TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Gļebs Panteļejevs: Valdība uzvedas kā koloniālā administrācija

Ilze Zvēra/F64

„Kamēr Šveicē spriež par „helikoptera naudu” - izdalīt katram pilsonim pa 7000 Šveices franku, lai noturētos kovidkrīzē, ‒ mūsējie valdītāji domā, kā nomušīt tos, kuri vēl kustas. Zini, tas izskatās pēc fašisma - tā filozofiskajā nozīmē, un tas katru reizi atgriežas ar jaunu seju. Tas atgriežas tad, kad pēc tā rodas pieprasījums,” skarbs ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs, vērtējot valdītāju vēlmi ieviest laupītājnodokļus, kas iznīcinās radošos cilvēkus. Šodien saruna ar Gļebu ne tikai par to vien.

Kaut gan no valdības puses atskanējuši vārgi kunkstieni, ka tomēr - varbūt, iespējams! - laupītājnodokļu likums attiecībā uz radošajām personām tiks mīkstināts, atlikts vai mainīts, daudz sacerēties nedrīkst: valdošie ir melojuši ne reizi vien. Kā tu vērtē šo situāciju?

Vispirms - šaurā skatījumā. Strādājot tādos formātos, kā to daru es, proti, veidojot salīdzinoši lielformāta objektus, man nodoklis pieaug trīs reizes. Tā, piemēram, lai Latvijā radītu bronzas skulptūru cilvēka augumā, tas izmaksās ap 50 000 eiro. Tas ir kopā ar honorāru, atbilstoši bada laikiem. Vecajos noteikumos tie zvērīgie nodokļu procenti sākās pēc 50 000 eiro. Tagad 25 000 eiro tiek aplikti ar 25%, savukārt naudas summa, kas pārsniedz 25 000, tiek aplikta ar nodokli 40% apmērā. Vēl viens personīgs piemērs: Olgai (Olga Šilova, tēlniece, Gļeba Panteļejeva dzīvesbiedre - E.V.) ir sadarbība ar Jūrmalas domi, viņa veido skulptūru Mellužu estrādei. Līgumā paredzēts 14 mēnešu realizācijas laiks. Fināla nomaksa notiek tad, kad skulptūra ir gatava. Tam jānotiek pēc 1. jūlija. Visu interviju var izlasīt šeit:

Gļebs Panteļejevs: Valdība uzvedas kā koloniālā administrācija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā