Staķis ar savu svītraino karogu uzkundzējas par Rīgas karali

Nacionālās apvienības (NA) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Rīgas domes frakcijas deputāti 2. jūnijā pieprasīja no Rīgas domes ēkas noņemt LGBTQ karogu, ko ar vienpersonisku lēmumu piektdienas vakarā bija izkāris Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Līdzīgu pieprasījumu – noņemt šo karogu – izteica arī frakcijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) deputāti. Staķis atteicās to darīt. Bet ne tikai par šo patvaļīgo svītrainās drānas izkāršanu ir sašutuši daudzi RD deputāti.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Staķis puiciskā azartā izkar karogu

NA/LRA frakcijā ir septiņi deputāti, “Jauno vienotību” pārstāv deviņi deputāti, “progresistiem” ir četrpadsmit, “Kods Rīgai” - četri mandāti, GKR - pieci, LKS - četri. “Kad rosinām pārdēvēt ielas, cīnīties par latviešu valodas lietojumu, novākt puškinekli un tamlīdzīgi, viss iet kā pa celmiem,” teic RD priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA), “un nav tā, kā kādreiz šķita: Ušakovs ir prom, tagad viss mainīsies. Tā, piemēram, lai aizvāktu puškinekli, bija jāsagaida, kad Staķis dodas komandējumā, un tikai tad Vilnis Ķirsis (JV) varēja dot rīkojumu to novākt.”

Kāpēc Staķis tik ilgi vairījās novākt šo krieviskā impērisma pieminekli? Versija ir tāda, ka Staķis uzskata: krieviski runājošie vēlētāji ir viņa pusē. Turklāt “progresistus”, kam šobrīd pieslējies Staķis, atbalstot krievvalodīgie jaunieši. Tātad - “pie vainas” ir vēlētāju balsu makšķerēšana. Nav jau nekas nepareizs, vienīgi - kādas tās balsis un kāda ir politiskās pārliecības pirkšanas/pārdošanas bilance...

Ratnieks uzsver Staķa autoritāro stilu, un tas izpaužas ne jau tikai kaut kāda karoga patvaļīgā izkāršanā. Šī karogpatvaļība ir tikai viens piemērs. “Tajā izpaužas necieņa pret koalīciju un pārējiem deputātiem, jo “progresīvajiem”, kuri atbalstīja praidistu karoga izkāršanu, ir tikai 14 balsis - nebūt ne vairākums domē,” saka Ratnieks.

Staķis puiciskā azartā izkāra LGBTQ karogu - tad, kad visi domnieki jau bija aizgājuši mājās, aizslēdza durvis uz balkonu, lai kāds cits domnieks nenoņemtu svītraino drānu, un piekodinot domes izpilddirektoram, ka neviens nedrīkst ķerties tam klāt.

Ja savulaik Nils Ušakovs pirms 9. maija slepus būtu apkāris Rīgas domes ēku ar Georga lenteņiem, varam vien iedomāties, kāds troksnis būtu sacēlies. Bet viņš to nedarīja. Acīmredzot saprata konsekvences. Staķim tik smalkas šaha partijas, šķiet, ir svešas.

NA negribēja kauties ar policiju

NA/LRA frakcijas deputāti uzskata, ka Staķis ir rīkojies patvaļīgi un nedemokrātiski, uzspiežo­t savu gribu vairākumam bez diskusijām Rīgas domes koalīcijā vai frakciju padomē. Ratnieks vēl piemetināja: “Rīgas dome nav vienas partijas rokās, tāpat domes vairākums nesimbolizē LGBTQ ideoloģiju. Rīgas dome ir visu rīdzinieku pārstāvības institūcija. Tā ir pašvaldības centrālā ēka, nevis vienas amatpersonas privātīpašums vai kafejnīca.”

“Sabiedrība sadalās divās nevienādās daļās: ir klusais vairākums, kas neatbalsta LGBTQ aktivitātes, un skaļais mazākums, kas ļoti aktīvi tās atbalsta,” uzskata Ratnieks, “protams, mēs varam cits citam nepiekrist kaut kādos jautājumos, bet aizslēgt balkonu, lai citi kolēģi nevarētu noņemt šo karogu, un pieteikt policistiem, lai nedod nevienam atslēgu, tā, manuprāt, ir demokrātijas “augstākā” pilotāža. Par karogu uzzināju jau tad, kad biju mājās, un mēs kopā ar vairākiem kolēģiem devāmies uz domi, taču balkonā netikām. Un kauties ar pašvaldības policiju diez vai būtu NA cienīgs pasākums...”

Protams, gribētos, lai Rīgas domes NA frakcijas deputāti, piemēram, būtu noīrējuši autopacēlāju, lai no ārpuses noceltu lupatu, kas izkārta blakus Rīgas, ES, LR un Ukrainas karogiem, taču arī tad tā būtu saķeršanās ar policistiem. Rezultāts šobrīd ir 1:0 “progresistu” un Staķa labā, jo šim politpulciņam ir izdevusies konfrontācija ar sabiedrības vairākumu - turklāt uz it kā likumiskiem pamatiem.

Sabiedrība pret karogu

Kad LGBTQ karogs vēl plivinājās pie domes ēkas, vairākas konservatīvās nevalstiskās organizācijas, kā arī vairāki desmiti privātpersonu parakstījušas atklātu vēstuli Rīgas domes deputātiem ar aicinājumu nekavējoties noņemt LGBTQ karogu no Rīgas domes ēkas, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājam Staķim atkāpties no amata.

“Piektdienas, 2. jūnija, pēcpusdiena pienāca ar bezprecedenta notikumu mūsu valsts galvaspilsētā, proti, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis patvaļīgi, bez rīdzinieku atbalsta un piekrišanas pie domes ēkas ir izkāris LGBTQ kopienas karogu. Uzskatām, ka šāda neleģitīma un nedemokrātiska Rīgas domes priekšsēdētāja rīcība nav pieļaujama,” pauda vēstules autori.

Vēstules parakstītāji uzskatīja, ka nosodāms ir ne tikai veids, kā notika LGBTQ kopienas karoga izkāršana, bet arī tas, ka, šādi rīkojoties, tika atbalstīta daudziem rīdziniekiem un vēlētājiem nepieņemama ideoloģija, kas ir klajā pretrunā ar viņu pārstāvētām konservatīvām vērtībām.

Atklāto vēstuli parakstījusi biedrība “Vecāku alianse”, biedrība “Asociācija “Ģimene””, ģimenes izglītības un attīstības fonds “Ābeļzieds”, biedrība “Peripatos” un Kristīgo mediķu biedrība, kā arī gandrīz simt privātpersonu.

Staķa “komandējums” uz Tamperi uztrauc vairāk

Bet runa nav tikai par karogu vien. Rīgas domes darbinieki sūdzas par Staķa biroja darbinieku uzvedību: tā nereti izpaužoties mobingā un bosingā, bet Staķa biroja darbinieku prasības allaž esot prioritāras. Arī gozēšanās publicitātes saulītē tiek nodrošināta galvenokārt Staķim.

6. jūnijā paredzēta RD koalīcijas sanāksme, kurā prasīs Staķa skaidrojumu par LGBTQ kopienas karoga izkāršanu pie domes ēkas. “Taču stāsts nav tikai par karogu, tas ir par vienpersonīgu lēmumu pieņemšanu,” teic Ratnieks. Pēc skaidrojuma uzklausīšanas NA un LRA izvērtēs koalīcijas partneru attieksmi un lems par turpmāko rīcību.

Pilnīgi iespējams, ka koalīcija tomēr izlemj pieprasīt Staķa demisiju, taču jādomā, kā savākt nepieciešamās balsis, jo skaidrs, ka “progresisti” atbalstīs Staķi. RD koalīcija nepavisam nav vienota šajā jautājumā, un tas tomēr ir gana radikāls solis.

Domnieks Viesturs Zeps (“Latvijas attīstībai”) uzskata, ka kolēģi no NA ir izraisījuši nopietnu turbulenci domē. “Patiesībā esmu priecīgs, ka tas karogs mums ir un ka mēs esam pietiekami moderni, lai to atzītu. Bet jautājums ir par ko citu, un par to savulaik jau visus brīdināju: daudzi domes lēmumi tiek pieņemti vienpersoniski - tā, kā Staķis uzskata par pareizu,” teic Zeps, “un šā karoga izkāršanas veids ir tikai redzamākā daļa.”

Zeps uzskata, ka Staķis nejūt nepieciešamību rēķināties ar citiem partneriem. “Tāpēc koalīcijas partneriem būtu pamats pārskatīt sadarbības līgumu,” saka Zeps. “Bet, manuprāt, vairāk par karoga sāgu visu Rīgas domi ir uztraukusi informācija par Staķa komandējumu uz Tamperi, kas bija nopublicēta jūsu avīzē,” turpina Zeps, “un vēl jāpaskatās, vai šajā “komandējumā” nav bijis viss viņa birojs. Ja runājam par Staķa ikdienas veikumu, mēs jau pirms kāda laika redzējām, ka viņš netiek galā ar saviem pienākumiem. Un to arī atklāti teicām. Bet neviens negribēja ieklausīties mūsu teiktajā. Šobrīd rezultāts ir redzams.”

Otrdien, 6. jūnijā, redzēsim, kādas būs konsekvences gan nacionāļu, gan ārpus frakcijām esošo deputātu, gan opozīcijas deputātu neapmierinātībai ar Staķa “valdīšanu”, kurā galvenais ir karaliski mirdzēt pāri visiem, nevis risināt Rīgas un rīdzinieku problēmas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā