Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 30. janvāra līdz 5. februārim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Kalniņš un Liepiņa, Sīlis un Kalita, «Karmena» un «Apburtā princese»

4.lapa

Virtuāla karikatūru izstāde par politiķiem

Publicitātes foto

Ķekavas novadpētniecības muzejs interesentiem piedāvā savu pirmo virtuālo izstādi «Pilnā nopietnībā tiek darītas lielākās muļķības».

Virtuālajā izstādē ir eksponēti 24 mākslinieces Ludmilas Bulikinas zīmētas karikatūras, oriģināldarbi, kuros atspoguļotas tādas politiskas personības kā Aivars Lembergs, Andris Šķēle, Einars Repše un vairāki citi.

Māksliniece jau studiju gados pievērsusies karikatūrai, regulāri piedaloties zīmējumu un karikatūru izstādēs Latvijā, kā arī skatēs un karikatūru konkursos Bulgārijā, Japānā, Itālijā. No 1977. gada līdz 1995. gadam mākslinieces karikatūras regulāri publicētas humora un satīras žurnālā «Dadzis», arī izdevumos «Padomju Jaunatne», «Literatūra un Māksla», «Sieviete», «Atmoda», «Rīgas Laiks».

Mākslinieces politiķu portretu kvalitāte pārsteidza pat dažu labu viņas bijušie kolēģi. Karikatūrists Agris Liepiņš atceras, ka vienu brīdi viņam bijušas stipras šaubas, vai Ludmila pati zīmē šos portretus: «Pētīju, vai tur nav kāds tehnisks knifs. Lieta tāda, ka portreti ir uzzīmēti ļoti labi un spēcīgi.» Taču nekādu tehnisku viltību te nav. Karikatūras top trijos posmos: vispirms kopā ar attiecīgā komentāra autoru tiek radīta zīmējuma ideja, tad Ludmila to uzskicē (politiķi portretējot pēc fotogrāfijas, taču piešķirot tam idejai atbilstošu sejas izteiksmi), un, kad skices detaļas akceptējis attiecīgā komentāra autors, viņa zīmējumu rūpīgi pārvelk ar tušu un izkrāso.

Ludmila neslēpj: «Bieži vien man nācies zīmēt personu, kuru nepazīstu. Kariķētie politiķi viņas zīmējumus ir ļoti iecienījuši. Vairāki cilvēki mākslinieces karikatūras krāj, bieži vien tās karājas kariķēto personāžu darba kabinetos. Viņa stāsta: «Tiem, kas manas karikatūras krāj, tā ir Latvijas vēsture: visus zīmētos cilvēkus var pazīt, nevienu neesmu centusies pazemot.»

*Saistībā ar valstī esošo situāciju un ierobežojumiem, Ķekavas novadpētniecības muzejs šo izstādi ikvienam interesentam piedāvā apskatīt virtuāli šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā