Kariņš atkal lido – šoreiz uz Japānu. Kāds labums no tā Latvijai?

Ārlietu ministrs Krišjānis Artūrs Kariņš četru Ārlietu ministrijas amatpersonu pavadībā 5. februārī izlidoja no Rīgas caur Helsinkiem pasažieru reisa lidmašīnā uz Japānu, lai, citastarp, lasītu lekciju Tokijas universitātē, tiktos ar Japānas kolēģiem, Japānas parlamentāriešiem un uzņēmējiem. Kariņam un viņa delegācijai acīmredzams ieguvums – Japānas apmeklējums, bet kāds ieguvums no šis vizītes būs Latvijas valstij?
©Foto kolāža/MN

Kariņš (JV) lasīs lekciju par Latvijas pieredzi pārveidē no valsts, ko okupēja Padomju Savienība, līdz neatkarīgai, demokrātiskai valstij, kas integrēta Eiropas Savienībā un NATO, - teikts Kariņa lekcijas anotācijā. Ārlietu ministrs dodas uz Japānu, lai tiktos ar amatpersonām un uzņēmējiem un publiskā lekcijā Tokijas universitātē uzrunātu japāņu sabiedrību. Jācer, ka šīs vizītes fiskālais, morālais un politiskais ieguvums būs neatsverams.

Tā kā ziņu par Kariņa vizīti “Neatkarīgā” saņēma no Japānas, adresēju mūsu ĀM vairākus precizējošus jautājumus par šīs vizītes programmu, mērķiem un, protams, painteresējos arī par lidaparātu, ar kādu ministrs dodas uz Japānu.

Ārlietu ministrijas atbilde bija šāda: “Atbildot uz Jūsu iesūtītajiem jautājumiem, informējam, ka ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš uz Japānu no 5. līdz 9. februārim dodas oficiālā vizītē, lai stiprinātu Latvijas un G7 dalībvalsts, Japānas, divpusējās attiecības.

Oficiālās vizītes laikā ārlietu ministrs tiksies ar Japānas ārlietu ministri Joko Kamikavu (Yoko Kamikawa), ministru - galveno Ministru kabineta sekretāru Josimašu Hajaši (Yoshimasa Hayashi), Japānas parlamenta Latvijas sadraudzības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni (Hirofumi Nakasone) un Japānas vadošajiem uzņēmējiem. Oficiālās vizītes laikā ārlietu ministrs apmeklēs arī ASV 7. flotes bāzi Jokosukā. Ministram vizītes laikā arī plānotas vairākas intervijas ar vadošiem Japānas masu medijiem.

Kopā ar ārlietu ministru uz Japānu ir devusies arī Latvijas uzņēmēju delegācija. K. Kariņam un uzņēmējiem būs tikšanās ar Japānas Tirdzniecības veicināšanas organizācijas (JETRO) prezidentu Susumu Kataoku (Susumu Kataoka), “Marubeni” korporācijas vadību, “Mitsui & Co” korporācijas vadību, kā arī Keidanren (Japānas lielā biznesa asociācija) vadību. Ārlietu ministrs piedalīsies arī Latvijas - Japānas uzņēmēju apaļā galda diskusijas atklāšanā.

Jūsu pieminētā ārlietu ministra lekcija Tokijas universitātē, uz kuru ir aicināti studenti, domnīcu pētnieki un diplomāti, ir tikai viens no vizītes programmas punktiem. K. Kariņa lekcijas tēma būs par Latvijas skatījumu uz mūsdienu un nākotnes Eiropu, akcentējot atbalstu Ukrainai un kopīgās drošības aspektus. Vēlamies atzīmēt, ka ārvalstu augstāko amatpersonu lekcijas augstskolās ir ierasta prakse šo amatpersonu oficiālo vizīšu programmās, viesojoties kādā valstī.

Krišjāni Kariņu oficiālajā vizītē Japānā pavadīs Ārlietu ministrijas Otrā divpusējo attiecību departamenta direktore Samija Šerifa, Ārējās tirdzniecības un ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Ģirts Jaunzems, ministra biroja vadītāja Ginta Ozola un ministra konsultante Katrīna Laura Tkačenko.

Ārlietu ministrs un viņu pavadošā delegācija lidojumam uz Japānu izmantos aviokompānijas “Finnair” avioreisus maršrutā Rīga-Helsinki-Tokija-Helsinki-Rīga. Par biļetēm Latvijas delegācijai no Ārlietu ministrijas budžeta kopā tika samaksāti 14 764,39 eiro.

No Ārlietu ministrijas budžeta tiek segti arī apdrošināšanas izdevumi ārlietu ministram un delegācijai - kopā 43,20 eiro. Pateicamies par Jūsu e-pastu un Jūsu interesi par ārlietu ministra darbu.”

Sabiedrības interese par ārlietu ministra darbu ir pastiprināta tā iemesla dēļ, ka viņš, būdams premjers, bija pamanījies šķērdēt budžeta (mūsu) naudu, lai lidinātos ar privātdžetiem - dažkārt pat uz nenozīmīgiem pasākumiem. Kopā kāds pusotrs miljons eiro satecēja. Taču “Jaunā vienotība” uzskatīja, ka tas ir nieks, un ne ar vienu vārdu nenosodīja šo lidināšanos.

Šajā - Japānas - gadījumā izteikšu savu pārsteigumu ar jautājumu: vai tiešām Kariņa kungs ir sācis pildīt ārlietu ministra pienākumus? Neticams pavērsiens laikā, kad teju sākusies sacensība par vietām Eiroparlamentā. Katrā ziņā novēlam Kariņa kungam saturīgu lekciju, kurā atklāsies gan mūsu valsts bagātā pieredze finanšu apgūšanā (“Naudas ir tik daudz, kā nekad nav bijis, ļoti daudz naudas!”), gan tradicionālās ieražas (“Krāsojam olas. Rādām viens otram savas olas. Izdomājam kreatīvi un radoši, kā mēs varam saistīties arī attālināti!”), gan brīdinājumi pārāk neuzticēties politiķiem (“Draugi, nav labi!”).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā