ka tā tiks atņemta, nesaskata.

P. Avens “Forbes” Krievijas miljardieru sarakstā atrodas 31. vietā. Viņa aktīvu vērtība tiek lēsta ap 4,2 miljardiem ASV dolāru, savukārt M. Fridmans ierindojas 9. vietā ar 12,6 miljardus ASV dolāru vērtiem aktīviem.

Pēdējo reizi publikā Latvijā P. Avens ar ģimeni manīts Okupācijas muzejā šā gada vasaras nogalē. Viņš kopā ar sievu Jekaterinu un dēlu Filipu iepazinušies ar muzeja ekspozīciju. Ģimene dzīvojot Klauģu muižā netālu no Madonas. Visa ģimene mācoties latviešu valodu. Dēls apmeklējot skolu un spēlējot futbolu.

Kā ziņo žurnāls “Kas Jauns”, Klauģu muiža ir vērienīgs komplekss, kas atzīts par vienu no arhitektūras pērlēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā