TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Piecu bērnu mamma: Nodokļu reforma mani izsviež no darba tirgus

No personiskā arhīva

Gaidāmā nodokļu reforma ne tikai bez žēlastības nogriezīs autoratlīdzības saņēmēju ienākumus, bet arī smagi skars pašnodarbinātos. Īpaši tos, kuri nopelna nedaudz. Piecu bērnu mamma Ilze Mežniece pēc konsultācijas ar Finanšu ministriju par gaidāmās nodokļu reformas ietekmi uz viņas ienākumiem saprata, ka par viņas vēlmi turpināt strādāt viņa tiks sodīta. Izklausās absurdi? Bet kā lai savādāk nosauc jauno kārtību, kas paredz, ka nodokļi pašnodarbinātajam būs jāmaksā pat tad, ja nebūs ieņēmumu. Ņemot vērā Covid-19 attīstību, iespēja kādus mēnešus palikt bez ienākumiem Ilzei ir reāla. Sarunā ar Neatkarīgo viņa atklāj, kas, viņasprāt, ir lielākas briesmas ‒ Covid-19 vai gaidāmā nodokļu reforma.

Kā jums izdodas izdzīvot un skolot piecus bērnus, dzīvojot un saimniekojot saskaņā ar dabu, neizmantojot lauksaimniecības ķīmiju, saudzējot apkārtējo vidi. Neko ienesīga šāda darbošanās nav.

Tā bija mūsu izvēle ‒ dzīvot tuvāk dabai, pašiem audzēt pārtiku, cik nu vien tas ir iespējams. Pērkot veikalā produktus, nav zināms, kā tie kopti, uzglabāti, transportēti. Par pašu dobēs audzēto varam būt pārliecināti, ka tas viss ir kvalitatīvs, tīrs un vērtīgs. Tāpat par pienu no pašu gotiņas.

Tieši šī iemesla dēļ pārvācāmies no Rīgas uz laukiem, turklāt uz dziļiem laukiem Daugavpils novadā. No mūsu mājām tuvākais ciems atrodas 10 kilometru attālumā. Ģimenē aug pieci bērni, kuru audzināšanu uzskatu par galveno savā dzīvē. Gan sešus gadus vecajai Astrai, gan astoņpadsmitgadīgajam vecākajam dēlam Dominikam esmu vajadzīga kā īsta mamma, nevis mūžam ārpus mājām esoša un skrejoša fūrija. Tāpēc meklēju nodarbes, lai gūtu ienākumus, darbojoties no mājām vai arī strādājot darbu, kur nav nepieciešama ilglaicīga klātbūtne. Tādu darbu esmu atradusi. Vadu folkloras kopu mazā lauku pašvaldībā, par to saņemot 140 eiro uz papīra. Uz rokas, protams vēl mazāk. Taču tas ir prieka darbs. Priecājos par ikkatru, kas nāk vai, pareizāk sakot, nāca uz mēģinājumiem. Koronavīruss tagad ieviesis savas korekcijas arī sabiedriskajā dzīvē. Visu interviju var izlasīt šeit:

https://neatkariga.nra.lv/ekonomika/328843-piecu-bernu-mamma-nodoklu-reforma-mani-izsviez-no-darba-tirgus

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā