TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Anda Čakša: Premjera lēmums atlaist veselības ministri bija pareizs

Saeima

Saeimas deputāte Anda Čakša (“Jaunā Vienotība”) vadījusi Veselības ministriju, bet pašlaik ar veselības politikas jautājumiem strādā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Intervijā Neatkarīgajai bijusī veselības ministre un politiķi vērtē situāciju veselības jomā, paužot atbalstu premjerministram Krišjānim Kariņam lēmumā pieprasīt veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju.

Šādam viedoklim pamatā nav tikai atbalsts sava politiskā spēka premjeram, bet galvenokārt tas, ka jau no Covid-19 epidēmijas pacēluma rudenī nav bijis skaidras Veselības ministrijas nostājas Covid-19 apturēšanas jautājumos. “Pirmkārt, trūkst skaidru, izmērāmu rādītāju, kam mēs sekojam veselības aprūpē notiekošajam, lai varētu novērtēt situāciju un rīkoties, tāpēc tas ir apgrūtinājis arī valdības darbu, kā arī mazinājis sabiedrības atbalstu drošības pasākumiem,” uzsver Anda Čakša.

Kā jūs vērtējat Latvijas rīcību brīdī, kad bija skaidrs, ka pēc vasaras mierīgā perioda varētu būt tā sauktais Covid-19 epidēmijas otrais vilnis? Vai mēs bijām tam gatavi veselības aprūpē?

Pēc pavasara mums visiem bija pārāk liela paļaušanās uz domu, ka mēs visi esam kā ar Māras jostu apjozti un tā mūs sargā. Tas mazināja mūsu uzmanību no sagatavošanās rudenī gaidāmajam. Mēs zinājām, ka būs šis otrais Covid-19 vilnis, lai arī kā mēs to nosauktu, bija skaidrs, ka vīruss nekur nav pazudis un saslimšanas gadījumu pacēlums, visticamāk, būs un ka tam ir jāgatavojas. Saeimas komisijā mēs aicinājām Veselības ministriju skaidrot, kāda ir mūsu veselības aprūpes situācija, gatavība un spēja nepieciešamības gadījumā uzņemt lielāku pacientu skaitu. Šāds skaidrojums bija, taču vienlaikus kavējās lēmumu pieņemšana un atbilstoša finansējuma piešķiršana slimnīcām, lai sagatavotos saslimstības pacēlumam. Visa vasara faktiski pagāja ar domu, jā, mēs zinām, jā, mēs gatavosimies, bet reāla rīcība nesekoja. Es teiktu, ka sliktākais bija paļaušanās uz kaut ko netaustāmu, kas mūs pasargās. Protams, tas neattiecas tikai uz Veselības ministriju, bet uz visu sabiedrību kopumā. Un par to mēs tagad maksājam. Visu interviju var izlasīt šeit:

Anda Čakša: Premjera lēmums atlaist veselības ministri bija pareizs

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā