Polija aktīvi bruņojas – iemēģina jaunas pretdronu sistēmas un iepērk jaudīgas haubices

Eiropa sāk bruņoties: Polijas bruņotie spēki tiek intensīvi apgādāti ar modernākiem un jaudīgākiem ieročiem, liecina publikācijas Polijas preses izdevumos. Savukārt Latvija ir parakstījusi līgumu ar ASV par sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu un munīcijas iegādi.
©Scanpix/Reuters

Dronu kari sen jau vairs nav tikai zinātniskā fantastika - karš Ukrainā un Izraēlas karš pret “Hamās” rāda, ka mūsdienās pretdronu sistēmas ir mūsu aizsardzībai neatliekama nepieciešamība.

Nupat Ukrainas bruņotie spēki ziņoja, ka Krievija vienā dienā uzbrukusi Ukrainas teritorijai ar 41 dronu, no kuriem 40 notriekti gaisā un mērķi nav sasnieguši, bet citā dienā ukraiņi notriekuši visus 20 krievu raidītos dronus. Tātad pretdronu sistēmas ir visnotaļ efektīvas, lai gan pastāv problēma, ka salīdzinoši lētāko dronu notriekšanai tiek lietoti dārgāki šāviņi. Tāpat arī Ukrainas armija pret Krieviju lieto dronus, un arī krieviem nākas darbināt pretgaisa aizsardzību un pretdronu sistēmas.

Droni ir mazi, lēti un nāvējoši efektīvi. Tie daudzu valstu militārpersonām par netālredzību ir devuši asiņainu mācību. Karš Ukrainā ir kļuvis par bezpilota kamikadžu, bezpilota lidaparātu karu - ja tos izmanto lielā skaitā, ar tiem var iznīcināt svarīgus militāros mērķus milzīgu naudas summu vērtībā. “Tas galvenokārt bija dronu karš, kas faktiski apturēja abu frontes pušu aktivitātes,” spriež Polijas interneta portāls “wnp.pl”.

“wnp.pl” ir veicis žurnālistiskās izpētes darbu un atklājis sabiedrībai, ka Polijas armija sākusi intensīvi apbruņoties ar pretdronu sistēmām. Tiesa gan, liela daļa informācijas nav atklājama publikai, jo tā ir slepena. Taču zināms, ka šādus ieročus ražo Polijā. Valsts aizsardzības ministrija ir iegādājusies pretdronu sistēmas vismaz no viena Polijas uzņēmuma.

Rietumiem problēmas saražot dronus masveidā

Polijas aizsardzības ministrija ilgu laiku aprobežojās ar nelieliem bezpilota lidaparātu iepirkumiem. Ieroči cīņai ar droniem netika apsvērti. Polijā ražo daudzas šādas sistēmas, taču tās līdz pat nesenam laikam vairāk bija pazīstamas ārzemēs nekā pašā Polijā. Polijas Valsts aizsardzības ministrija pirms vairāk nekā trīs gadiem paziņoja, ka plāno izmēģināt vairākas šādas sistēmas. Pēc tam iestājās ilgs klusums. Tikai 2023. gada septembrī negaidīti atklājās, ka Varšavas - Radomas lidostā pretgaisa un pretraķešu aizsardzības apmācību laikā Polijas armija izmanto visaptverošu pretdronu “SKYctrl” sistēmu, ko ražo Polijas uzņēmums “Advanced Protection Systems” (APS).

Pretdronu sistēmas tiek turētas zem slepenības zīmoga

Veikto testu rezultāti netika paziņoti, kā arī netika izsludināts konkurss par pretdronu ieroču iegādi. Nav nekādu detaļu. Sociālajos medijos bija ziņas, ka 2022. gada maijā Valsts aizsardzības ministrija noslēgusi līgumu ar APS par vairāku “SKYctrl” pretdronu sistēmu iegādi vairāk nekā 150 miljonu zlotu vērtībā, taču šī informācija netika īpaši publiskota.

“wnp.pl” raksts par šo līgumu Polijā izraisīja daudz strīdu daudzu ieinteresēto uzņēmumu pārstāvju vidū. Bijušais aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks izvēlējās ierakstus “Twitter” kā komunikācijas veidu, lai informētu par armijas iepirkumiem. Slepenība un detaļu trūkums izraisīja emocijas. Kad žurnālisti jautāja, ko tieši armija iegādājusies, kādus testus šīs sistēmas izgājušas un ar kādiem rezultātiem, viņi uzzinājuši tikai to, ka līguma detaļas ir slepenas, vai arī neko neizsakošu informāciju ar lēmumu pieņemšanas datumiem. “Tā kā mēs esam pakļauti konfidencialitātes klauzulai, es nevaru atklāt līguma detaļas. Varu tikai teikt, ka ir vairāk nekā 10 šādu sistēmu un ka mēs visas jau esam piegādājuši,” skaidro uzņēmuma APS direktors Radoslavs Pisēvičs. “wnp.pl” uzsver, ka lidostām jābūt īpašai aizsardzībai pret dronu uzbrukumiem gaisa kuģiem. Pieaug pieprasījums pēc aprīkojuma, kas aizsargā pret bezpilota lidaparātiem, īpaši maziem. Par aprīkojuma iegādi interesējas ne tikai armija, bet arī citi dienesti, kā arī civilie lietotāji un masu pasākumu rīkotāji. Nesen testētas sistēmas, kuras ražotāji piedāvāja arī Polijas militārpersonām. Portāls interesējās, kā ražojumi tika novērtēti un kurš no dronu ražotājiem izrādījās labākais šajā reitingā. “Diemžēl mēs neuzzinājām, kuri uzņēmumi piedalījās testos un kā tiem veicās,” ar nožēlu atzīst “wnp.pl”, taču var pavēstīt, ka pārbaudītās ierīces balstās uz dažādām tehnoloģijām. Pagaidām tirgū nav tādu pretdronu risinājumu, kas ņemtu vērā visu Varšavas Šopena lidostā strādājošo gaisa satiksmes instalāciju darbību, lai neradītu konfliktus to darbībā. Jo īpaši tāpēc, ka tā ir civilmilitāra lidosta, svarīga valsts aizsardzībai. Tāpēc nācies pārbaudīt, vai šo sistēmu darbība nerada traucējumus radaru vai citu ierīču darbībā. “wnp.pl” atgādina, ka tieši šo iemeslu dēļ Polijas uzņēmums “Hertz System” savai “HAWK” pretdronu sistēmai ir izstrādājis inovatīvu, iespējams, vienīgo risinājumu pasaulē, kas ļauj izmantot pretdronu sistēmu vietās, kas ir pilnas ar elektroniku, piemēram, lidostās.

Pretdronu sistēmām būtu jāaizsargā arī kritiskās infrastruktūras objekti. Ar šādu sistēmu vēlas tikt aprīkots arī “Naftoport” šķidrās degvielas pārkraušanas uzņēmums. Žurnālisti uzņēmumam jautāja, cik un kuri uzņēmumi piedalījās konkursā un testos, kādi bija to rezultāti, kurš no tiem bija labākais un ko komisija ieteica kā labāko. Kurā stadijā ir konkurss un vai ar kādu no uzņēmumiem notiek sarunas? Taču arī “Naftoport” nesniedz detalizētu informāciju par "uzņēmuma darbības aspektiem, īpaši tiem, kas saistīti ar drošības jautājumiem".

Tomēr “Naftoport” esot ieviesis situācijai adekvātus tehniskos aizsardzības pasākumus. Tieši karavīriem būtu nepieciešami tūkstošiem šādu ieroču komplektu. “Atstāsim ekspertu ziņā izlemt, kura pretdronu sistēma ir labākā. Tomēr nav šaubu, ka, ja līgums būtu noslēgts konkursa kārtībā, nevis kā īpaša operatīva nepieciešamība, daudzas no šīm šaubām būtu skaidri kliedētas,” raksta portāls “wnp.pl”. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Polijas bruņoto spēku pavēlniecība jau vismaz trīs gadus poligonos testē pašmāju un ārvalstu pretdronu sistēmas un visa optimālā risinājuma izvēles procedūra nav pabeigta.

Dienvidkorejas haubices par 2,4 miljardiem dolāru

Ar droniem Polijā notiek liela slepenošanās, un plašsaziņas līdzekļiem jāiztiek ar informācijas druskām. Tas saprotami, jo Krievijas un Baltkrievijas spiegi nedus un uzmanīgi lasa, ko raksta prese un ko runā amatpersonas. Taču jautājumā par Dienvidkorejas haubiču iegādi Polijas varas iestādes neko īpaši neslēpj. “wnp.pl” raksta, ka Gdiņas ostā tiek izkrautas Dienvidkorejas haubices K9A1. Nākamgad sagaidāms, ka Polijas artilēristiem tiks piegādāti vēl vairāki desmiti pašgājējhaubiču, paziņojusi Bruņojuma aģentūra (AU).

Pēc AU datiem, šī ir ceturtā Dienvidkorejas pašgājējhaubiču K9A1 partija, ieskaitot 18 militārās tehnikas vienību piegādi, kas pēc izkraušanas tiks nogādāta mērķa lietotājam - armijas vienībām Polijas austrumos.

Līgums starp Bruņojuma aģentūru un Dienvidkorejas uzņēmumu “Hanwha Defense” ir 2,4 miljardu ASV dolāru vērtībā

Pašpiedziņas haubiču K9A1 piegādes ir rezultāts pirmajam 2022. gada 26. augusta līgumam 2,4 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas noslēgts starp Bruņojuma aģentūru un “Hanwha Defense” un saskaņā ar kuru kopumā Polijai līdz 2026. gadam tiks piegādātas 212 haubices. Otrs līgums tika noslēgts saistībā ar haubiču iegādi, kas paredz papildu 6 K9 sērijas pašgājējhaubiču K9A1 versijas piegādi 2025. gadā un 146 K9PL pašgājējhaubiču piegādi 2026.-2027. gadā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā