Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Geka un Kjurdians, Tiguls un Robežnieks, Keine un Čuļpajevs, «The Sound Poets» un «Kremerata Baltica».

4.lapa

Atjaunoto ērģeļu atklāšanas koncerts Kalnciema-Klīves baznīcā

Publicitātes foto

Ar nozīmīgu Latvijas kultūrvēstures notikumu - atjaunoto ērģeļu atklāšanas koncertu «Laudate Dominum», kā arī Andreja Selicka himnas vijolei, ērģelēm un zvaniņiem «Križini» pasaules pirmatskaņojumu Kalnciema-Klīves baznīcā svētdien, 9. augustā, pulksten 16 noslēgsies ceturtie Vēsturisko ērģeļu svētki «Latvija - ērģeļu zeme».

Katru gadu Vēsturisko ērģeļu svētku ietvaros tiek piedāvāta daudzveidīga koncertu programma, iekļaujot latviešu komponistu radītu ērģeļmūziku.

Šogad pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Selicka jaundarbs - himna ērģelēm, vijolei un zvaniņiem «Križini», kas ir patiess mīlestības apliecinājums komponista dzimtenei, Latgalei. Koncerta centrā izvēlēti latviešu komponistu oriģināldarbi un pārlikumi ērģelēm, kas tiks izdzīvoti trīs skaistāko tembru - ērģeļu, vijoles un cilvēka - balsīs.

Kalnciema-Klīves baznīcas ērģeles 1934. gadā būvējis ievērojamais latviešu ērģeļmeistars Andrejs Sūnāklis, un šodien Kalnciema instruments ir vienīgais kopumā autentiski saglabātais meistara opuss, jo visi pārējie instrumenti vai nu gājuši bojā Otrā pasaules kara un padomju okupācijas gados, vai arī tikuši būtiski pārbūvēti un pārvietoti. Šīs ērģeles arī palikušas teju vienīgās visā Zemgalē un Sēlijā, kuras, ne reizi nepārbūvētas un neizpostītas, pārstāv latviešu ērģeļbūves ražīgāko posmu - laiku starp abiem pasaules kariem.

Laikā, kad ērģeles būvētas, Kalnciema-Klīves draudzes mūzikas dzīvi vadīja komponists Jēkabs Mediņš, un, iespējams, tieši viņa prasīgums noteicis to, ka salīdzinoši nelielā divmanuāļu instrumenta piedāvātā tembru un spēles iespēju palete tālu pārsniedz mazas lauku draudzes liturģiskās vajadzības.

Tagad, pateicoties draudzes un ērģeļu restauratora Mikus Dzenīša pūlēm, Kalnciema-Klīves baznīcas ērģeles, kas nopietnu, bet novēršamu bojājumu dēļ nebija cienīgi skanējušas vairāk nekā četrdesmit gadu, atkal atguvušas savu pilnskanību.

*Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā