Policija nesoda Pavļutu par klaju kovidnoteikumu pārkāpumu

Kontrolējot Covid-19 ierobežojumus, Valsts policija šā gada februārī sāka administratīvā pārkāpuma procesu pret uzņēmumu par pagarinātāja nelikumīgu pārdošanu Stopiņu novadā.
©f64.lv, Vladislavs Proškins

Netika aizmirsts arī pagarinātāja pircējs, kuram Valsts policija sūtīja vēstuli, lai viņš sniegtu paskaidrojumu par radušos situāciju. Viņš administratīvā pārkāpuma procesā figurēja kā liecinieks.

Jo bija noticis drausmīgs pārkāpums, gandrīz vai noziegums - kāds nelietis ir pircējs, un kādi neģēļi ir tie, kas viņam pārdeva pagarinātāju! Par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu piemērojams naudas sods fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

No šā gada janvāra līdz maijam par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu tika piemēroti 26 406 sodi (Igaunijā šajā pašā laika periodā tika piemēroti 24 sodi jeb 1100 reižu mazāk).

Kādai Covid-19 slimniecei policija novembrī piemēroja 700 eiro lielu soda naudu par to, ka viņa pārvietojusies sabiedriskajā transportā.

Otrās mājsēdes laikā tikai vienā novembra nedēļā tikai vienā Jelgavā, patrulējot pilsētā un kontrolējot, vai iedzīvotāji stingro ierobežojumu laikā no pulksten 20 līdz 5 neatrodas ārpus savas dzīvesvietas bez attaisnojoša iemesla, Jelgavas pašvaldības policija pārbaudīja 448 personas un 44 personām par pārkāpumu piemēroja naudas sodu no 10 līdz 100 eiro.

Laikā no šā gada 8. līdz 10. janvārim (divās dienās) Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes (VP ZRP) apkalpojamā teritorijā brīvdienu mājsēdes kontroles pasākumu laikā tika pārbaudīta 2361 persona. Par noteiktā pārvietošanās aizlieguma laikposmā no pulksten 22.00 līdz 5.00 neievērošanu tika uzsākti 258 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī doti 362 preventīvi norādījumi. Aizpildītus apliecinājumus par dzīvesvietas atstāšanas iemeslu neatliekamas un pamatotas situācijas gadījumā uzrādīja 2006 iedzīvotāji, savukārt 362 personām saistībā ar brīvdienu mājsēdē noteikto ierobežojumu neievērošanu tika doti preventīvi norādījumi. Tāpat tika sagatavoti 20 ziņojumi par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu. Vienā gadījumā Bauskā policija sievietei par komandantstundas neievērošanu un agresīvu izturēšanos piemēroja 4000 eiro sodu.

Vēl bija gadījums, ka vienam vīrietim par Covid-19 noteikumu pārkāpšanu policija divreiz piemēroja 2000 eiro sodu vienas diennakts laikā.

21. oktobrī vēlreiz tika ieviests visstingrākais “lokdauns”. Atkal jau pirmajās stundās pēc noteikumu stāšanās spēkā policija tvarstīja ielās aizkavējušos iedzīvotājus.

Tajā pašā dienā, kad Latvijā jau bija stājušies spēkā grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas aizliedz ciemošanos, veselības ministrs Daniels Pavļuts, televīzijas kameru pavadīts, devās līdzi vakcinācijas brigādei uz Vecmīlgrāvi un ciemojās pie pensionāriem, kuriem tika veikta vakcinācija.

“Valentīnas kundze vakcīnu saņēma savās mājās Vecmīlgrāvī. Viņa ir viena no tūkstošiem senioru, kuri vakcinēsies šonedēļ. Pateicos viņai par šo izvēli un lūdzu iedrošināt arī citus. Ieteikums no mutes mutē dzimtajā valodā strādā: seniors - senioram un mazbērni - vecvecākiem. Tuvākajās nedēļās pateikties par izdarīto izvēli un lūgt iedrošināt citus vakcinēties došos arī vakcīnbusa izbraukuma vakcinācijās Rīgā un reģionos,” mikroblogošanas vietnē “Twitter” 21. oktobrī ar jūsmu pauda D. Pavļuts, ierakstam pievienojot attēlus, kā ciemojies pie Valentīnas kundzes. Tās dienas vakarā Pavļuta viesošanos pie pensionāres, kura saņēma poti ar Covid-19 vakcīnu, savā sižetā atspoguļoja arī TV3 ziņas. Tas, vai Valentīnas kundze bija vienīgā, kuru apciemoja veselības ministrs, vai arī Pavļuts šajā dienā apciemoja daudzus pensionārus, nav zināms. Cerams, ka ne ļoti daudzus.

Pavļuta ciemošanās, ja tā skatās uz to pēc būtības, bija sabiedrisko attiecību pasākums jeb izrādīšanās, “cik es dikti rūpējos”.

Pavļuta PR ķēmošanās bija diezgan absurda - neba nu ministram vajadzētu apciemot katru senioru, lai iestāstītu, ka jāvakcinējas. Ministram vajadzētu nodarboties ar nopietnākām lietām - ar problēmām, kuru ir pāri galvai.

Gluži loģiski, ka Pavļuta aktivitātes pamanīja vairāki Saeimas deputāti - Jūlija Stepaņenko, Ļubova Švecova, Māris Možvillo un Karina Sprūde -, kuri vērsa Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka uzmanību uz šo faktu.

Viņi norādīja, ka Pavļuts kopā ar vēl kādu personu, kas ir veikusi fotofiksāciju, apzināti pārkāpa Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 5.49.8. punktu, riskējot inficēt iedzīvotājus ar Covid-19.

Tāpēc deputāti lūdza veikt “visas nepieciešamās darbības, lai izvērtētu iepriekš minēto informāciju un pārkāpuma konstatēšanas gadījumā sauktu pie atbildības abas iepriekš minētās personas - Danielu Pavļutu un personu, kura veikusi fotofiksāciju privātpersonai piederošā mājoklī”, vēstulē VP priekšniekam A. Rukam rakstīja deputāti.

Tagad Valsts policija ir veikusi šo ziņu un informācijas pārbaudi.

Varat trīs reizes minēt, kāds ir Valsts policijas lēmums!

Lēmums ir atteikt uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu, jo neesot konstatēti epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumi. Rakstu lasiet šeit.

Tas nekas, ka grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 21. oktobrī un ilga līdz 14. novembrim, paredzēja aizliegt privātus pasākumus un privātu pulcēšanos, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros. Šajā normatīvajā aktā paredzēti arī izņēmumi, taču tie nekādi neattiecas uz gadījumu ar Pavļutu un viņa “pīāristiem”. Nekādu veco cilvēku aprūpi ministrs neveica. Skaidrs, ka Pavļutam nebija tiesību līst iekšā Valentīnas vai citu senioru mitekļos. Skaidrs, ka tas bija kovidnoteikumu un karantīnas pārkāpums. Pavļuta pārkāpums bija “tviterī” un televīzijā visiem redzams. Taču policijai tas nav šķitis gana pietiekami, lai šo personu sodītu.

Līdz ar to tagad ir arī tapis skaidrs, ka Latvijā ir divas dažādas cilvēku šķiras -

vieniem jāievēro kovidnoteikumi, un, ja viņi tos pārkāpj, tad tiek bargi sodīti - ar naudassodiem, kas var pārsniegt vidējo mēneša algu. Un ir otra šķira - šīs valsts varenie, kuri izsprūk sveikā, pat ja ir uzspļāvuši pašu pieņemtajiem likumiem un noteikumiem no augsta koka. Jo, kas atļauts Pavļutam, nav atļauts vērsim.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā