Vara Rīgā jāpārņem Nacionālajai apvienībai

Nacionālās apvienības (NA) rindās briest neapmierinātība ar partijas vadības neizlēmību un nevēlēšanos spert politiski gudrus soļus, lai iekarotu Rīgas mēra krēslu. Neizmantot pašreizējo Rīgas domes politisko nespēju, lai stiprinātu savas pozīcijas un iegūtu pilsētas vadību, ir neprāts, kam var sekot neatgriezeniska vēlētāju vilšanās – uzskata tie NA politiķi, kuri pauž neizpratni par partijas vadības pasīvo nostāju un padevīgo raudzīšanos “Vienotības” virzienā.
©Neatkarīgā

Ļaunas mēles mēļo, ka partijas vadītājs Raivis Dzintars devis mājienus savas partijas biedriem neveikt asas kustības un nešūpot pašreizējā Rīgas mēra pienākumu izpildītāja, “Vienotības” Viļņa Ķirša pozīcijas.

Vecos laikos bija tā: niķīgus bērnus pārmāca ar “dakteri Bērziņu”, un tad kādu laiku miers mājās. Tagad tā nedrīkst - tā būs baisa vardarbība. Bet Rīgas domes “valdošā koalīcija”, kas nu veiksmīgi izjukusi, bija pelnījusi kārtīgu “dakteri”: tā bija niķīgu bērnu koalīcija, kuras lielākajam spēkam - frakcijai “Progresīvie/Par” (PP) - šķita, ka visi ir muļķi, mēs tie gudrie. Patlaban sākušās citas sarunas, kas, iespējams, rezultēsies jaunā koalīcijā. Bet varbūt arī kārtējās ārkārtas vēlēšanās.

Ceturtdien sarunas par iespējamo koalīciju notika ar partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) frakciju, kurā ir pieci deputāti, un “Latvijas attīstībai” (LA) frakciju ar trim deputātiem sastāvā. Taču “Vienotībai”, NA/LRA, “Kods Rīgai” ir 20 balsis, tātad kopā ar GKR un LA ir 28 balsis. Vēl jāpielasa trīs… Diezgan nestabila kopa, veidota no sešiem politiskajiem spēkiem, kam jāpievieno kā odziņas salasītas trīs deputātu balsis.

Katrai ķibelei (un šī galvaspilsētas dome patiešām ir viena liela ķibele) ir kāda zelta maliņa. Vismaz jācer, ka ir tā maliņa. Iespējams, ka jaunā koalīcija vismaz nespīdzinās kokus, bāžot tos kastēs un nokaltējot līdz nāvei: šī “izprieca” rīdziniekiem izmaksāja ap 360 000 eiro. Jācer, ka jaunās koalīcijas ievēlētais pilsētas vadītājs par galveno savā darbā neuzskatīs praidu atklāšanu un dejošanu pa geju bāra leti, spraužot varavīkšņotās lupatas katrā brīvajā karogturētājā. Un vēl tikpat lielas cerības ir uz to, ka Rīgas domes valdošā koalīcija beidzot pievērsīsies galvaspilsētas saimnieciskajai sakārtošanai, sākot jau ar ceļiem un ielām.

Taču tādiem mērķiem vajadzīgs pragmatisks vadītājs. Un kāpēc gan tāds beidzot nevarētu nākt no Nacionālās apvienības? Savulaik tas bija Andris Ārgalis, kuru 1997. gadā ievēlēja Rīgas domē no TB/LNNK saraksta, 2000. gadā viņu ievēlēja par RD priekšsēdētāju. Ārgalis bija populārs pilsētas vadītājs, reitingi bija augsti. Savukārt Jānis Birks vadīja Rīgu laikā no 2007. līdz 2009.

gadam, pārstāvēja TB/LNNK. Kā zināms, TB/LNNK iekļāvās Nacionālajā apvienībā.

Diemžēl pēdējos gados NA aktivitātes ir krietni pieklusušas, kaut gan tieši šie “pēdējie gadi” bija kā uz paplātes atnesti tieši Nacionālajai apvienībai: būtu kur izvērsties gan latviešu valodas un Ukrainas aizstāvībā, gan migrantu un Stambulas konvencijas, kā arī citās karstajās tēmās. Taču NA izvēlas dziļdomīgu klusumu. Varbūt politiskais vecums spiež pie zemes, varbūt pragmatisks rudens apnikums iestājies un gājputnu klaigas vēsta par aiziešanu.

Bet tā gribētos sagaidīt jauneklīgu sparu no NA. Un kāpēc gan ne Rīgas domē? Tur pēdējos nepilnus trīs gadus valdīja “progresīvie paristi”, būdami jauneklīgi, veidojot “pārmaiņu koalīciju”, kas izvērtās vienā lielā absurdā. Tad kāpēc to visu beidzot nevarētu labot?

Taču jaunās koalīcijas veidotāji - ja runājam tieši par NA deputātiem - neapstiprina, ka domes priekšsēdētājs varētu nākt no NA. Lielākais mandātu skaits tomēr ir “Jaunajai vienotībai”, tātad - no viņiem arī ķirsītis uz tortes galotnes. Tomēr kaut kā netaisnīgi sanāk: “Jaunajai vienotībai” ir Ministru prezidents, no JV nāk arī Valsts prezidents, viņiem ir finanšu ministrs, tagad, izskatās, būs arī Rīgas mērs.

Tomēr ir arī pragmatisks viedoklis. Proti, ka atšķirībā no Mārtiņa Staķa - iespējamais nākamais Rīgas mērs Vilnis Ķirsis prot sadarboties ar citiem domniekiem. Bet Staķim - kā spriež daži domnieki - zvaigžņu slimība joprojām nav beigusies.

Topošās koalīcijas deputātu uzskatos dominē viedoklis, ka ar GKR un LA kolēģiem var spriest un vienoties par mērķiem, uz kuriem jāvirzās Rīgai. Runājot par vicemēriem, jaunās koalīcijas viedoklis ir tāds, ka Rīga tomēr ir liela pilsēta - ar vismaz 600 000 iedzīvotāju, saimniecība ir liela, tāpēc trīs vicemēriem būs ko darīt. “Šobrīd, sarunājoties gan ar iepriekšējās koalīcijas, gan ar jaunajiem kolēģiem, saprotu, ka bērnudārzs ir izbeidzies, neviens necērt kāju pie zemes un nebļauj, ka “tu samīdīji manu smilšu kūku”. Ceru, ka mums izdosies vienoties un sākt normāli strādāt,” pašreizējo situāciju komentēja viens no Rīgas vicemēriem - Edvards Ratnieks (NA).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā