Krišjānis Kariņš neslēgs robežu ar Krieviju: laipni lūdzam, "Delta"!

„Kad jūs beidzot slēgsiet robežu ar Krieviju, no kuras nāk vīrusnesēju tūkstoši?” – šādu jautājumu nosūtīju uz Ministru kabinetu, sagaidot atbildi tieši no premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV), kura oficiālais tviterkonts šo vairākkārt izteikto jautājumu ignorēja, kaut gan ļoti daudzi sociālo tīklu lietotāji vēlējās izlasīt atbildi.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pēc desmit dienu gaidīšanas tika atsūtīta atbilde, ko bija parakstījis Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

„Tas ir mūsu kopdarbs ar Valsts kanceleju,” paskaidroja Sabajeva kungs. „Bet kur tad paša Kariņa viedoklis? Ak, jā, Ministru prezidentu atvaļinājuma laikā nedrīkst traucēt,” piebildu. „Tas ir arī Ministru prezidenta viedoklis,” turpināja Sabajeva kungs. Nešaubīgi, nodomāju. Vai tad ir bijis tāds gadījums, kad Krišjānis Kariņš nepieņemtu Valsts kancelejas viedokli kā savējo?

Lūk, atbilde.

„Latvija ir noteikusi stingras prasības personām, kas ieceļo no trešajām valstīm, tostarp Krievijas.

Ieceļojošām personām no trešajām valstīm, tai skaitā Krievijas, ir jāizpilda visas prasības, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 „Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” - tie nosaka kārtību, kādā persona var iebraukt Latvijā Covid-19 pandēmijas laikā.

No Krievijas Latvijā var iebraukt tikai tad, ja personai ir būtisks iemesls - bēres, mācības, darbs, atgriešanās pastāvīgā dzīvesvietā, tranzīts u.tml. Ir noteikta stingra testēšanās kārtība un ieviestas papildu testēšanās prasības, šķērsojot ārējās sauszemes robežšķērsošanas vietas gan no Krievijas, gan Baltkrievijas. Covid-19 testus personas veic par saviem līdzekļiem. Ieceļojošo personu pašizolācijas noteikumu ievērošanu kontrolē Valsts policija.

Ja kompetentās institūcijas uzskata, ka ir nepieciešami papildu pasākumi Covid-19 izplatības kontrolei un ierobežošanai, tās vēršas ar priekšlikumiem Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupā, kas tos virza izskatīšanai valdībā. Ja būs nepieciešams, Ministru prezidents ir gatavs jebkurā brīdī sasaukt ārkārtas valdības sēdes, lai operatīvi lemtu par papildu pasākumiem Covid-19 izplatības kontrolei un ierobežošanai.

Ja nepieciešama detalizētāka informāciju par robežšķērsošanas noteikumiem, lūgums vērsties pie Valsts robežsardzes. Ja nepieciešama detalizētāka informāciju par epidemioloģiskiem jautājumiem, lūgums vērsties pie Slimību profilakses un kontroles centra.”

No Valsts kancelejas kārtējās atrakstīšanās saprotu: ja iebraucējs no Krievijas apgalvos - zināt, man te, Latvijā, Zirgskābeņu kapos, aizparīt paredzētas bēres, tad robežsargi un epidēmiju uzraugi viņu laipni ielaidīs valstī. Un ja kāds cits iebraucējs teiks, ka viņam sākas mācības palīgskolas koridora izlaiduma klasē vai viņu gaida atkalapvienošanās ar mīļoto, vai darbs konfekšu cehā, vai grupa „Tranzīts” - tad, kā mēdz teikt, laipni lūdzam Muļķu zemē! Ar visiem jūsu kovidiem, deltām, gripām un dizentērijām.

Nevar tikai saprast, ko dara tie tūkstoši Krievijas pilsoņu, kuri priecīgi klīst, piemēram, pa Jūrmalu? Viņiem visiem ir bēres, darbs un neatliekamas mācības? Un kā tiek kontrolēta viņu pašizolācija? Kamēr Latvija ir „noteikusi stingras prasības”, tikmēr valstī mēneša laikā ieceļo ap 10 000 Krievijas pilsoņu. No Krievijas varētu būt ieradušies vēl vairāk ceļotāju: to var izdarīt, šķērsojot Šengenas zonu citā valstī un atceļojot līdz Latvijai, kur atkārtoti robežkontrole nav veikta. Vācijā ir jau stājies spēkā aizliegums iebraukt valstī ceļotājiem no Krievijas, savukārt Latvijā viss notiek faktiski pa vecam.

Taču visvairāk iepriecina atvaļinājumā esošā Krišjāņa Kariņa rūpe: „Ja būs nepieciešams, Ministru prezidents ir gatavs jebkurā brīdī sasaukt ārkārtas valdības sēdes, lai operatīvi lemtu par papildu pasākumiem Covid-19 izplatības kontrolei un ierobežošanai.” Ja būs nepieciešams, mīlīši... Bet nav jau nepieciešams: kas par to, ka tieši no Krievijas iebrauc visvairāk vīrusnesēju? Toties „notiek darbs vairākos virzienos”, „bijušas sarunas speciālistu līmenī starp Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas dienestiem par to, kādā veidā padarīt iedarbīgākus pašizolācijas kontroles pasākumus”, jo „situācija var potenciāli izvērsties nopietna un pavērsties pretējā virzienā,” apgalvo profesionālais biedētājs - veselības Pavļuts. Blā, blā, blā...

Vienvārdsakot, nekādas robežas netiks slēgtas, tieciet paši galā ar saviem vīrusiem un sievusiem. Bet tikai, Dieva dēļ, neticiet ļaunajām mēlēm, kas apgalvo: inficēšanās skaitli vajag turēt augstu kā karogu - tad varēs ij naudiņas dabūt no eiropām un briselēm, ij tautiņu turēt bailītēs kā smailītēs - domu šaurumā un bez kustēšanās iespējām. Noteikti neticiet! Vismaz kamēr ministriņi atnāks no atvaļinājumiem, lai sēstos atkal uz cietajiem amatkrēsliem - kā uz cietuma nārām, lai trenētos, kā smejies. Tad jau kaut ko jaunu atkal izdomās. Piemēram, tizlu reklāmas kampaņu ar kādu nepieklājīgu, toties iedarbīgu žestu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā