Reitingi LTV nosūtīti – tos nepublisko, jo "Jaunajai vienotībai" tie nogāzušies?

Latvijas TV mūs regulāri ir iepriecinājusi ar partiju reitingu tabulām. Nu jau kādu laiku ir klusums: decembra reitingu nav, novembris arī kaut kur aizkrāsnē iekritis. Vai nemirstīgās “Jaunās vienotības” popularitāte izkūpējusi līdz ar ekspremjera Kariņa privāto lidmašīnu pārlidojumiem un premjeres Siliņas regulāri komisko izrunāšanos medijos un tīmeklī? “Decembra reitingus esmu jau nosūtījis televīzijai,” mierina aģentūras SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.
©SCANPIX

Atsaucoties uz SKDS veikto aptauju, 1. novembrī Latvijas TV vēstīja, ka ZZS oktobrī zaudējusi populārākās partijas statusu, līdera vietā nonākot “Jaunajai vienotībai”. Oktobrī JV bija no partijām lielākais atbalsts: 9,5% aptaujas dalībnieku atbalstīja šo politveidojumu.

Kaktiņš sarunā ar “Neatkarīgo” pavēra priekškaru, atklājot, ka JV ir zaudējusi popularitātes punktus. “Lidmašīnas ir kaut ko izmaksājušas,” noteica Kaktiņš. “Novembra aptaujas bija garlaicīgas, tāpēc tās netika parādītas, toties decembra aptaujas ir interesantas,” tā Kaktiņš, “bet iespējams arī, ka svētku laikā starp vecīšiem un piparkūkām tām neatradīsies vieta.”

Sociologs Aigars Freimanis, domājot par JV reitinga izmaiņām, izteicās, ka diez vai tās būs tik dramatiskas, kā izskatās sociālajos tīklos, kur šī politpulciņa darbošanos izsmej teju katrs otrais.

“Turklāt ir daudz metožu, ar kuru palīdzību iegūtos aptauju skaitļus var, teiksim, mēreni uzlabot,” sprieda Freimanis. “Ja sociologam ir, piemēram, sešu mēnešu pētījumu rezultāti un pēkšņi parādās milzīgs lēciens uz augšu vai dramatisks kritiens uz leju, tad tu sasummē visus skaitļus kopā un izrēķini vidējo, saglabājot koeficientu. Ja viens mērījums uzrādīs kritumu, teiksim, par 30%, tad tā dēvētajā izsmērēšanas procedūrā šis kritums var samazināties, piemēram, uz 10%. Tad grafiks paliek tāds līganāks,” skaidro Freimanis.

Par JV tradicionālo pirmo vietu Freimanis šaubās: “Reitings šai partijai noteikti būs krities. Kaut arī viņiem ir tā dēvētais serdes elektorāts, kas neuzdod jautājumus, tikai saka “jā” - ierēdniecība, valsts darbinieki, ar pašvaldību lietām saistītie, proti, visi, kas šo partiju uztur pie dzīvības, šī neaizskaramā, elitārā grupa, - reitings tik un tā kritīsies. Šādu nelokāmo vēlētāju skaits nav liels - kādi pieci vai seši procenti.”

Tas, ka JV reitingu grauj ne tikai Kariņa lidmašīnas, bet arī premjeres Siliņas izrunāšanās, kam bremžu nav, ir skaidrs kā

Glāžšķūņa stikliņš. Freimanis atgādināja neseno Latvijas Radio raidījumu, ko vadīja Aidis Tomsons. “Raidījums bija tīrākā izdabāšana, kur tika pārkāptas elementārās pieklājības robežas,” uzskata Freimanis, “90% no raidījuma laika aizņēma stāsti par to, kā Siliņa ārzemēs tikās ar tiem un ar tiem. Skaidrs, ka Latvijā viss ir kārtībā, par to nav jārunā. Tika uzdots arī jautājums par pasēm - bet ne par Siliņas izteikumiem dienu iepriekš. Izrādās, Siliņu arī esot izbrīnījusi summa, kas tikšot prasīta par pasi. Pirms tam gan viņa nebija “izbrīnīta”.”

Freimanis atzinīgi novērtēja Siliņas prasmi manipulēt. “Uzgāžot medu uz medus, Tomsons ēterā nolasīja kādas klausītājas atsauksmi, kurā viņa izteica prieku par to, ka tagad mums ir divi tik izcili vadītāji - Siliņa un Valsts prezidents. Citas vēstules, ne tik cildinošas, protams, netika nolasītas, kaut gan esmu pārliecināts, ka tādas bija,” tā Freimanis. “Siliņa pateicās par cildinājumu un paskaidroja, ka televīzijā (acīmredzot domādama savu tekstu par to, ka visiem pase nav vajadzīga) viņa sarunājusi kaut ko “ne to”, tātad nepadomājot, jo viņai kāds tuvinieks esot ar veselības problēmām. Nu, lieliska manipulācija!”

Atliek cerēt, ka jaunajā gadā augs ne tikai ekonomika un reitingi, bet arī valdīkļu prasme manipulēt ar pavalstnieku prātu, jūtām un attieksmi pret partijām. Kā gan citādi vēlētāji novērtēs tos, kuri tā rūpējas par mūsu labklājību, drošību un vispār nākotni.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā