Slēgtās pasta nodaļas dzen izmisumā pensionārus

Mētrienes pagasta pasta nodaļa Madonas novadā nupat kā slēgta. Tas pagasta cilvēkiem bija šoks, jo visi cerēja, ka nelielā pasta nodaļa pagastmājas telpās turpinās darboties – izmaksāt pensijas, pieņemt maksājumus, saņemt un izsniegt paciņas – arī turpmāk. “Mēs valstī daudz runājam par depresiju, bet te atņemam lauku cilvēkiem vēl vienu iespēju iziet no mājas,” “Neatkarīgajai” saka Ilona Zalāne, Mētrienes pagasta pārvaldes vadītāja.
©Vladislavs Proškins/F64

Īpaši satraukti ir seniori, jo viņi nevarēs kā ierasts pastā saņemt pensiju un veikt ikmēneša maksājumus. Tāds pats liktenis ir vēl vairākām pasta nodaļām jau no šī gada februāra, bet citām - no marta. Vai Latvijā vēl paliks kāda pasta nodaļa un vai tas neierobežo senioru iespējas saņemt savu ikmēneša pensiju?

Pasta nodaļa neizdzīvoja

“Jā, pasta nodaļa ir ciet. Nav mums vairs pasta,” saka Ilona Zalāne. “Nupat kā slēdza, 31. janvārī bija pēdējā darba diena.” Ziņu, ka, iespējams, 2024. gadā Mētrainē slēgs pasta nodaļu, pagasta pārvaldē saņēma pagājušā gada rudenī. Tas sakrita ar pagasta pārvaldes pārcelšanos uz citām telpām, kur vieta būtu atradusies arī pasta nodaļai. Ne tikai “atradusies”, bet pat ļoti gaidīta. Šķitis, ka pasts meklē kādu ieganstu, lai slēgtu nodaļu, jo nomas līgums par telpām bijis līdz pat 2026. gadam. Pagasta pārvalde tāpēc arī domājusi, ka noteikti te pasta nodaļa “izdzīvos”. “Mēs uzrakstījām vēstuli, ka piedāvājam telpas un ļoti gaidām, ka pasts turpmāk darbosies, bet nekādu atbildi no pasta vadības nesaņēmām. To saņēmām tikai nupat - kā īsu, kodolīgu paziņojumu, ka nodaļa tiek slēgta,” stāsta Ilona Zalāne. “Protams, mēs bijām šokā. Mums bija un ir tāda sajūta, ka mēs varam teikt, ko gribam, domāt, ko gribam, bet nevienu tas neinteresē, kā dzīvo cilvēks laukos. Daudziem senioriem pat parasta telefona nav, kur nu vēl viedtālruņa, lai pieslēgtos internetbankai.” Pagasta pārvaldes vadītāja arī nopūšoties saka: “Neviens vispār neaizdomājas, kā cilvēki jūtas, kad aizver vienu iestādi, aizver nākamo. Kā mēs varam runāt visā valstī par depresijas mazināšanu, ja ar rīcību tieši izdarām pretējo - vairojam vientulības un atstumtības sajūtu.”

Protams, visiem senioriem, kuri pensijas saņēma pasta nodaļā, ir jau nokārtoti dokumenti, lai pensiju saņemtu mājās, to pievedīs pastnieks, kam būs divkārt vai pat trīskārt darba vairāk. Par pensijas piegādi mājās, protams, ir jāmaksā, arī par rēķina samaksāšanu pie pastnieka mājās - jāmaksā. “Pasta nodaļa bija ļoti pieprasīta, un daudzi to izmantoja, īpaši paciņu saņemšanā un nosūtīšanā, pensiju saņemšanā, maksājumu veikšanā,” stāsta Ilona Zalāne. Atnākot uz pastu, cilvēki apmeklēja veikalu, sociālo darbinieku, satikās un parunājās.

Mētrienes pagastā, līdzīgi kā daudzos citos pagastos, nav arī neviena bankomāta, par bankas filiālēm pat nerunājot, un, izrādās, nevienas bankas filiāles nav pat novada centrā Madonā. “Tā nu tas ir, diemžēl amatpersonas, kas viesojas laukos, varbūt redz, bet nesaprot,” īsi nosaka Ilona Zalāne. Viņai lūgts cilvēkiem sacīt, ka viss būs kārtībā. Tā ar cilvēkiem arī sarunas notiek, bet neviens jau nav muļķis…

Vairāk nekā 50 tūkstoši pensiju saņem mājās

Latvijā pensijas var saņemt gan bankas kontā, gan Pasta norēķinu sistēmā (PNS), gan dzīves vietā, kas gan ir maksas pakalpojums. Ir virkne sociālo maksājumu, kurus pārskaita tikai uz bankas kontiem. Pensionāri var izvēlēties, taču šo izvēli ietekmē tas, vai dzīvesvietas tuvumā ir pasta nodaļa. Lielākā daļa senioru saņem pensiju bankas kontā, taču ir pietiekami daudz pensionāru, kuri izmanto citas iespējas saņemt pensiju vai pabalstu. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā “Neatkarīgā” noskaidroja, ka bezskaidras naudas maksājumus Pasta norēķinu sistēmā saņem 42 100 personu. Bet skaidras naudas maksājumu veidā ar piegādi personas dzīvesvietā - 50 000 personu. Bez vecuma pensijas mājās var saņemt arī invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma pensiju, izdienas pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, invalīda kopšanas pabalstu un citus.

“Latvijas pasts” Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru šogad informēja par vairāku pasta nodaļu slēgšanu jau janvārī - Nautrēnos, Kalnciemā, Taurenē, Ērberģē, Barkavā, Cīravā, Garkalnē, Bēnē un jau minētajā Mētrienē. Februārī plānots slēgt vēl arī Daugavpils-22, Carnikavas, Ozolnieku un Rīgas-35 pasta nodaļu. Visu šo apdzīvoto vietu iedzīvotājiem turpmāk pakalpojumus būs iespēja saņemt ar “Latvija pasta” starpniecību savā dzīvesvietā.

Vai pastniekiem būs vairāk darba?

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Iveta Daine sacīja, ka tiem, kuri sociālo pakalpojumu saņemšanai izmanto Pasta norēķinu sistēmas kontu, bet vēlas mainīt izmaksas veidu un turpmāk saņemt pakalpojumu dzīvesvietā, ir jāiesniedz iesniegums aģentūrā. Piegāde dzīvesvietā izmaksā 2,39 eiro, kas tiks ieturēti no pensijas pirms tās izmaksas. Izvēloties piegādi mājās, jārēķinās arī ar iespējamu izmaksas datuma maiņu atbilstoši “Latvijas pasta” noteiktajam izmaksas grafikam. Iesniegumu varot iesniegt klātienē aģentūras klientu apkalpošanas centros, valsts un pašvaldību centros vai nosūtīt (kāda ironija!) pa pastu. Protams, arī elektroniski.

Speciālisti informē, ka gadījumā, ja cilvēks noteiktā pensijas piegādes dienā nevar būt mājās, tad “Latvijas pasts” ir apsolījis atkārtoti bez maksas piegādāt pensiju dzīvesvietā teritorijās, kurās nav pasta nodaļu. Par to gan pasts ir jāinfomē. Pasts ziņo, ka arī pats seniors tādā gadījumā var doties uz kādu citu, tuvāko pasta nodaļu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) arī sagatavojusi piemēru, kā tas varētu “izskatīties” dzīvē. Pensionārs līdz šim devās uz vietējo pasta nodaļu, lai izņemtu skaidrā naudā savu pensiju no PNS konta. Tā kā pasta nodaļa slēgta, tad pensionārs iesniedz iesniegumu, lai pensiju turpmāk pastnieks piegādā viņam mājās. Ja iesniegums VSAA tiks saņemts, piemēram, 9. februārī, tad pensiju viņam piegādās mājās no marta. Savukārt, ja iesniegumu viņš iesniegs 23. februārī, tad piegāde dzīvesvietā būs no aprīļa.

Pastniekiem neapšaubāmi būs vairāk darba, jāpārvadā vairāk pensiju no viena pagasta uz otru, jo, kā norāda apzinātajos pagastos, viens pastnieks “nosedz” vairākus pagastus.

Kā pensijas saņem pagastos, kur slēdz pasta nodaļas?

Bezskaidras naudas maksājumi tajā skaitā izmaksai Latvijas Pastā Skaidras
naudas maksājumi
Kopā visās teritorijās 764549 42126 49946
Pagastos, kuros slēdz pasta nodaļas*:
Mazzalves pagasts 346 27 53
Carnikavas pagasts 3874 133 103
Taurenes pagasts 262 262 13 23
Cīravas pagasts 357 70 22
Bēnes pagasts 570 76 75
Kalnciema pagasts 790 58 77
Ozolnieku pagasts 1508 81 42
Barkavas pagasts 420 48 65
Mētrienas pagasts 208 39 32
Nautrēnu pagasts 333 84 70
Garkalnes pagasts 3419 105 67

*norādīti tikai tie pagasti, par kuriem Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra saņēmusi
informāciju no Latvijas Pasta
Avots: VSAA

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā