Valsts amatpersonas nākamgad necietīs badu: tām tiks paaugstināta alga

Valsts amatpersonas nākamgad saņems lielāku atalgojumu, salīdzinot ar šo – visai lieso un nabadzīgo – gadu. Bet jau tagad varam atviegloti nopūsties, jo zinām: nevienai no amatpersonām nevajadzēs grauzt pērnā gada siena ruļļus, jo maciņā čaukstēs krietni vairāk naudaszīmju. Varēs pat sviestiņu un sālīti nopirkt.
©Dmitrijs Suļžics/MN

Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, ministru prezidenta, Satversmes tiesas priekšsēdētāja un Augstākās tiesas priekšsēdētāja atalgojums pirms nodokļu nomaksas 2024. gadā būs 8440 eiro mēnesī, tas ir, pamatalga būs par 478 eiro lielāka. Sīkums, protams, bet patīkami. Vēl mīlīgāk, ka būs arī piemaksas.

Ministru algas nākamajam gadam ir noteiktas 7475 eiro apmērā (plus 423 eiro), bet parlamentārie sekretāri atalgojumā saņems 6631 eiro, kas ir par 375 eiro vairāk nekā šogad.

Nevajadzēs bēdāties arī Saeimas deputātiem: viņu pamatatalgojums 2024. gadā būs 4220 eiro, tas ir, par 239 eiro vairāk nekā 2023. gadā. Un kur tad vēl kompensācijas par tēriņiem, kas radušies, realizējot savas deputāta pilnvaras, piemēram, reizi nedēļā apbraukājot savus uzticamos vēlētājus. Starp citu, kad pēdējoreiz redzējāt kādu no “saviem” deputātiem? Jāatgādina, ka viņiem ir arī iespēja saņemt atmaksu par īres un transporta izdevumiem.

Jauka dzīve turpināsies arī Rīgas mēram, kurš saņems par 405 eiro vairāk nekā šogad, un tie būs 7234 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Savukārt finanšu izlūkošanas dienestā strādājošo maksimālais iespējamais atalgojums noteikts 11 476 eiro - par 650 eiro vairāk nekā šogad.

Laikam jau ir lieki apelēt pie sirdsapziņas, godaprāta vai kaut kā tikpat netaustāma, vērtējot grābšļu apetīti. Ko tik dižu ir paveikusi ministru prezidente Evika Siliņa (JV), lai viņai tiktu palielināta alga? Vai Ministru kabinetā kāds ir kaut pirkstu pakustinājis, lai uzlabotu darba apstākļus, piemēram, policistiem, glābējiem un aprūpes iestāžu darbiniekiem? Vai viņiem nākamgad tiks paaugstināta alga? Nē, nevis par kapeikām, bet jūtami?

Vai sabiedrībai vairs nevajadzēs vākt ziedojumus, lai glābtu kādu slimu bērnu? Ak, tomēr vajadzēs? Bet ekspremjera Kariņa viena lidojuma izmaksas gan būtu nosegušas vismaz viena bērna ārstēšanu: Rīga-Brisele un atpakaļ, par to no valsts budžeta samaksājot 49 950 eiro. Tostarp Kariņš tīmeklī raksta: “Ministru prezidents ir atbildīgs par LV valdības darbu un piedalās ES un NATO lēmumu pieņemšanā. Viņš ir tāds pats cilvēks kā citi Latvijas iedzīvotāji - tikai ar nedaudz lielāku atbildību.” Putras katls vārās, met burbuļus… Tāpat kā citi līdzīgi putras katli. Premjers mums ir tāds pats cilvēks kā citi: nedēļu pirms algas meklē maciņā pēdējos eirīšus, no valdības neko negaida - vien elektrības cenu kāpumu, savukārt politiķiem neuzticas, jo tie pastāvīgi melo.

Un kāda premjeram ir atbildība? Par visu taču atbild Valsts kanceleja, jo tā, raugi, ir organizējusi dārgās lidmašīnas, premjers vien aizmirsis pavaicāt, kā gan tas viss noticis. Toties tagad, būdams “tikai” ministrs, Kariņš pabrīdinājis premjeri Siliņu, lai viņa, lidojot uz Briseli, paņem līdzi lieku veļas pāri, jo spriešana par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai var ieilgt. Kautrējos pavaicāt: Kariņš domāja silto veļu ar uzkārstu iekšiņu vai smalko mežģīņu veļu?

Bet gan jau šādu tukšpaurīgi frāžu ražošanai Kariņam naudas pietiks: 7475 eiro mēnesī arī ir pietiekami cienījams līdzekļu apmērs, lai nopirktu smadzeņu darbības veicināšanai paredzētus medikamentus, vitamīniņus un citas labas lietas.

Valsts amatpersonu atalgojums aug katru gadu, vienmēr skaidrojot, ka tas tiek tuvināts vidēji līdz 80% no darba samaksas privātajā sektorā. Nav gan manīts, ka privātā sektora algas katru gadu augtu par 20 līdz 40% - tāpat kā valsts sektorā. Valsts kanceleja varētu pasūtīt pētījumu par algu lietām. Bet tas gan ir velti cerēts: rezultāti varētu nebūt labvēlīgi ieinteresētajām personām.

Valsts augstāko amatpersonu algu pieaugums 2023. gada budžetā prasīja papildu 6,44 miljonus eiro, 2024. gadā tie būs jau 6,85 miljoni eiro. Skaidrs, ka apetīte aug, rijot bez sāta un kauna, bet Valsts kanceleja turpinās apgalvot, ka valsts pārvaldes jomā mēnešalgas tiks celtas uz iekšējās ekonomijas rēķina. Ko “iekšēji ekonomēs”? Siliņa ar Kariņu un citiem sava politpulciņa pārstāvjiem, izmantojot privātos džetus, lidos mazāk?

Un ne vārda par inflāciju, par energonesēju ik pa ceturksnim augošajām cenām! “Koalīcijai” svarīgāk bija pieņemt partnerattiecību likumu un ratificēt Stambulas konvenciju, nu tik svarīgi kā varžu dīķi izsmelt. Par to, ka primāri būtu jārūpējas par iedzīvotāju labklājību, nevis par kaut kādām bezjēdzīgām konvencijām, arī ne vārda.

Šis kārtējais algu paaugstinājums ir slaids spļāviens sejā ne tikai vēlētājiem vien - tas ir spļāviens sejā visiem iedzīvotājiem. Varbūt algas starpību jūs, šķīstie saņēmēji, pārskaitīsiet kādai dzīvnieku patversmei, ko? Vismaz vienu labu darbu tad būsiet padarījuši.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā