Cilvēki pikti: Nedēļām nevar elektroniski iesniegt B slimības lapu un dokumentus pabalstu saņemšanai

Aizvadītajās pirmssvētku un svētku dienās daudzi iedzīvotāji, kuri vēlējās elektroniski, izmantojot vietni "latvija.gov.lv", iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegumu pabalsta saņemšanai vai B slimības lapu, nevarēja to izdarīt, jo vietne nedarbojās.
©Publicitātes foto

Sociālajos tīklos cilvēki sūdzas, ka ar šādu problēmu saskārušies jau kopš pagājušā gada 22. decembra. “Sazvanīju klientu apkalpošanas centru, kurā man teica, ka 22. decembrī notikusi kaut kāda kļūme. Kad salabos, nav zināms. Iespējams, tas var ievilkties uz vairākām nedēļām,” stāsta portāla “latvija.gov.lv” lietotāja.

VSAA mājaslapā ievietots brīdinājums, ka tehnisku iemeslu dēļ var būt apgrūtināta e-iesnieguma iesniegšana slimības un maternitātes pabalsta piešķiršanai. “Ja neizdodas izpildīt e-pakalpojumu, lūdzu, mēģiniet pēc laika atkārtot vēlreiz. Neizdošanās gadījumā pakalpojumu var pieprasīt, iesniedzot iesniegumu ar drošu elektronisku parakstu, pa pastu vai klātienē. Kamēr problēma nav novērsta, VSAA pieņem arī atsūtītus e-pastus, kuros lūdzam norādīt personas datus, konta numuru un, ja iespējams, arī noslēgtās darbnespējas lapas B numuru vai periodu, par kuru tā tika izsniegta,” vēsta ieraksts VSAA mājaslapā.

Arī vietnē “latvija.gov.lv” ievietots paziņojums, kas vēsta: “Atsevišķās portāla sadaļās turpinās darbi pakāpeniskai versiju nomaiņai.”

Problēmas ar piekļuvi vietnes “latvija.gov.lv” pakalpojumiem nav pirmo reizi. Tieši pirms gada - 2023. gada sākumā - līdzīgi kā šobrīd, bija traucējumi vietnes darbībā, kas tika skaidroti ar tehniskiem uzlabojumiem.

Problēma esot kompleksa

VSAA skaidro, ka problēma ir kompleksa un tā tiek risināta, taču vēl līdz galam tas nav izdevies. Tāpēc iestāde piedāvā arī citus veidus, kā iesniegt dokumentus.

"Problēma ir kompleksa un saistīta ar to, ka vienlaikus izmaiņas tiek veiktas gan VSAA e-pakalpojumos, gan Nacionālā veselības dienesta datu sniegšanas pakalpojumos, gan portāla "latvija.gov.lv" risinājumā,” "Neatkarīgajai" skaidro VSAA preses sekretāre Iveta Daine. Pēc viņas teiktā, visi jautājumi tiek aktīvi risināti, iestādēm kopīgi sadarbojoties. Problēma ar iesniegumu slimības pabalsta pieprasīšanai par noslēgtu darbnespējas lapu B daļēji jau tikusi novērsta starpsvētku dienās.

“Jaunajā gadā esam saņēmuši (līdz 3. janvāra pulksten 11.00) gandrīz 4000 e-iesniegumu slimības pabalsta piešķiršanai caur portālu "latvija.gov.lv". Diemžēl daļai iedzīvotāju tas vēl neizdodas, tomēr problēmas tiek risinātas un vistuvākajā iespējamā laikā tiks novērstas," uzsver Iveta Daine.

Kā rīkoties iedzīvotājiem?

Uz jautājumu, ko cilvēkiem darīt, ja neizdodas iesniegumu iesniegt elektroniski, I. Daine atbild, ka e-iesniegums ir viens no veidiem, kā pieprasīt pabalstu.

“Ja neizdodas to iesniegt, tad pakalpojumu var pieprasīt, parakstot iesniegumu ar drošu elektronisku parakstu un nosūtot uz: pasts@vsaa.gov.lv, var arī nosūtīt pa pastu vai iesniegt klātienē. Iesniegumu var aiznest arī uz jebkuru valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru, kas ir tuvumā. Kamēr problēma ar e-iesniegumu slimības pabalsta piešķiršanai nav atrisināta, izskatīsim arī uz pasts@vsaa.gov.lv atsūtītus e-pastus, kuros lūdzam norādīt personas datus, konta numuru un, ja iespējams, arī noslēgtās darbnespējas lapas B numuru vai vismaz periodu, par kuru tā tika izsniegta," skaidro VSAA pārstāve.

Vietnē “latvija.gov.lv” atrodama informācija, kādu e-pakalpojumu saņemšana šobrīd nav iespējama:

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas pakalpojums "Mani dati VDEĀVK" tehnisku iemeslu dēļ nav pieejams. Klientiem lūdz zvanīt 67614885.

Pakalpojums “Muitas maksājumu veikšana tiešsaistes režīmā” ar 1. oktobri nav pieejams. Nodokļu samaksu var veikt EDS EMDAS, atverot konkrēto deklarāciju, sadaļā "Maksājumi".

Pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) lūgumu, no 2023. gada 16. augusta pakalpojums “Saņemto medicīnas pakalpojumu izmaksas” ir slēgts.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lēmumi no 2023. gada 29. novembra ir apskatāmi tikai pakalpojuma “VSAA informācija un pakalpojumi” sadaļā “Pieteiktie pakalpojumi”, jo portāla “latvija.gov.lv” klienta profilā turpmāk ir pieejami tikai e-adresē saņemtie sūtījumi. VSAA vērš uzmanību, ka VSAA lēmumi sadaļā “Pieteiktie pakalpojumi” turpmāk būs pieejami deviņus mēnešus kopš lēmumu pieņemšanas brīža, bet pēc šī termiņa lēmumus varēs saņemt, ierodoties klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā.

No 29. novembra A1 sertifikātu “Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam” tā pieprasītājam VSAA nosūtīs uz oficiālo e-adresi, kuras lietošana no 2023. gada 1. janvāra juridiskām personām ir obligāta.

Ārlietu ministrija informē, ka ar 2024. gada 2. janvāri pakalpojums "Izziņu izsniegšana" tiek slēgts. Informācija par pakalpojuma pieprasīšanu pieejama Ārlietu ministrijas mājaslapā: “https://www.mfa.gov.lv/lv/izzinas-no-valsts-registriem”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā