TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Rūta Kalmuka/F64

Andis Kudors: Satversmes tiesas ievārīto putru strēbsim ilgstoši

„Tie, kuri vēlas panākt dabiskās ģimenes eroziju, neapstāsies. Tie, kuri mēģina apgalvot, ka šis Satversmes tiesas spriedums neko neietekmēs, liekuļo. Tas ietekmēs daudz ko un ilgtermiņā. Uz šo spriedumu atsauksies, būs nākamās tiesvedības. Tie, kuri aizstāv ideju par „mammu Nr.1” un „mammu Nr.2”, respektīvi, „jaunās sociālās realitātes ģimeni”, tie neapstāsies. Mēs taču redzam, kādas ir tendences Rietumeiropā. Tā ir pašdestrukcija, ko nevar saistīt ar tautas ilgtspējīgu attīstību,” teic Andis Kudors, LU vieslektors, bloga „Latvijasdrosiba.lv” autors. Runājam par Satversmes tiesas spriedumu, kovidu un zirgu mainīšanu nelaikā.

Daudz kas liecina par to, ka cilvēku vairums neuzticas valsts varai. Tas īpaši jūtams pēc pēdējiem, maigi sakot, īpatnajiem valdības lēmumiem attiecībā uz ierobežojumiem un aizliegumiem, kas saistīti ar kovidkrīzi. Droši vien nebūšu tālu no patiesības, apgalvojot, ka dziļa neuzticēšanās valsts varai varētu ietekmēt valsts drošību.

Viens no drošības elementiem tiešām ir cilvēku uzticēšanās institūcijām pašu valstī, kā arī starptautiskām institūcijām. Drošība ir pētniecības sfēra, kas mūsdienās īpaši koncentrējas uz indivīdu. Tad, kad ir sakārtotas lielās lietas - piemēram, Latvijā mēs esam gandarīti, ka iestājāmies NATO, mums ir paplašinātā kaujas grupa un mūsu NATO partneri atrodas šeit, - mēs skatāmies, kas notiek individuālajā līmenī. Ir svarīga psiholoģiskā dimensija - kā mēs jūtamies? Drošības studijās izdala speciālu jēdzienu „cilvēkdrošība”, ko klasiskā veidā definē sekojoši: cilvēks ir brīvs no bailēm un no trūkuma. Ja to sadala sīkākās sastāvdaļās, atradīsit veselības aspektu, ekonomisko varēšanu, ticību Dievam (tiem, kuri tic), pašpietiekamību, pozitīvu komunikāciju ar cilvēkiem, spēju integrēties sociālajos tīklojumos, fizisko drošību. Latvijā sevišķi nav veicies ar uzticēšanos partijām un parlamentam, rādītāji ir visai zemi. Diezgan augsta ir uzticēšanās bruņotajiem spēkiem, nav slikti rādītāji policijai. Visu interviju var izlasīt šeit:

Andis Kudors: Satversmes tiesas ievārīto putru strēbsim ilgstoši

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā