Latvijā sāks ražot militāro tehniku un munīciju

Somija pēta iespējas ražot bruņutransportierus Ukrainā, ziņo Igaunijas tīmekļa portāls “err.ee”. Tās ir iespējas, kā vēl vairāk palīdzēt Ukrainai, saka Somijas ārlietu ministre Elina Valtonena. Faktiski tas nozīmēs, ka Ukrainā drīz varētu sākties bruņutransportieru “Patria” licencēta ražošana. Nesen arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apliecināja, ka Ukraina ir ieinteresēta šāda veida ražošanas attīstībā. Ko par bruņutehnikas un ieroču ražošanu domā Latvijas militārais resors?
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lai nodrošinātu mobilizācijas rezervju izveidi un efektīvu pārvaldību un stiprinātu militārās industrijas un tās piegādes ķēžu attīstību Latvijā un reģionā, Aizsardzības ministrija - līdzīgi kā Skandināvijas valstis - plāno dibināt valsts kapitālsabiedrību, kuras kapitāldaļu turētājs būs Latvijas valsts Aizsardzības ministrijas personā.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA): “Karš Ukrainā atklājis nepietiekamās militārās industrijas ražošanas jaudas visā pasaulē. Tāpēc mums pašiem jāspēj saražot kritiski nepieciešamās lietas valsts aizsardzībai, tajā skaitā arī munīciju. Šīs valsts kapitālsabiedrības uzdevums būs militāro preču ražošana, ar ko varētu apgādāt ne tikai Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, bet arī palīdzēt gan citām NATO dalībvalstīm, gan Ukrainai.”

Plānots, ka šīs valsts kapitālsabiedrības galvenie uzdevumi būs visaptverošas valsts aizsardzības industrijas pārvalde un ar ražošanu saistīto procesu koordinēšana; Eiropas Savienības un citu finanšu instrumentu finansējuma piesaistīšana; valsts materiālo rezervju izveidošana, uzkrāšana, saglabāšana un atjaunošana atbilstoši Mobilizācijas likumam; piegāžu drošības veicināšana, atbilstoši plānotajam Aizsardzības industrijas likumam.

Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi normatīvo aktu projektus, kas pēc starpinstitūciju sarunām un nepieciešamo precizējumu veikšanas tuvākajās nedēļās varētu tik virzīti izskatīšanai Ministru kabinetā, lai lemtu par kapitālsabiedrības dibināšanu.

Kamēr Aizsardzības ministrija intensīvi plāno militārās industrijas attīstību, tikmēr uzņēmēji jau intensīvi strādā. Šā gada februārī uzņēmējs, militāro tehnoloģiju uzņēmuma ”LV - TEH” tehniskais direktors Uģis Svirido izteicās, ka Latvijā bez problēmām varētu ražot tankus, turklāt - ražošanā apdzenot igauņus un viņu robotus. Svirido atzina: ja apvienotos vairākas Latvijas uzņēmēju grupas, tad “viss var notikt”. Bet ne tikai uzņēmēji apvienojas, to dara arī privātpersonas: savulaik minētais uzņēmums vērsās pie sabiedrības ar aicinājumu ziedot kvadriciklus, un atsaucība bija necerēti liela - tika ziedoti gan jauni, gan lietoti kvadricikli.

Pērnā gada decembrī ar ziedojumu palīdzību tika saremontēti un armijas vajadzībām pielāgoti desmit kvadricikli un dažādas kaujas atbalsta platformas. Tās, attiecīgi pārveidojot, varēja izmantot arī pretgaisa aizsardzības sistēmu uzstādīšanai.

“Šīm platformām ir trīs virzieni. Pirmais ir apgāde - evakuācija. Šīs platformas ir ar dažādiem elementiem ievainoto evakuācijai un dažādiem pārvadājumiem. Otrā ir kaujas atbalsta un kaujas uzdevumu izpildei. Platformas tiek aprīkotas ar dažādu veidu ieroču sistēmām, mīnmetējiem, ložmetējiem un daudz ko citu. Un trešais virziens ir sakaru, gaisa novērošanas sistēma,” Latvijas Televīzijai stāstīja Uģis Svirido.

Kvadricikli, kā jau teikts, ir pielāgoti armijas vajadzībām, tiem uzliktas infrasarkanās gaismas un konstrukcijas ieroču un ievainoto pārvadāšanai.

Kopējā vērtība ir teju 300 tūkstoši eiro. Riepas ir no biezas gumijas, kvadricikls spēj pārvietoties arī bez gaisa šajās riepās. Kvadriciklu elektronikas bloks aizsargāts pret šķembām.

Savā “Facebook” lappusē Svirido rakstīja: “Lai pietuvotos krievu tankam un to saspridzinātu, ukraiņu karavīram ar automātu vai prettanku ieroci ir nepieciešams transports. Ja tev ir kvadricikls, ja esi spējīgs mehāniķis, ja vēlies palīdzēt, nopērkot lietotam kvadriciklam nepieciešamās rezerves daļas, piebiedrojies! Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju tavs pārbūvētais kvadricikls tiks nogādāts Ukrainas kaujas zonās.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā