Vai Kariņam neslīd kājas uz "progresistu" glumeklībām?

„Tiek meklētas pseidoideoloģiskās atšķirības,” – šādu domu LTV raidījumā „Kas notiek Latvijā?” pauda viens no „Progresīvo” spices vīriem Mārtiņš Kossovičs, šņukstēdams par to, ka Nacionālā apvienība (NA) un „Apvienotais saraksts” (AS) nevēlas koalīcijā ņemt ceturto partiju – „Progresīvos”, ko gan izmisīgi vēlas „Jaunā Vienotība”.
©F64

Nu kādi gan tie NA un AS nelgas un sīkmaņi - galda ceturtā kāja taču ir stabilitātes garants! Un tas nekas, ka tā ceturtā kāja ir šķība, greiza un nepareiza. Toties progresīva un iekļaujoša! Tā gan ir tikai „progresīvistu” pārliecība, jo tieši ideoloģiskās - nevis pseidoideoloģiskās - atšķirības ir svarīgas, lai pateiktu „nē” kreiso liberāļu izmisīgi uzmācīgajai vēlmei iekļūt koalīcijā.

Un kurš gan te kaut ko runā par „pseidoideoloģiju”, ja šā personāža bagāžā ir gluži taustāmas, merkantilas lietas, nevis kaut kādi ideoloģiski pekstiņi! Tas, protams, ir Mārtiņš Kossovičs, kura ģimenes bizness ir optikas saloni ar kolosālu finansiālo ienesību.

Atmiņa cilvēkiem nav tik īsa, kā vienam otram gribētos. Atsauksim atmiņā 2020. gadu, pandēmijas sākumu un ar to saistītos ierobežojumus. Tie Kossoviča ģimenes biznesu neskāra, jo optikas salonus valdība atzina par pirmās nepieciešamības pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc tos neslēdza. Bingo! - 2021. gadu Kossoviču ģimenes uzņēmums pabeidza ar vairāk nekā pusmiljona eiro peļņu.

Tiktāl viss būtu skaidrs. Visi zinām, ka valsts finansiāli palīdzēja tiem uzņēmumiem, kuri bija cietuši pandēmijas dēļ. Bet izrādījās, ka „bija cietis” arī Kossoviča bizness! Kādā veidā?! Optikas saloni taču netika slēgti! Valsts ieņēmumu dienesta dati par Kossoviča ģimenes biznesa veiksmi ir šādi: šis uzņēmums 2021. gadā saņēmis grantu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai - 200 000 eiro, atlīdzības izmaksas dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem - mazliet pāri 132 000 eiro. Tas - par 2021. gada pirmo pusi (dati no portāla „pietiek.com”). Iespējams, summa būtu cita - lielāka -, ja palūkotos gada otro pusi...

2022. gada maijā VID nolēma neatklāt, tieši ar ko bija pamatota vairāk nekā 300 000 eiro piešķiršana Mārtiņa Kossoviča ģimenes optikas biznesam, kas ne vismazākajā mērā nebija cietis pandēmijas laikā. Varbūt „progresīvais” Mārtiņš Kossovičs pats varētu viest skaidrību šajā ēnainajā lietā un pastāstīt interesentiem, kāds liktenis piemeklējis vairāk nekā 300 000 naudiņu, kas mums nezināmu iemeslu dēļ tikušas piešķirtas viņa ģimenes rūpalam? Varbūt Mārtiņš, būdams kristālgodīgs cilvēks, jau ir atdevis valstij šos nepelnīti iegūtos 300 000 eiro?

Galu galā, Kossovičs savu godīgumu jau parādīja tad, kad viņam 2021. gada decembrī it kā ticis piedāvāts kukulis 2,1 miljona apmērā. Iedomājieties, viņš atteicās to pieņemt, par to ziņojot preses konferencē! Nevis ļāva rīkoties KNAB, lai tas „noorganizē” kukuļa nodošanas aktu, paņemot pie dziesmas kukuļa devēju. Sanāk, ka Kossovičs „norāva” KNAB operāciju? Bet varbūt nekāda kukuļa nemaz nebija?...

Katrā ziņā ir patīkami, ka „Progresīvajos” ir tādi sirdsšķīsti cilvēki kā Mārtiņš Kossovičs, kā Antoņina Ņenaševa ar darbošanos „Saskaņā” un ar apsolījumu saglabāt okupācijas stabu Pārdaugavā, sniedzot interviju Kremļa medijam, kā Jana Simanovska ar ierosmi „piedāvāt dzimuma maiņas regulējumu, kas [pusaudžiem] ļautu vieglāk mainīt dzimumu, balstoties uz psihiatra atzinumu” - sarunu vedējam Kariņam vismaz ir rokturīši, pie kuriem pieķerties, lai, velkot iekšā koalīcijā „progresistus”, viņu palaistajās politiskajās jēlībās un glumeklībās nepaslīdētu kāja...

Kamēr „Jaunā Vienotība” izmisīgi cīnās par „progresistiem”, tikmēr pienācis laiks sākt domāt par valdības deklarāciju. „Topošā koalīcija jau rīt varētu sākt darbu pie valdības deklarācijas, lai izstrādātu redzējumu ekonomikā, enerģētikā, kultūrā, aizsardzības un valodas politikas jautājumos, bet... ar nosacījumu, ka JV pārstāj tērēt mūsu laiku, lobējot „Pro” intereses. NA/JV/AS ir vairākums. Punkts,” raksta Roberts Ozols, NA valdes loceklis un jaunatnes organizācijas vadītājs.

Nevar nepiekrist. Taču nevar arī zināt, cik vēl ilgi neizlēmīgais joprojāmpremjers Kariņš staipīs koalīcijas kaķi aiz astes. Iespējams, viņam patīk tie kaķa brēcieni. Katram sava baudas izpratne, kā smejies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā