Atmaskoti Kremļa propagandisti – tie pamatīgi terorizējuši ASV kongresmeņu prātus

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aktivitātes savas valsts labā Krievijas propaganda centusies visādi noniecināt un iztēlot, ka viņš braukā apkārt pa pasauli ar izstieptu roku kā ubags, Ukrainai sūtītais ASV bruņojums tiekot izzagts, bet viņa kundze Olena to vien darot kā pērkot sev dārglietas. Tagad meli atmaskoti – arī ASV.
©Foto kolāža/Pixabay

Taču ir arī tādi Kremļa naratīvi, kas nav tik klaji un nonāk pie Eiropas un Amerikas lēmumu pieņēmējiem pa aplinku ceļiem. Vienkāršā runā to var tulkot tā: Ukraina ir postsovjetiska valsts ar briesmīgu korupciju, visi Ukrainas bruņoto spēku komandieri un ierēdņi to vien dara kā mēģina Ukrainai doto naudu un militāro palīdzību aizskaitīt un pārdot kaut kur trešās pasaules valstīs un “uzvārīties”. Un arī pats Zelenskis tur iesaistīts! Ja ne pats, tad viņa sieva.

2023. gada oktobrī pasaules prese stāstīja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un pirmā lēdija Olena Zelenska kopīgā ceļojumā apmeklēja ASV un Kanādu, lūdzot turpināt atbalstu viņu valstij karā pret Krieviju. Kopā ar šo ziņu vai līdztekus tai parādījās arī raksti, ka Zelenska sieva esot Ņujorkas “Cartier” veikalā iegādājusies juvelierizstrādājumus par “nieka” 1,1 miljonu dolāru. Tika demonstrēts pat čeks.

Jau drīz vien tika noskaidrots, ka nekāda Olena nav nekādā veikalā neko pirkusi un vispār viņa tajā dienā jau bija Kanādā, taču amerikāņu publikai, kura dažkārt nemēdz izlasīt ziņas līdz galam, palika tādas kā mieles: “Varbūt zog? Nav saprotams, kurš zog? Varbūt viņš, bet varbūt viņš vai viņa zaga?”

Šie Kremļa propagandas viltojumi, lai cik tas jocīgi neizklausītos, ir diezgan stipri skāruši arī ASV abu partiju politiķu smadzenes.

Tomēr ASV politiķi mēdz noskaidrot un pārbaudīt, vai informācija tiešām ir tāda, kādu stāsta. Tas attiecas ne tikai uz demokrātiem, kuri bez šaubīšanās atbalsta Ukrainu, bet arī uz republikāņiem, kuri ir skeptiski par atbalstu Ukrainai.

“Reigana gars” tomēr vēl dzīvs

Tomēr nav tā, ka “Ronalda Reigana gars” republikāņos būtu miris. Tieši republikāņu līderis Ronalds Reigans savā laikā asi iestājās pret PSRS, formulējot, no kurienes nāk apdraudējums civilizācijai un kur ir “ļaunuma ass”. Tolaik viņš ar to domāja PSRS un tās satelītvalstis, taču tagad uz “ļaunuma asi” ir vairāk pretendentu.

Pagājušā gada decembrī trīs ietekmīgi republikāņu politiķi - triju Kongresa apakšpalātas komiteju vadītāji - Maikls Makkols (Ārlietu), Maiks Rodžers (bruņotie spēki) un Maiks Tērners (izlūkošana) publicēja ziņojumu, kurā izvērtēta ASV attieksme pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un Ukrainas atbalsta stratēģija. Kongresa komiteju vadītāji pieprasīja, lai Baltais nams triju mēnešu laikā pēc militārās palīdzības Ukrainai likuma pieņemšanas sagatavo un oficiāli publicē atjaunotu Ukrainas uzvaras stratēģiju ar trim pamatelementiem - ar to, ka Ukrainas armijai nepieciešama bruņojuma nodrošināšana, sankciju pastiprināšana pret Putina režīmu un iesaldēto Krievijas aktīvu nodošana Ukrainas rīcībā.

Izrādās, ka nekas nav nozagts

Kongresmeņi īpaši akcentēja faktu, ka līdz pat pērnā gada novembrim neviena no visdažādākajām institūcijām, no Pentagona līdz pat USAID, kas uzrauga bruņojuma piegādi, uzskaiti un izmantošanu, nav konstatējusi nepareizu lietošanu, zagšanu vai citu ļaunprātību. Amerikāņi veic vai ir ieplānojuši vēl 96 dažādus auditus. 39 no šiem auditiem pērn jau bija pabeigti, un rezultātos redzams, ka ne cents nav izlietots savtīgā ļaunprātībā. ASV armijas militārā vadība var arī tiešsaistē izsekot munīcijas piegādēm un tās izmantošanai.

Šis dokuments gan netiek plaši apspriests, jo nav izdevīgs ļoti daudziem. Tajā kritizēta Džo Baidena administrācijas neizlēmība un nepietiekamais atbalsts Ukrainai. Kura govs gan būtu māvusi par Baidena neizlēmību, ja ne republikāņu?

Kremļa propagandu šis dokuments pilnībā iznīcina, jo tagad ir skaidrība, ka nekādas pazudušas un pa kreisi notirgotas amerikāņu militārās palīdzības vispār nav.

Taču skaidrs, ka savā valstī Putina naratīvi turpinās peldēt un tur pastiprināsies Zelenska noniecināšana un piesardzīga Donalda Trampa atbalstīšana. Trampu atbalstīt vajag pat ne tik daudz savā iekšējā mediju tirgū, bet mēģinot uzpirkt amerikāņu politiķus, ietekmīgus blogerus, žurnālistus, lai Kremļa propagandai būtu uz ko atsaukties.

Tikmēr pats Tramps, kā jau vienmēr, ir mulsinošs un neprognozējams. Tas, šķiet, ir viņa harismas pamatā - būt pārsteidzējam. Ukrainas sakarā viņš ir solījis uzreiz panākt mieru, kas patiesībā ir absolūti neiespējami.

Pat “New York Times” norij āķi

Ļoti ietekmīgais laikraksts “The New York Times” 16. janvārī virsrakstā pauž, ka Zelenskis Davosā pasaules līderu tikšanās laikā it kā aicinājis uz mieru, nevis uz ieročiem.... Taču tālākajā tekstā lasāms, ka tā gluži nav, ka Zelenskis un Ukraina grasītos padoties. Jāteic, šī “The New York Times” publikācija ir radījusi mulsumu pasaulē un arī Latvijā. To jau ir komentējis arī “Neatkarīgās” žurnālists Bens Latkovskis. Rakstu lasiet šeit.

Bet daudzu, ļoti svarīgu vēstījumu pietrūkst arī pat izcilākajā amerikāņu laikrakstā.

Ukrainas tēma nebija, kā apgalvo šis laikraksts, “otrajā plānā” Davosā, bet tomēr bija pati svarīgākā - sasaitē, protams, ar Izraēlas karu Gazas joslā.

Ukraiņi un viņu valsts prezidents ļoti bažījas par to, kas notiks, ja nākamajā gadā par ASV prezidentu atkal tiks ievēlēts Tramps, kurš pret Ukrainu izturas nihilistiski.

Tādā gadījumā Ukraina var zaudēt pietiekamas palīdzības saņemšanu un visas izmaksas gulsies uz Eiropas Savienību, kurā arī ir “skeptiķi”, lai neteiktu - Putina nopirkti politiķi.

Nav ko sunīt, ja Sunaks atbalsta

Tomēr ne Eiropu, ne ASV ukraiņiem vismaz pagaidām nav par ko sunīt.

Piemēram, Lielbritānijas premjers Riši Sunaks ir solījis, ka Ukraina "nekad nebūs viena", Apvienotajai Karalistei paziņojot par 2,5 miljardu mārciņu militāro palīdzību Ukrainai nākamajā gadā.

Tas gan nav salīdzināms ar naudisko ieguldījumu, ko Ukraina jau ir saņēmusi un cer saņemt no ASV. Saskaņā ar Ķīles Pasaules ekonomikas institūta datiem, Džo Baidena administrācija un ASV Kongress jau ir novirzījuši Ukrainai palīdzību vairāk nekā 75 miljardu dolāru apmērā, kas ietver humāno, finansiālo un militāro atbalstu. (Šajā skaitlī nav iekļauti visi ar karu saistītie ASV izdevumi, piemēram, palīdzība sabiedrotajiem.) Vēsturiskās summas palīdz plašam Ukrainas iedzīvotāju un iestāžu lokam, tostarp bēgļiem, tiesībaizsardzības iestādēm un neatkarīgajām raidorganizācijām, lai gan lielākā daļa palīdzības ir bijusi saistīta ar militāro jomu.

Aptuveni līdzīgi dati ir arī oficiālajā ASV Drošības departamenta mājaslapā, kur teikts: “Līdz šim mēs esam snieguši militāro palīdzību aptuveni 44,2 miljardu ASV dolāru apmērā, kopš Krievija 2022. gada 24. februārī uzsāka apzinātu, neizprovocētu un brutālu pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, un militāro palīdzību vairāk nekā 47 miljardu dolāru apmērā kopš Krievijas sākotnējā iebrukuma Ukrainā 2014. gadā.”

Taču ar to ir par maz. Krievija katru dienu raida desmitiem un simtiem raķešu, kas mantotas no padomju laikiem, no jauna saražotas vai atprasītas un iepirktas no Ziemeļkorejas un Irānas.

Skaidrs, ka Ukrainai vajag vēl vairāk un jaunu palīdzību, bet tā pagaidām iestrēgst ASV un ES gaiteņos.

ES gatavo jaunu, jau 13. sankciju paketi pret Krieviju, bet redzams, ka iepriekšējās 12 paketes Krievijas militārās rūpniecības kompleksam neko nav kaitējušas. Krievija vienā mierā turpina eksportēt naftas produktus uz Ķīnu un Indiju, un arī uz ES valstīm. Jūtas labi.

Ticēsim Amerikas demokrātijas ilgtspējai!

Naudas Kremlim ir tik daudz, ka vistas to nav knābājušas. Par naudu var nopirkt kongresmeņus, deputātus, parlamentus, premjerus... Negribējās te pieminēt Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, bet uz to pusi ir.

Bet, lai vai kā, te ir arī labā ziņa. ASV vismaz līdz šim ir bijusi valsts, kurā notiek turpinātība - lai kura partija nenāktu pie varas, tā turpina kursu uz iedomātām vai patiesām vērtībām. Ukrainas kara gadījumā vispār nav nekādu šaubu - tas ir karš pret diktatūru, meliem, spīdzināšanu, izvarošanu, slepkavošanu.

Pat ja par nākamo prezidentu atkal kļūs Tramps, diezin vai viņam tiks dota pilna vara. Amerikāņu demokrātija tomēr balstās uz vērtībām. Jācer, ka republikāņi joprojām ir liela un nopietna partija un viņi nepieļaus, lai Tramps dara traģiskas muļķības. Ukrainas karš nav tikai kaut kāds reģionāls konflikts lielā tālienē Birmā vai Somālijā - tas apdraud visu civilizāciju. Tas ir tepat - Eiropas vidienē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā