Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Geka un Kjurdians, Tiguls un Robežnieks, Keine un Čuļpajevs, «The Sound Poets» un «Kremerata Baltica».

3.lapa

Magdalēna Geka un Georgs Kjurdians Mazajā Mežotnes pilī

Publicitātes foto

Svētdien, 9. augustā, pulksten 19 Mazajā Mežotnes pilī jau devīto reizi norisināsies nozīmīgākais Pētera Vaska fonda koncerts «Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne».

Koncertā, kurā piedalīsies vijolniece Magdalēna Geka un pianists Georgs Kjurdians, jau tradicionāli tiks pirmatskaņoti Pētera Vaska fonda pasūtinātie jaundarbi, tostarp komponistes Santas Bušs opuss un Platona Buravicka skaņdarbs «Darba instrumenta restaurācija».

Programmā iekļauta Jāzepa Vītola «Romance re minorā op. 15», Tālivalda Ķeniņa «2. sonāte vijolei un klavierēm», Maijas Einfeldes «2. sonāte vijolei un klavierēm» un Jāņa Ķepīša «Dienvidu skices».

Vijolniece Magdalēna Geka ir ieguvusi maģistra grādu Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā (CNSMDP) vijoles un kameransambļa specialitātē, kur šobrīd turpina studijas prestižajā «Mākslinieka diploma» programmā («Artist Diploma»). Kā orķestra mūziķe spēlējusi «Kremerata Baltica» un Francijas Radio Filharmoniskajā orķestrī. Viņa koncertē visā Eiropā gan kā soliste, gan kā kamermūziķe, uzstājoties Vigmora zālē Londonā, Parīzes Filharmonijā, «Herkulessaal» Minhenē un citur.

Latvijas publikai Magdalēnas Gekas vārds ir pazīstams kopš spožās debijas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri 2014. gada rudenī, kam sekoja nominācija «Lielajai Mūzikas balvai».

2015. gadā viņa nodibināja «Trio Sōra», kura sastāvā ar lieliem panākumiem ir piedalījusies Verbjē festivālā Šveicē, Kuhmo kamermūzikas festivālā Somijā un citviet.

2013. gadā Magdalēna Geka dibinājusi festivālu «Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem», bet 2015. gadā - «Ventspils kamermūzikas dienas» ar mērķi dot iespēju ārzemēs studējošajiem jaunajiem latviešu mūziķiem uzstāties augsta līmeņa koncertos Latvijā.

Pianists Georgs Kjurdians 2012. gadā absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, kur apguvis ne tikai klavieres, bet arī kompozīciju Pētera Vaska klasē. 2016. gada vasarā absolvējis Roberta Šūmaņa Mūzikas augstskolu Diseldorfā pie Barbaras Ščepaņskas, 2019. gada vasarā ieguvis maģistra grādu Folkvanga mākslas universitātē Esenē pie Hisako Kavamuras, bet kopš 2019. gada oktobra studē Minsteres mūzikas augstskolā pie Arnulfa fon Arnima.

Būdams liels jaunās mūzikas piekritējs, 2015. gada festivālā «Dominante» Rīgas Pēterbaznīcā pirmatskaņojis Lindas Leimanes klavierdarbu «Refractions», kas bija šā darba pasaules pirmatskaņojums.

*Koncertu rīko Pētera Vaska fonds sadarbībā ar Mazo Mežotnes pili, un visi ieņēmumi no koncertu biļetēm tiks novirzīti pasūtinājuma darbu tapšanai latviešu komponistiem, lai veicinātu mūsdienu latviešu kamermūzikas attīstību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā