Latvijas paraolimpieši pret agresorvalsts sportistu dalību Parīzes paraolimpiskajās spēlēs

Latvijas paraolimpiskās kustības pieredzē šonedēļ noritēs unikāls, bet ne negaidīts pasākums – Eiropas Paralimpiskās komitejas ārkārtas Ģenerālā asambleja, lai meklētu risinājumus situācijai, ko Latvijas puse nosaukusi par amorālu.
©Publicitātes foto

Proti, Starptautiskā Paralimpiskā komiteja devusi zaļo gaismu Baltkrievijas un Krievijas paraolimpiskajiem sportistiem startēt Parīzes vasaras paraolimpiskajās spēlēs, kas virknei valstu nav pieņemami.

Latvija iestājas pret amorālu situāciju

Jau brīdī, kad Starptautiskā Paralimpiskā komiteja, ko vada Endrū Pārsons, izlēma jautājumu par labu Krievijas un Baltkrievijas paraolimpiešu dalībai sporta sacensībās kā neitrāliem sportistiem, Latvija bija pirmā valsts, kas vērsās pie Eiropas Paralimpiskās komitejas ar aicinājumu rīkot ārkārtas Ģenerālo asambleju, lai vienotos par tālāko Eiropas valstu rīcību un nostāju šajā jautājumā. “Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Ratiņkērlinga izlase bija arī pirmās, kas 2022. gadā Pekinā notiekošajās Ziemas paraolimpiskajās spēlēs paziņoja, ka nespēlēs pret Krievijas izlases sportistiem,” “Neatkarīgajai” stāsta Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte. Īsi pēc Latvijas paziņojuma lēmumam pievienojās citu valstu sportisti, un nepilnas 24 stundas pirms Pekinas paraolimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas Starptautiskā Paralimpiskā komiteja izlēma par aizliegumu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt ziemas paraolimpiskajās spēlēs.

Tagad situācija atkal izveidojusies tāda pati kā pirms diviem gadiem, kad Ukrainā notiek karš, bet agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportisti Starptautiskās Paralimpiskās komitejas ieskatā var startēt kā neitrāli parasportisti. Latvijas Paralimpiskajai komitejai tas nav pieņemami.

Rīga sasauc asambleju

Lai skatītu vēlreiz jautājumu par Eiropas valstu rīcību saistībā ar Starptautiskās Paralimpiskās komitejas pieņemto lēmumu, ir sasaukta Eiropas Paralimpiskās komitejas ārkārtas Ģenerālā asambleja, kas norisināsies Rīgā jau šonedēļ, 8. martā. Šāda ārkārtas Ģenerālā asambleja notiks pirmo reizi, un tā Rīgā pulcēs 60 pārstāvjus no 35 Eiropas Paralimpiskās komitejas dalībvalstīm. Sanāksme notiek pēc Latvijas Paralimpiskās komitejas iniciatīvas meklēt kopīgus risinājumus amorālajai situācijai, kad caur sportu tiek attaisnoti kara noziegumi. “Es vēlos uzsvērt, ka Latvijas Paralimpiskā komiteja bija viena no pirmajām parasporta organizācijām pasaulē, kuras pārstāvji pauda sašutumu un nosodījumu par starptautisko lēmumu atļaut agresorvalstīm piedalīties paraolimpiskajās spēlēs Parīzē šā gada augustā,” uzsver Daiga Dadzīte. “Nievājošā attieksme pret šo situāciju no starptautiskās komitejas vadības puses, neizprotot situāciju, vēl vairāk ir uzkurinājusi Eiropas komitejas.” Jāatgādina, ka starptautiskā komiteja atrodas Brazīlijā.

Daiga Dadzīte uzskata, ka “šāda pasākuma organizēšana Latvijā ir vērtīgs signāls visai sporta sabiedrībai gan mūsu valstī, gan starptautiskā līmenī, tāpēc esam pagodināti, ka šīs ārkārtas Ģenerālās asamblejas organizēšana uzticēta tieši Latvijas Paralimpiskajai komitejai”.

Kas ir neitrāls sportists?

“Mūsu nostāja ir skaidra - Eiropas paralimpiskajām komitejām jāstrādā pie tā, lai Krievijas un Baltkrievijas sportistiem dalība paraolimpiskajās spēlēs Parīzē tiktu liegta. No dalībvalstīm esam saņēmuši arī virkni priekšlikumu, kā Eiropas paralimpiskās komitejas varētu rīkoties dažādos scenārijos,” uzsver Daiga Dadzīte.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem noteikti sanāksmē būs par to, ko īsti nozīmē neitrāla sportista statuss un kas ir kritēriji, kas sportistu par tādu padara. Jautājumu un bažu par notiekošo pašlaik paraolimpiskajā sportā ir daudz. Latvijas Paralimpiskā komiteja informē, ka ārkārtas Ģenerālajā asamblejā piedalīsies arī Eiropas Paralimpiskās komitejas prezidents Reimons Blondels un Ukrainas Paralimpiskās komitejas prezidents Valērijs Suškevičs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā