Lai neļautu sagaidīt jauno gadu kopā ar Kremli, Ogrē uguņošanu atļauj pusnaktī; Ventspilī uguņos pēc sava laika

Gadumijā Ogres novadā atļaus uguņošanu tikai pusnaktī pēc Latvijas laika. Krāšņa svētku uguņošana notiks Ventspilī, tradicionāli pēc Ventspils laika – pulksten 00.33.44. Rīgā jauno gadu sagaidīs sešos pilsētas laukumos.
©Annija Meikšāne/F64

Ogrē uguņošana atļauta, sākot no pusnakts

Uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošana Ogres novada teritorijā gadumijā atļauta laikā no 31. decembra pulksten 24 līdz 1. janvāra pulksten 1.

Kā "Neatkarīgajai" pastāstīja Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, cilvēki grib uguņošanu un arī valsts svētkos, 18. novembrī Ogrē notika uguņošana Daugavas krastā, kuru vērot bija atbraukuši aptuveni 10 000 cilvēku no visas Latvijas.

"Uguņošana izmaksās 3000 eiro, un to par pašizmaksu rīkos mūsu vietējais uzņēmējs, Ogres patriots, kurš ar pirotehniku apgādā visu Latviju. Esam veikuši arī aptauju un konstatējām, ka dronu šovi izmaksā 40-50 tūkstošus eiro," sacīja E. Helmanis.

Saistošo noteikumu projekta paskaidrojuma rakstā teikts: pašvaldībā novērots, ka gadumijā pirotehnikas izstrādājumu izmantošana tiek uzsākta jau pulksten 23, kas liecina par atsevišķas sabiedrības grupas uzskatiem un vēlmi paust atbalstu un piederību Krievijas režīmam, kas nesakrīt ar Latvijas sabiedrības vairākuma vērtībām, līdz ar to, ievērojot Nacionālās drošības koncepcijā noteiktos valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskos pamatprincipus un prioritātes, saistošo noteikumu projektā ir noteikts atsevišķs regulējumus, paredzot laika posmu 31. decembrī, kad pirotehnikas izstrādājumus drīkst izmantot.

Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā paredzēta administratīvā atbildība par pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu, nosakot naudas sodu fiziskajai personai no 35 eiro līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - no 35 eiro līdz 1400 eiro. Ar likuma pārkāpējiem cīnīsies Ogres pašvaldības policija.

Uguņos Ogrē un Ventspilī, Rīgā sagaidīs sešos laukumos

Ventspils par uguņošanu šogad maksās gan krietni vairāk nekā Ogre - 17,8 tūkstošus eiro, ziņoja televīzija "360 TV".

Kā vēsta Ventspils pašvaldības mājaslapa, 31. decembrī pulksten 23.30 Lielajā laukumā ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti kopā sagaidīt jauno, 2024. gadu. Ar pasaulē zināmu dziesmu programmu kārtīgu ballīti iegriezīs mūzikas grupa "Rock’n’Berries". Krāšņa svētku uguņošana notiks tradicionāli pēc Ventspils laika - pulksten 00.33.44.

Rīgas pašvaldība 2024. gadu aicina sagaidīt sešos Vecrīgas laukumos - izdziedāties un izdejoties, svinot kopības sajūtu un vērojot svētku video projekcijas.

Jaunā gada sagaidīšana notiks sešos Vecrīgas laukumos - Rātslaukumā, Līvu laukumā, Pils laukumā, Kaļķu ielas posmā starp Vaļņu ielu un Aspazijas bulvāri, laukumā pie Pulvertorņa, kā arī laukumā pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja. Svētku programma norisināsies no pulksten 21.00 līdz 2.00 naktī, liecina informācija pašvaldības mājaslapā "riga.lv".

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus svētkos neizmantot pirotehnikas izstrādājumus.

Vairāk par Rīgas pašvaldības jaunajam gadam veltītiem pasākumiem var uzzināt tīmekļvietnē “svetki.riga.lv”, kā arī sekot līdzi jaunumiem sociālo tīklu lapā “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Kā ziņoja televīzija "360 TV", daudzas pašvaldības šajā gadu mijā ir ieplānojušas dažādus lāzeršovus, kas rada mazāku kaitējumu dabai, taču arī tos nav tik viegli izveidot. Izrādās, lai rīkotu lāzeršovu, ir nepieciešama atļauja no Civilās aviācijas aģentūras, ja lāzera stars sniedzas vairāk nekā 100 metru augstumā.

Kā televīzijai minēja Rīgas domes ārējās komunikācijas projektu koordinatore Sindija Grāvere, galvaspilsētā šajos svētkos būs vērojams nevis lāzeršovs kā tas ir bijis iepriekš, bet gan video instalācijas dažādās pilsētas vietās.

"Jaunā gada sagaidīšanā nebūs lāzeru šovs, bet gan video instalācijas - tas būs pa visam kaut kas cits - tie būs seši pasākumi. Izmaksas nav pat salīdzināmas, jo tas ir salūts. Ja salīdzina salūta izmaksas ar tiem sešiem pasākumiem, tad ir aptuveni līdzīgi, varbūt mazliet mazāk.

Pēdējo reizi gadu mijas salūts 2019. gadā izmaksāja 17,6 tūkstošus eiro. Kopumā Jaungada svinību pasākums 11. novembra krastmalā Rīgas domei izmaksāja 126 465 eiro. Šī gada sešas norises vietas vecpilsētā ar vizuāliem efektiem gadumijā izmaksās ap 200 tūkstošiem eiro," sacīja Rīgas pašvaldības pārstāve.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā