Komentāri: Vai labklājības ministrs strādā turīgāku senioru interesēs?

Komentē 26

Nu gan virsraksts! Strādā turīgo pensionāru interesēs!

Es piederu pie pensionāriem, kam pensija ir lielāka par 609, bet krietni mazāka, kā, piemēram, eksprezidentam Bērziņam. Katru gadu indeksējot tikai daļu, mani dzen uz leju un uz leju.

Kāpēc es godprātīgi esmu maksājis nodokļus?

28.janvāris Atbildēt

Pilnīgi piekrītu. Ja godprātīgi esmu strādājusi un maksājusi nodokļus, tad tagad par to jāsoda, jo pensija ap 700 eiro bez kādas šmugulēšanas. Tad tagad visus jāpataisa vienlīdz nabagus. Tas gan ir pamatīgs turīgums,ne? Protams ka žēl to, kuriem ir stipri mazāk, bet galu galā liela daļa "nelaimīgo" gadiem saņēmuši algas aploksnē vai strādājuši neoficiāli.

28.janvāris Atbildēt

Piekrītu ministram, kāpēc nē, vai tad pensionāri ir zemāka kasta nekā ministri.

28.janvāris Atbildēt

Vajag papētīt, kas ir šie seniori, kuri saņem zemāk par 300 euro, vai viņiem nepietiekams darba stāžs, zem 30 gadiem, vai arī nodokļus nav maksājuši, un, kas ir tie darba devēji, no kuriem viņi pensionējās, tad rastos priekšstats, kāpēc joprojām ir tik zemas pensijas.

28.janvāris Atbildēt

Domaju ,ka cilveki ,kuriem zemas pensijas-parsvara -sievietes,kuras audzinajusas bernus-tatad -nav darijusas valstij derigus darbus? Audzinajusas jaunus pilsonus?ari tie,kuriem alga maksata aploksnes un ka ar tiem cilvekiem ,kuri stradaja laukos?

29.janvāris Atbildēt
cālis > 118995399152733

Audzināja jaunus pilsoņus priekš citām valstīm. Daudzos emigrants.

29.janvāris Atbildēt

Tie kas PSRS laikos nestrādāja Jo par nestrādā sānu tajā laikā bija jāsēž cietumā.Un ir arī,kas nav saņēmusi par darba stāžu Būtu vispirms japublice tas slavenais zelta gabals,kas saņem aiz 19000 pensiju.Un valsts amatpersonu pensijā nebūtu japielidzina strādājošo vienkāršo cilvēku pensijām Tam vispār nav vajadzīga indeksacija

28.janvāris Atbildēt

Jā, sistēmā ir daudz nepilnību, es pat teiktu arī netaisnību. Kāpēc, piemēram, piemaksas par stāžu pirms 1995 gada citi jau saņem, bet man vēl jāgaida?

Kāpēc, vienu gadu pensijas aprēkina koinicients ir viens, bet citā cits ? Labi, tur kaut kāda ekonomikas attīstība ietekmē. Bet tas viena gada koificients man visus gadus ietekmē, lai gan ar kolēģi, kurš aizgāja pensijā gadu iepriekš, gandrīz visi parametri vienādi

Stāžs, alga u.t.t.

Ar padomju periodu ir grūtāk, tur tie dokumenti ir velns zin kur. Ne katram pietiek uzņēmības un iespējas, lai ietu un par sevi cīnītos.

Jā, savulaik bija veikli darboņi Saeimā, kas sev izdevīgu likumu par vienreizējām iemaksām pieņēma.

Drizāk labi būtu uzināt autoru vārdus un basotājus, protams.

28.janvāris Atbildēt

Visus vienādi nabagus! Uz priekšu, uz komunisma uzvaru! Urrrā! :))

28.janvāris Atbildēt

Cien.kometetaj ,kapitalisma valsti-- pilsoniem ir visiem vienadas pensijas! Tas tiek -indeksetas-atbilstosi dzives dardzibai-ar mazam naudinam,bet tie,kuri sakrajusi-stradadami -tatad iestade jeb uznemums iemaksa par saviem stradniekiem vai labak-skan -darbiniekiem-regulari-atbilstosi no vinu algas fonda-tatad veido uzkrajum,kuru vari sanemt kad beidz stradat ,esi smagi slims,esi miris -tava gimene var sanem utt,lai lidz tam nonaktu-ir vajadziga ekonomika un lai tada butu un nenikulotu-jaieved darbaspeks nevis -ka Latvija -paskaiti cik pensionaru un cik strada...pasuale noveco ,dzivot grib veci ari un ja jaunie brauc prom ,kas nav ne labi ne slikti-ta tas ir un ne tikai Latvija,tad vajadzigi jauni cilveki ,kuri stradas nevis sedes uz pabalstiem.

29.janvāris Atbildēt

Jā, un vēl tas apstāklis, ka normālu pensiju saņēmējiem ienākumu nodokli noplēš pēc pilnas programas, kamēr slaisti un aplokšņu algu saņēmējiem tas nav jāmaksā vispār.

28.janvāris Atbildēt

Ja ,tas nolapitais ienakumu nodoklis ir par iemeslu -kapec seniori-jeb pensionari ir neapmierinati,ari tie ,kuri vel doma ,ka jabrauc atpakal-jo ari cita valsti pensija nopelnita ,bet tas nodoklis tiks piemerots ari tai naudsi ,ko busi nopelnijis citur ...

29.janvāris Atbildēt

Vīram darba stāžš 36 gadi, invaliditātes.pensika 360 eiro 2.grupa, ko tur pētīt. Nesaprotu kā vina situāciju neuzlabotu indeksējot 2x gadā. Vienkārši viņi fzīvo citā pasaulē un nesaprot kā ir skaitīt centus, lai pietiktu maizītei.

28.janvāris Atbildēt

Ja vēl kāda vaina pieņemtas un jāiet pie kāda speciālista par 40 eiro Dievs kas nav , izstāvi rindu un dakteris rauc pierīti , atkal haļava , kompensē šo to , kaut ko , labi ja čekus kompensē pa 150 , kas tas ir ,,

28.janvāris Atbildēt

Skatās un domā kā var nopirkt dārgu maizi vai dārgas zāles

28.janvāris Atbildēt

Te ir dažādi ar mentālām slimībām arī ir 200 taču te noteikti vajag sociālo dzīvokļu un ļoti labu zupas virtuvi jo tauta nav gudra , vispār vajag sociālos dzīvokļus slimajiem normālos un atsevišķi sociālās istabiņas dzerājiem un dīvainiem arī vēlams sociālais darbinieks un ja būtu pēc manis tad daļa soc. palīdzības būtu zupa reizi dienā .

28.janvāris Atbildēt

Vispār invalīdiem normālajiem jau nu vajadzētu vairāk , it kā veido tos centrus ,, trakajiem ,, bet slimajiem nav viegli , par deklasētajiem grūti spriest , vajadzētu kaut ko līdzīgu 100 latniekuem , īstu darbu nedod lai kaut ko dara , tīra , kārto pagastos , pat dāmas jūk prātā no bezdarbības tad arī kādu kapeiku , bet uz pusslodzi jo tas veselības kādiem nav , bet citiem aknas nodzertas tāpēc grupa .Bet ir īsti normāli bezdarbnieki kam darba stāžs lūdz 94 gadam nu ko ...

28.janvāris Atbildēt

Tie 200 ir ar visādām diagnozes , tagad ārsti un zāles dārgas pārtika 2 reizes dārgāka , 300 laikam ir ja saslimst pēc 40 gadiem . Ar grupu ne visas zāles kompensē valsts , tad var aprēķināt to ,,, jautrību ,,, .

28.janvāris Atbildēt

Pilnīgi atbalstu Auguļa priekšlikumu. Sen jau bija laiks parūpēties arī par tiem, kas visu mūžu strādājuši un godīgi maksājuši nodokļus. Citādi atbalsta tikai tos, kam "tiešām vajag", bet pārējiem pirkstspēja tik samazinās un samazinās, kamēr arī sāk "tiešām vajadzēt". Tie, kas nopelnījuši lielāku pensiju par minimālo, nav nekādi krāpnieki un noziedznieki, bet gan cilvēki, kas ieguvuši labu izglītību, daudzus gadus strādājuši un godīgi maksājuši nodokļus. Sociālais taisnīgums nenozīmē, ka visi resursi jāpārdala par labu nabagiem, kas bieži vien dzīvojuši vieglprātīgi, nav gribējuši strādāt. Par invalīdiem ir cita runa, tos vajag atbalstīt ar citiem pabalstiem.

28.janvāris Atbildēt

16.janvārī valdība apstiprināja E.Siliņas valdības Rīcības plānu, kuru atbalstīja koalīcijā esošā ZZS apvienība un par plānu balsoja arī labklājības ministrs U,Augulis. Plānā ir punkts: "Pārskatīt indeksācijas kārtību. Termiņš - 30.10.2026.".Nākamās 15.Saeimas vēlēšanas notiks 2026.gada 3.oktobrī. Tātad- pēc 3.10.2026.gada E.Siliņas valdība nekādus lēmumus vairs nevarēs pieņemt. Un te ministrs U.Augulis 25.janvārī (10 dienā pēc valdības rīcības plāna apstiprināšanas) nāk ar paziņojumu, ka viņš ierosinās valdībā jau 2024.gada 1.oktobrī pensiju indeksācijā pielietot jauno kārtību. To varētu uztvert kā joku, ja U.Augulis nebūtu minēts kā iespējamai ZZS kandidāts uz ES Parlamenta vēlēšanām.

Par pašu indeksācijas kārtības izmaiņu. Vispirms LM kopā ar zinātniekiem būtu jāizstrādā jaunā kārtība,,tā jāizdiskutē koalīcijā, Saeimas Sociālo lietu komisijā. Katrā gadījumā ministra piedāvātā indeksācija ar tā saukto sociālo iemaksu algas reālo pieaugumu ir vainojama pie lielas daļas pensionāru nabadzības pieauguma. Šī rādītāja dēl 2023.1.oktobrī pensiju indeksācijā netika piemērots iemaksu algu indekss un pensijas indeksēja ar ļoti mazu koeficientu- 6,4%. Tajā pašā laikā mūsu kaimiņi Lietuvā un Igaunijā 2023.gadā pensijas indeksēja ar 12% un 13%, jo viņi nepielieto iemaksu algas :"reālo pieaugumu", bet gan piemēro algas pieauguma ietekmi un pensijas indeksē proporcionāli algas pieaugumam valstī. .

28.janvāris Atbildēt

Nu ko, ja Augulis parādīsies EP vēlēšanu sarakstā, viņam būs par vairākiem balsotājiem mazāk.

Kaut gan no tiem, kas vienmēr par Lembergu, neko sakarīgu nekad nesagaidīsi.

Par indeksu aprēķiniem es jau minēju savā iepriekšējā komentārā.

28.janvāris Atbildēt
cālis > valdis.6427ffeda4c11

Zini, ka ar katru gadu lembergisti un nacionāļi kļūst mazāk un mazāk. Senjori aiziet. Tāpat kā saskaņotiem. Top jauni līderi. Vecie tagad mūk uz Es.

29.janvāris Atbildēt
Valdis > c.lis

Nu ko, Jānim izrādījās taisniba. Augulis EP vēlēšanu sarakstos.

Tas nozīmē, kanekas no teiktā netiks realizēts, jo mums viss valdībā mainās, ja kungi nomainās vadošajos amatos.

1.februāris Atbildēt

Divi pamatjautājumi. Pensiju indeksācija un pensiju līdz 1000 eiro mēnesī neaplikšana ar ienākuma nodoklim. Ar 51 gada darba stāžu esmu šobrīd 600 eiro saņēmējs . Badu neciešu ,bet kalkulēju katru produktu pirkumu , komunālos ,tv, internetu un telefonu apmaksāju , zāles vidēji par 50-60 eiro mēnesī nopērku . Viss . Kultūrai , nerunājot par kādu grāmatu vai teātri neatliek pat daži centi . Ziemā iztērēju tos dažus desmitus eiro kurus izdodas iekrāt vasarā , jo siltuma rēķini ir neciešami lieli mazam "hruščovkas" dzīvoklim. Jaunus apģērba gabalus neesmu pircis jau gadus 5-7 . Galīgi nepieciešamo otreizējo preču tirgū . Tur ari neko dārgāku par 5-7 eiro un arī tad pāris reizes gadā .Tāda tā pensionāra "lepnā" dzīve . Vai iespējams ko mainīt , noteikti nē ,jo Latvijas ekonomika palēnām ieiet "klinķī" . Resursi tiek notrallināti ,pat ES nauda neapgūta . Piemērs - dzelzceļš , pierobežu lauku iztukšošana no cilvēkiem , utt. .

29.janvāris Atbildēt

Par 700 pensionāriem, kuri saņem virs 1000 gan jā pasmaida. Ja teiktu, ka 7000 līdz 20000, tad vēl ticētu. Kārtējie māņi. Un par mazām pensijām, jānodala vai strādāts un maz pelnīts, vai vispār nav darba stāža, vai aplokšņu algas un laba dzīve. Nevar visus mest vienā maisā.

29.janvāris Atbildēt

Vidējās pensijas pieaugums pēc 2023.g.1.oktobra indeksācijas ir 34 eiro. IIN jāmaksā 7,2 eiro. No 2024.g.1.janvāra pieaug cena atkritumiem, ūdenim un kanalizācijai, jo tiek būtiski palielināts Dabas resursu nodoklis. Atbilstoši patēriņa normām uz iedzīvotāju cena vidēji pieaugs par 5 eiro mēnesī. Tāpat sadārdzinās elektrības un dabasgāzes sadales tarifi vidēji par 10 eiro mēnesī. Pieaug sabiedriskā transporta (autobusi, dzelzceļš) biļešu cenas, degvielas cenas un vēl daudzas citas cenas, ko nosaka 2024.gada budžetu pavadošie likumi. Rezultātā viss pensijas indeksācijas pieaugums pensionāram tiek uzreiz atņemts. Ministra teiktais, ka indeksācija atjauno pensijas pirktspēju, kas zaudēta inflācijas dēl neatbilst dzīves īstenībai. Pensiju indeksācija knapi nosedz valdības uzliktos jaunos paaugstinātos maksājumus. Valsts pienākums būtu visiem fiksēto ienākumu saņēmējiem (t.sk. pensionāriem) kompensēt budžetā iestrādāto dzīves dārdzības pieaugumu jau no gada pirmās dienas negaidot pensiju indeksāciju 1.oktobrī..

30.janvāris Atbildēt