Ludzas mērs: Esmu šokā par nekorekto slepkavības atainojumu LTV

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs sarunā ar “Neatkarīgo” pauda sašutumu par LTV ziņu raidījumā atspoguļoto kolēģa Andra Ļubkas slepkavību. Kuru personu interesēs ir vienpusīgi traktēt traģisko notikumu sabiedriskās TV līmenī – pārdomājot redzēto, vaicā Ludzas mērs.
©Ekrānuzņēmums

Rēzeknē 17. novembra pēcpusdienā pie veikala “KSenukai” tika nošauts uzņēmējs un Ludzas novada domes deputāts Andris Ļubka. Valsts policija drīz vien aizturēja iespējamo slepkavu Igoru Haitu. Par šo notikumu ar astoņu minūšu sižetu 25. novembrī izpaudās arī LTV “Panorāma”, ar vienpusīgu informāciju mēģinot pierādīt, ka nogalinātais Andris Ļubka ir bijis ne tikai rusofobs, bet arī antisemīts. Vainīgās puses rosināta aizstāvības taktika?

Haita šoferis gandrīz “neko neatceras”

Sākotnēji konflikts esot bijis starp iespējamā slepkavas dzīvesbiedri Aļonu Haitu un Andri Ļubku, kurš esot par kaut ko “iesmējis”. Iespējams, par Haitas nevarēšanu izbraukt no stāvvietas. Viņa esot izkāpusi no sava auto, lai nofotografētu traucējošo automašīnu. Un tad viņai esot pietuvojies Andris Ļubka.

“Viņš bija tik agresīvs. Viņš man pietuvojās un teica: “Tu, krievu mauka, tava vieta 100 kilometri no Pleskavas.” Es uz viņu skatos, bet viņš man aizvien tuvāk un tuvāk pietuvojas. Man acu līmenis viņam līdz krūtīm, viņš pret mani stāv un saka: “Es tos krievus žmiegtu un žmiegtu!” Ar tādu ļaunumu,” LTV raidījumā apgalvoja Haita. Tūlīt pēc tam viņa piezvanīja vīram Igoram, izstāstot savu “tikšanās” versiju un aizsūtot viņam nofotografētā auto attēlu.

Pēc “Panorāmas” sižeta nav saprotams, kādā veidā Haita un Ļubkas automašīnas nonāca veikala “KSenukai” stāvvietā, bet tas šoreiz nav svarīgi. Atliek atzīmēt, ka Haita šoferis “neko neatceras”, taču “svarīgāko” tekstu viņš atcerējās gluži labi: “Bija tādi vārdi uz viņa [Haita] pusi, ka 41. gadā vajadzēja visus jūs te nošaut.” Ņemot vērā to, ka Haits ir ebrejs, šis “sacerējums” varētu labi iedarboties uz ieinteresētiem klausītājiem…

Lai vēl vairāk balinātu iespējamā slepkavas tēlu, Haita sieva Aļona atzinusi, ka īpaši pēdējā laikā dzīvesbiedrs esot ļoti satraucies par notiekošo Ukrainā, Izraēlā un lasījis grāmatu par holokaustu. Viņš arī brīdinājis sievu: ja Latviju okupēs krievi, mēs būsim pirmie, ko nošaus.

Satraukumu izmērīt diez vai varēs, taču izmeklētājiem ir iespējas noskaidrot, no kurienes Haits dabūjis ieroci (ieroča glabāšanas atļaujas viņam nav), cik reizes izšāva un kas notika pēc tam. Zināms tikai tas, ka Andris Ļubka nokritis, Haits sēdies mašīnā un abi ar šoferi devušies prom. Šoferis apgalvo, ka ieroci nav redzējis, tomēr atzīst, ka no notikuma vietas paņēmis līdzi to, kas nepieder viņam, proti, Andra Ļubkas somu, kurā bija viņa telefons. Vai to gadījumā nesauc par zagšanu?

Edgars Mekšs: pazīstu Andri kā godīgu un kārtīgu cilvēku

Aļonas Haitas interpretācijā izstāstītā notikuma sižets daudzviet ir ar baltiem diegiem satrākelēts. Bet to, kā mēdz teikt, lai skaidro izmeklētāji. Jācer, ka vismaz viņi - atšķirībā no LTV korespondentes - pajautās arī citu cilvēku viedokli par Andri Ļubku, ne tikai citēs to cilvēku prātulas, kuri ir ieinteresēti slepkavības neatklāšanā.

Ludzas domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs intervijā “Neatkarīgajai” par nogalināto deputātu: “Andris Ļubka bija kārtīgs saimnieks, uzņēmējs, no nulles iesāka savu biznesu. Īsts latgalietis. Un tad, kad noskatījos LTV raidījumu, biju šokā: nevar būt, ka viņš kaut ko tādu būtu pateicis! Neticu, un viss. Pazīstu viņu kā kārtīgu, godīgu cilvēku. Kad cilvēks ir miris, viņa mutē var “ielikt” dažādus vārdus. Saprotu vienu: vainīgajai pusei vajag aizstāvēties, tāpēc tā izmanto dažādus variantus. Tas ir nekrietni. Ja arī kāda vārdu apmaiņa ir bijusi, tas nav pamats nozieguma izdarīšanai.”

Mekšs atzina, ka Andris Ļubka bijis korekts, pozitīvs cilvēks, vienmēr nācis ar smaidu, un tādus tekstus no viņa nevarētu sagaidīt. “Bet tagad stāstīt var daudz ko. Tādus izteicienus, par ko

LTV raidījumā stāstīja iespējamā slepkavas sieva Aļona Haita un otrs aizdomās turamais, nekad no viņa neesmu dzirdējis. Viņš nekad neizteicās par vienas vai otras tautības cilvēkiem,” tā Mekšs.

Intervē tikai vienu pusi

Mekšs arī uzskata, ka, intervējot tikai vienu pusi, izskatījās, ka iespējamais vainīgais meklē kaut kādu aizstāvības taktiku. “Varēja taču arī pajautāt, ko citi domā par Andri Ļubku un šo traģisko notikumu,” domā Mekšs. “Igora Haita sieva izprovocēja turpinājumu savam iespējamajam konfliktam ar Andri Ļubku. Vai tad viņa nezināja, ka viņas vīram ir ierocis? Kopā dzīvojot, gan jau zināja. Un, iespējams, Ļubkas nogalināšanas iemesls bija pavisam cits - nevis konflikts autostāvvietā. Bet lai izmeklētāji skaidro.”

Pērn Andrim Ļubkam piederošais uzņēmums SIA “Lūsēni” apgrozījis 18 529 485 eiro un strādājis ar 7 138 909 eiro peļņu. Vīrietis darbojies arī biedrībā “Mežvidu līnis”, mednieku biedrībā “Snaiperi”, mednieku klubā “Ziķeri” un biedrībā “Latgales ražojošo lauksaimnieku apvienība”.

“Andris Ļubka bija atklāts un taisnīgs cilvēks. Kad Krievija uzsāka karu pret Ukrainu, viņš pilsētā bija pirmais, kurš pie sevis izmitināja divus ukraiņus. Man kā domes civilās aizsardzības komisijas vadītājam vajadzēja ātri reaģēt uz notikumiem, un arī Andris Ļubka uzreiz reaģēja uz situāciju un ne tikai izmitināja viņus pie sevis, bet arī iedeva viņiem darbu savā uzņēmumā.

Manuprāt, viņi joprojām tur strādā. SIA “Lūsēni” ir eksportējošs kokapstrādes uzņēmums ar lielu apgrozījumu un peļņu. Viņš veica nopietnus ieguldījumus, nodarbināja daudz cilvēku, maksāja labu atalgojumu. Savukārt domes sēdēs viņš ar latgalisku azartu mēdza skaidrot, no kurienes nauda rodas. Ja vienam otram šķiet, ka nauda krīt no gaisa, Ļubka mēdza teikt: jāstrādā, lai būtu nauda.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā