Jūrmalas dome nonāvē hokeju

Jūrmalas valstspilsētas dome ceturtdien, 29. jūnijā, nolēma slēgt Jūrmalas Sporta skolas hokeja programmu. Vecāki pret programmas slēgšanu iebilda un neizslēdza iespēju domes lēmumu apstrīdēt tiesā. Jūrmalas domes vairākumam šis nodoms bija, maigi sakot, vienaldzīgs, jo – graut nenozīmē celt. Gluži tāpat kā notika ar divām Jūrmalas bibliotēkām – Bulduru un Asaru – tās pērn tika iznīcinātas par spīti iedzīvotāju protestiem.
©dm

Viss bērnu labā?

“Pilsētai nav savas infrastruktūras, jo 2022. gadā tehnisku iemeslu dēļ tika slēgts ledus laukums Majoros, un bērni tiek vesti uz slidotavām citos rajonos. Finansēt 58 jaunos hokejistus pilsētai izmaksā 128 tūkstošus eiro gadā. Izdevumi vienam skolēnam hokeja programmā ir 220 eiro mēnesī, bet citos sporta veidos - no 10 līdz 58 eiro mēnesī,” - tāds ir domes oficiālais viedoklis.

Pēc Latvijas hokejistu bronzas, kas patiesībā bija zelts, pateikt šādu tekstu - tas ir bezjēdzīgāk nekā skaldīt matus, bet salīdzināt tautu vienojošo hokeju ar “citiem sporta veidiem” (nekā personīga!) ir politiska īsredzība. Turklāt jauno hokejistu vecāki piedāvāja no saviem līdzekļiem maksāt 100 eiro mēnesī (lai nabadzīgajai Jūrmalas domei nebūtu tik milzīgu izdevumu!), ko domes vairākums noraidīja, jo... pārējās bērnus un jauniešu izglītojošās un citāda veida programmas ir par velti. Jā, viss bērnu labā.

Jūrmalas Sporta skolas direktors Sandis Bērziņš domes sēdē kā pamata iemeslu hokeja programmas slēgšanai minēja to, ka Jūrmalai neesot savas sporta halles vai sporta zāles, tāpēc vecāku ierosinājums par līdzfinansējumu neko nedošot. Arī ierosinājums par “Inbox” ledus halles izmantošanu nederot, jo tā atrodas Piņķos, kas ir citā pašvaldībā.

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Visu laiku “Inbox” halle derēja, tagad pēkšņi vairs neder. Tā būtu pārcēlusies uz Marsu? Bet kāpēc valstspilsēta Jūrmala nebūvē savu infrastruktūru, ja blakus esošās pašvaldības infrastruktūra vairs nav gana laba?

Kā ceļmallapas plāksteris uz amputēta pirksta - 50 eiro mēnesī, ko Jūrmalas dome vēlīgi nolēmusi ik mēnesi piešķirt Jūrmalas Sporta skolas audzēkņiem - Jūrmalā deklarētajiem hokeja programmas dalībniekiem. Ja vajag, tā sacīt, lai brauc slidot uz saviem Piņķiem vai Tukumu. Bet hokejs, kā zināms, ir dārgs sporta veids: vecākiem par vienu sezonu deviņu mēnešu garumā U7 jaunajam hokejistam nāksies samaksāt aptuveni 3000 eiro, vidusskolas vecuma jauneklim tie jau būs kādi 10 000 eiro, vārtsargiem - vēl vairāk. Ne velti pēc pasaules čempionāta dzirdējām runas par to, ka īpašas medaļas jāpiešķir arī vecākiem.

Kur pirkt ledu - Jūrmalā vai Piņķos?

“Jūrmalas domes nostāja nav saprotama,” teic Raimonds Munkevics, jaunā hokejista tēvs, “vecāki piedāvā finansēt pusi no summas, kas nepieciešama hokeja apmācībai. Dome sarēķinājusi 128 000 eiro; ja mēs nosedzam pusi, tad - Jūrmalas domei atlikusī summa ir vienkārši smieklīga. Deputātu algās gadā tiek izmaksāti gandrīz 700 000 eiro, atliek tikai par 15% samazināt algu, un hokeja programmai pietiks.”

Munkevics, kurš savulaik ir bijis Jūrmalas domes deputāts un arī domes priekšsēdētājs, ļoti labi zina, kā darbojas interešu aizkulises, un viņš pieļauj, ka arī šoreiz netrūkst spēlmaņu, kuri cenšas izsist savu kapeiciņu uz bērnu hokeja rēķina - piemēram, kāpēc gan lai nepārdotu Majoru slēgtās slidotavas būvmateriālus? To nodeva ekspluatācijā 2008. gadā, kas sākotnēji bija kā vienkāršs Majoru skolas sporta komplekss, vēlāk pārveidojot to par slidotavu, kas darbojās no novembra līdz aprīlim.

“Tas, ka Jūrmalas pašvaldība kaut ko iebilst pret Piņķu ledus halli, nav arguments: kāda starpība, kur pirkt ledu - Piņķos vai Jūrmalā? Vispār te notiek kaut kas savāds,” turpina Munkevics, “domes sēdē tika nolemts prēmēt hokejistus - jūrmalniekus, jaunie hokejisti arī vēlējās būt klāt, lai apsveiktu savus varoņus. Bet viss notika pilnīgā klusumā, aiz slēgtām durvīm. Kāpēc tā jārīkojas?”

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Munkevics arī izstāstīja, ka uz vecāku vēstuli, kurā viņi protestēja pret hokeja programmas slēgšanu, atbilde no domes atnāca tikai pēc 50 dienām. “Tajā bija tikai divas rindkopas - par to, ka nav infrastruktūras, un par to, ka šis pasākums ir par dārgu. Es nesaprotu, kā pašvaldība var nereaģēt uz iedzīvotāju iniciatīvām, uz bērnu vajadzībām. Varbūt pašvaldībai draud bankrots, par ko mēs nezinām? Kāpēc tieši bērniem jāķeras klāt? Tikko redzēju sludinājumu, ka Ogres novada pašvaldība uzņem audzēkņus hokeja skolā - 130 eiro dalības maksa mēnesī. Nu tad lai Jūrmalas dome uzliek pilnu maksu! Lai dod atlaides Jūrmalā deklarētajiem, daudzbērnu ģimenēm. Tad varēsim teikt, ka Jūrmalā bērniem ir draudzīga vide. Pagaidām tas nav jūtams,” saka Munkevics.

Hokeju var spēlēt uz jūras ledus

Piketā, kas notika pie Jūrmalas domes ēkas, piedalījās gan bērnu vecāki, gan paši bērni, kuri laukumiņā spēlēja hokeju. Pie piketētājiem neilgi pirms domes sēdes iznāca arī domes priekšsēdētāja Rita Sproģe (ZZS). Sproģes oficiālajā nostājā nekas nemainījās - palika tas pats noliegums ar apšaubāmiem argumentiem.

Taču tas, kādā veidā šī oficiālā nostāja tika izteikta, liecina par kaut kādu dziļu samaitātību. Tā nebija pirmā reize, kad Rita Sproģe tika redzēta uzrunājam cilvēkus. Varbūt vajag paaicināt kādu publiskās runas speciālistu, kurš prastu izskaust šīs amatpersonas absolūti augstprātīgo izturēšanos pret cilvēkiem? Šķita, ka tas, kas notiek ap viņu - pikets, žurnālisti, bērnu vecāki, bērni -, viņai bija dziļi nepatīkams un viņa knapi valdījās, lai skaļi neizteiktu to, kas bija ierakstīts sejā...

Domāju, ka, saņemot nopietnu algu - 5915 eiro, Sproģes kundze varētu nofinansēt kādu attiecīga profila speciālistu, lai, tiekoties ar pilsētas iedzīvotājiem, tiktu nomainīta vismaz sejas izteiksme, ja ne iekšējā pārliecība.

Jūrmalnieki par to gan tikai pasmīn: pērnā gada 22. decembra domes sēdē vajadzēja tikai 19 minūtes, lai 12 pozīcijas deputāti (astoņi no ZZS, divi no “Saskaņas”, viens no “Jaunās vienotības”, viens no “Tev, Jūrmalai”) nostātos pret opozīciju (divi no NA un viens no “Tev, Jūrmalai”), nobalsojot par algu krasu paaugstināšanu, tostarp domes priekšsēdētājai - par 54%. Visiem tika “piemērots” maksimāli iespējamais koeficients.

Zinot, ka domes sēdes notiek reizi mēnesī, komiteju sēžu intensitāte arī ir līdzīga, varam secināt, cik ļoti pārstrādājušies ir deputāti. Arī ceturtdienas ārkārtas sēdē, kurā pašaizliedzīgo domnieku vairākums likvidēja bērnu hokeju Jūrmalā, visi bija nosvīduši līdz nemaņai. Bet jūra no domes nav tālu - tikai pāri kāpai, lai nabaga deputātiņi nopeldas. Drīz būs ziema, jūra aizsals, tur tad arī visi lai spēlē to hokeju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā